Η 25η Νοεμβρίου, διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, έχει θεσπιστεί με στόχο την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας στο επίκαιρο ζήτημα της έμφυλης βίας.
Ο Δήμος Κοζάνης αναλογιζόμενος τη σοβαρότητα του κοινωνικού φαινομένου οργάνωσε ένα πλέγμα υπηρεσιών, υλοποιώντας σταθερά μία αλυσίδα δράσεων, τα τελευταία χρόνια. Στόχος να δημιουργηθεί στους δημότες και στις δημότισσες μια κουλτούρα συμπαράστασης στα θύματα-επιζήσασες έμφυλης βίας και να αποτραπούν τα φαινόμενα έμφυλης διάκρισης εις βάρος των γυναικών.
Aπό το 2008 ο Δήμος Κοζάνης υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις τοπικές κοινωνίες, η οποία επικαιροποιήθηκε το 2011. Επιπλέον, ήταν ένας από τους ελάχιστους δήμους στη χώρα που το 2021 προχώρησε στην εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για την ένταξη της ισότητας των φύλων. Σημειώνεται ότι το Σχέδιο Δράσης συνιστά τη δημόσια δέσμευση του Δήμου Κοζάνης για ενεργητική προσπάθεια καταπολέμησης κάθε μορφής διάκρισης βάσει φύλου, χαράσσοντας το δρόμο για την ουσιαστική ισότητα των φύλων στην τοπική κοινωνία.
Φέτος, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, ο Δήμος Κοζάνης ανέπτυξε και συμμετέχει σε μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την έμφυλη βία και την ισότητα, οι οποίες πραγματοποιούνται όλο το Νοέμβριο. Συγκεκριμένα:
• Συμβολικά την 25η Νοεμβρίου 2023 εγκαινιάστηκε ο δικτυακός τόπο ςτου Δήμου Κοζάνης, η ειδική ενότητα με τίτλο: «Η Ισότητα των φύλων στο Δήμο Κοζάνης», η οποία καταγράφει και φιλοξενεί όλες τις ενέργειες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα στον τομέα αυτό. Η ενότητα «Η Ισότητα των φύλων στο Δήμο Κοζάνης» είναι διαθέσιμη εδώ: https://cityofkozani.gov.gr/isotita .
• Συμβολικά την 25η Νοεμβρίου 2023 δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το Μητρώο Αιρετών Γυναικών Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κοζάνης, από το 1978 έως σήμερα, παράλληλα με την αντίστοιχη μελέτη: «Γυναίκες και Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η περίπτωση του Δήμου Κοζάνης. Μια μελέτη για τη διαχρονική συμμετοχή και εκλογή γυναικών στις Δημοτικές εκλογές του Δήμου Κοζάνης». Το Μητρώο Αιρετών Γυναικών Δήμου Κοζάνης και η αντίστοιχη μελέτη είναι διαθέσιμα εδώ: https://cityofkozani.gov.gr/mitroo-aireton-gynaikon
• Η επιστημονική ομάδα του Ξενώνα, έχοντας ορόσημο τη συγκεκριμένη ημέρα, ως αφορμή υπενθύμισης του κοινωνικού φαινομένου της έμφυλης βίας και κινητοποίησης του ευρύ κοινού, ομιλία με τίτλο: «Δεν είσαι μόνη…ένα δίκτυο δομών στέκεται πλάι σου!», στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας».
• Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ξενώνα φιλοξενίας γυναικών, κατέγραψε την εμπειρία του να εργάζεσαι σε μια αντίστοιχη δομή, στη λίστα ιστοριών του Istorima (www.istorima.org).
• Στις 24 Νοεμβρίου στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών συμμετείχαν σε street work στην πόλη της Πτολεμαΐδας και στηρίζουν τη δράση του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης (Κ.Ε.Θ.Ι.) και του Δήμου Εορδαίας. Ο κόσμος της Πτολεμαΐδας θα έχει τη δυνατότητα να συναντήσει τις τοπικές δομές ισότητας και να ενημερωθεί για τις δράσεις τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
• Στις 25 Νοεμβρίου στελέχη του Ξενώνα φιλοξενίας γυναικών ,στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, συμμετέχοντας και στηρίζοντας τη δράση ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης (Κ.Ε.Θ.Ι.).

Προηγούμενο άρθροΣ΄εξέλιξη η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Γρεβενά
Επόμενο άρθροΝέα έργα δρομολογήθηκαν στη Μεσσηνία