Την πλήρη αντίθεσή της στο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, εξέφρασε εκ νέου η Δημοτική Αρχή Περάματος.
« Η εμμονή σε ένα σχέδιο περιβαλλοντικά μη διαχειρίσιμο, το οποίο στοχοποιεί σε επίπεδο Αττικής συγκεκριμένες περιοχές και αφήνει άλλες στο απυρόβλητο, δεν αποτελεί βάση για συζήτηση» τονίζει σ΄ ανακοίνωση της .
Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση , « τόσο την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο (2014-2019), όσο και στην παρούσα, έχει λάβει πρωτοβουλίες για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να βρεθεί μία λύση βιώσιμη για το περιβάλλον και τους κατοίκους του ευρύτερου Πειραιά».
Ο Δήμος Περάματος διαβεβαιώνει ότι « επιθυμεί να αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος γεγονός που το απέδειξε έμπρακτα με την αποδοχή της χωροθέτησης αυστηρά και μόνο των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά στο Σχιστό ως ένα σημείο μιας συνολικής λύσης που θα αναλαμβάνει η κάθε Περιφερειακή Ενότητα την διαχείριση των δικών τους απορριμμάτων.
Την ίδια στιγμή όμως»,καταγγέλλει « είναι απαράδεκτο άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής να μην χωροθετούν αντίστοιχες υποδομές για την επεξεργασία των δικών τους απορριμμάτων».
Σύμφωνα με το δήμο Περάματος , « αυτός ο συγκεντρωτισμός, με δύο στοχοποιημένες περιοχές, τη Φυλή και το Σχιστό, συνιστά εδώ και πολλά χρόνια μία κοινωνικά άδικη, ταξικά μεροληπτική και εχθρική επιλογή σε βάρος των περιοχών αυτών. Είναι ένα γεγονός μη ανεκτό από τους πολίτες του Περάματος και των περιοχών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί».
Για τη Δημοτική Αρχή Λαγουδάκη , « μοναδική περιβαλλοντικά διαχειρίσιμη και οικονομικά βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται στην εφαρμογή των επιταγών της χωροταξικής δημοκρατίας με βάση την αρχή της εγγύτητας. Αυτή είναι η πάγια θέση του Δήμου Περάματος, η οποία έχει εκφραστεί τόσο σε Δημοτικά Συμβούλια όσο και με τις παρεμβάσεις του Δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη στην Περιφέρεια Αττικής και στα αρμόδια υπουργεία» , σημειώνεται.