Συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του έργου ανάπλασης στο κέντρο της πόλης της Άρτας, αλλά και για την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων κατέθεσε η παράταξή «Αρτινών Συνεργασία».Ειδικότερα:
«Μικρές τροποποιήσεις στην μελέτη
Σε συνεργασία με τους μελετητές του έργου, τους μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας, τους μηχανικούς της κατασκευάστριας εταιρείας, αλλά και σε συνεργασία με τοπικούς αρχιτέκτονες της Άρτας, το ΤΕΕ και φυσικά τον Εμπορικό Σύλλογο, να γίνει άμεσα μια μικρή τροποποίηση της μελέτης με διορθωτικές κινήσεις, παράλληλα με την υλοποίηση του έργου και χωρίς καμία καθυστέρησή του. Η μελέτη αυτή θα περιλαμβάνει:
• Τροποποίηση/αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού (ζαρντινιέρες, παγκάκια, καλαθάκια).
• Φύτευση περισσότερου πρασίνου και νέων δέντρων. Οι ρίζες των δέντρων να είναι φυτεμένες στο επίπεδο της πλακόστρωσης και όχι μέσα σε ζαρντινιέρα.
• Σε μερικά σημεία των πεζοδρόμων (ευρυχώρια κ.α.) και στις πλατείες, να τοποθετηθούν μπορντούρες με άλλο σχέδιο και χρώμα (πχ κεραμιδί που παραπέμπει στο βυζαντινό στοιχείο της πόλης μας).
Τονίζεται ότι στα δημόσια έργα γίνονται συχνά τροποποιήσεις έργων, όταν παρουσιάζονται διάφορα θέματα κατά την κατασκευή τους και έχουν σκοπό την βελτίωση του έργου, όπως και έγινε επί θητείας μας στα έργα: Ιστορικό Δημαρχείο, Κολυμβητήριο, ανάπλαση πλατείας Αγ.Θεοδώρας κ.α..
Άρα είναι εύλογη μια μικρή τροποποίηση σε ένα τέτοιο μεγάλο έργο ανάπλασης, κάνοντας διορθωτικές κινήσεις, χωρίς από την μια να σταματήσει το έργο και από την άλλη να βελτιωθεί το έργο και οι όποιες αλλαγές να πληρωθούν από το πρόγραμμα χρηματοδότησης και όχι από το ταμείο του Δήμου. Εάν δεν γίνουν τώρα οι αλλαγές, δεν θα μπορέσουν να γίνουν πριν το 2030, μιας και θα πρέπει να παρέλθει μια 5-ετία από την ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με σχετική νομοθεσία χρηματοδότησης των έργων.
Κατασκευαστικές παρεμβάσεις κατά την υλοποίηση του έργου, οι οποίες είναι οι εξής:
• Να διορθωθούν κατασκευαστικές αστοχίες στα σιντριβάνια. Να είναι σε σχήμα, «ανάποδα το καπάκι της κατσαρόλας», (όπως μας έλεγαν οι μελετητές), ώστε να διατηρούν πάντα πάνω τους, μια ποσότητα νερού.
• Να υπάρχουν μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τους δημότες, στους εργοταξιακούς χώρους. Να υπάρχουν μέτρα προστασίας και σήμανσης, εκεί που εναποτίθενται διάφορα υλικά. Να υπάρχει καθημερινή καθαριότητα στους εργοταξιακούς χώρους, από σκουπίδια και μπάζα.
• Να υπάρχει καλύτερη επίβλεψη-καθοδήγηση, από την κατασκευάστρια εταιρεία, προς τους εργάτες της, ώστε να προλαμβάνονται αστοχίες, κακοτεχνίες κ.α. Να αποκατασταθούν άμεσα διάφορες κακοτεχνίες στο έργο.
• Να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του έργου. Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εργασίες πλακόστρωσης.

Προτάσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων
• Να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου, δράσεις στήριξης, προβολής και εξωστρέφειας των τοπικών μας επιχειρήσεων του κέντρου της πόλης μας. Επί θητείας μας, εντάξαμε για χρηματοδότηση στην Στρατηγική ΒΑΑ του Δήμου Αρταίων (αρ.327/2023 Απόφαση ΔΣ και αρ.πρωτ.2832/2023 Απόφαση ένταξης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα ΗΠΕΙΡΟΣ), ποσό 3 εκ. € για δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης, του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της Άρτας. Όμως με την αρ.176/2024 Απόφαση του ΔΣ, η νέα δημοτική αρχή αφαίρεσε το ποσό αυτό της χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και για τον τουρισμό/πολιτισμό. Θα πρέπει άμεσα η Δημοτική Αρχή να εντάξει πάλι τα 3 εκ. στο ΒΑΑ του Δήμου Αρταίων, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις της πόλης μας, μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης.
• Επίσης προτείνουμε για όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την κατασκευή των έργων της ανάπλασης, εκτός την απαλλαγή τους από τους λογαριασμούς του νερού́ και από τα δημοτικά́ τέλη, να απαλλαγούν και από τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων, για όλο το διάστημα που το έργο ανάπλασης είναι σε εξέλιξη. Και να μην εισπράττει ο Δήμος χρήματα για 5 χρόνια από την ολοκλήρωση του έργου, από τους καταστηματάρχες καφέ/εστίασης, για τον κοινόχρηστο χώρο που τους παραχωρεί, διότι θα πρέπει το έργο να μην παράγει έσοδα, μιας και ο Δήμος έλαβε το 100% της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ακόμη να διαγραφούν τα πρόστιμα των επιχειρήσεων καφέ/εστίασης, που βεβαιώθηκαν παραβάσεις φέτος που η πόλη ήταν ένα εργοτάξιο».

Προηγούμενο άρθρο12 ομάδες νέων στην Αθήνα θα κάνουν καλύτερες τις γειτονιές
Επόμενο άρθροΞεκινά η ψηφιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών των Περιφερειών