Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ ήταν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.
Αφού εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πληγέντες αλλά και σε όσους επιχειρούν να περιορίσουν τις διαστάσεις της τραγωδίας των πυρκαγιών, ο κ. Μάντζος υπογράμμισε ότι «δεν είναι η ώρα για μία ανοικτή πολιτική αντιπαράθεση. Αλλά η ώρα για ορισμένες πρώτες κρίσιμες πολιτικές διαπιστώσεις» και εξήγησε:
«Υπάρχει σαφής αποτυχία της Κυβέρνησης στην πολιτική προστασία και στην πολιτική ασφάλειας των πολιτών. Έχουμε κρούσει εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου. Έχουμε ένα Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το οργανόγραμμά του και δεν έχει εκδώσει όλες τις κανονιστικές πράξεις που προβλέπονται από το νομοθετικό του πλαίσιο.
Έχουμε επάλληλες αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Πολιτική Προστασία δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, πότε να το κάνουν και πώς.
Δεν έχουμε πραγματικά λειτουργούσες και εύρυθμες δασικές υπηρεσίες. Η προστασία του δάσους έπρεπε να γίνεται στο πεδίο εγκαίρως, διότι το δάσος σώζεται από το χειμώνα, όχι το καλοκαίρι.
Δεν έχουμε επιχειρησιακά σχέδια σε κάθε Περιφέρεια όπως θα έπρεπε.
Αυτές είναι προτάσεις. Προτάσεις είναι να ακολουθούμε, όχι μιμούμενοι αλλά προσαρμοζόμενοι, τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές. Μπορεί να έχουμε τα περισσότερα πτητικά μέσα, αλλά έχουμε και τα περισσότερα στρέμματα καμένης γης σε όλη την Ευρώπη, ένα εκατομμύριο στρέμματα σε σαράντα ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών!»
Ο Δημήτρης Μάντζος επεσήμανε για ακόμη μία φορά την ανάγκη για «ανθεκτικότητα των υποδομών μας, προτεραιότητα στην πρόληψη και ύστερα στην καταστολή και αποκατάσταση. Έχουμε ανατρέψει το δόγμα εδώ στην Ελλάδα. Δίνουμε μόνο το 1/5 του προϋπολογισμού για τις πυρκαγιές στην πρόληψη και όλο το υπόλοιπο κατευθύνεται στην καταστολή. Αυτή είναι μια αδιέξοδη επιλογή. Ιδίως υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη».
Τόνισε, παράλληλα, ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει «με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, ορθό λόγο, χωρίς στείρα αντιπαράθεση, με ιδιαίτερη αυτοκριτική και θάρρος από όλους για ανάληψη ευθύνης. Ιδίως τις Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Όταν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, αφήνεται χώρος σε ακραίες φωνές. Η συνωμοσιολογία οδήγησε ακόμη και στην ξενοφοβία, στο μίσος. Είδαμε εικόνες από το παρελθόν που πολύ φοβάμαι ότι εξακολουθούν να είναι εδώ. Το παρελθόν γίνεται παρόν όσον αφορά στην ξενοφοβία και στις ακραίες μορφές βίας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σταματήσουμε στη ρίζα του».
Παρέθεσε, τέλος, τα όσα ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι «λίγο-πολύ μας είπε ότι με το 41% στις εκλογές το μήνυμα έπρεπε να είναι να μην ασκούμε κριτική στην Κυβέρνηση. Μόνο επειδή ο ίδιος είναι και Γραμματέας της ΝΔ μπορεί να “δικαιολογηθεί” αυτή η δήλωση. Αλλά, αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν έγινε τίποτα όσον αφορά στην πρόληψη. Καίγεται ξανά η Πάρνηθα, όπως το 2007 και το 2021. Απόδειξη ότι δεν υπήρξε η αναγκαία πρόληψη».

Προηγούμενο άρθρο΄Μαθήματα ρομποτικής σε 100 δημοτικά σχολεία της Αττικής
Επόμενο άρθροΠαρουσιάζει σε μεγάλη συγκέντρωση ο Μπακογιάννης το ψηφοδέλτιο του