“Βλέποντας και κάνοντας”. Αυτή φαίνεται ότι είναι η πολιτική της κυβέρνησης τη στιγμή που οι δήμοι όλης της χώρας, βλέπουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτινάσσονται και ζητούν στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τη δραματική κατάσταση στους δήμους της περιοχής έφερε στη βουλή με επίκαιρη ερώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα και πολύ ενδεικτικά στοιχεία από δήμους της εκλογικής του περιφέρειας .
Ειδικότερα ανάφερε ότι :
– Στο Δήμο Περιστερίου, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο του 2022 σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
– Στο Δήμο Αιγάλεω, μόνο για το κολυμβητήριο με τη θερμαινόμενη πισίνα, το κόστος υπερδιπλασιάστηκε από 26.000 ευρώ σε 56.000.
– Στο Δήμο Πετρούπολης, τα αντίστοιχα έξοδα για το κολυμβητήριο ξεπέρασαν τις 100.000 από 23.000 τον Σεπτέμβριο του 2021, και στον Δήμο Χαϊδαρίου το ενεργειακό κόστος αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 70.000 ευρώ.
Η « απάντηση»
Θα “στηρίξουμε βραχυχρόνια μέχρι να δούμε μέχρι πού θα συνεχίσει αυτή η πορεία των ανατιμήσεων” ήταν η απάντηση του Αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών για το σχέδιο που « έχει» η κυβέρνηση.
Όπως επισημαίνει όμως ο βουλευτής , τα υπέρογκα κόστη όμως “τρέχουν” ήδη και οι λογαριασμοί πρέπει να πληρώνονται για να λειτουργούν οι υποδομές των δήμων.
«Το υπουργείο λέει ότι διέθεσε 114 εκατομμύρια ευρώ από τους ΚΑΠ για τους δήμους και 14 εκατομμύρια για τις σχολικές επιτροπές. Είναι τεράστια η απόκλιση από τις ανάγκες που οι ίδιοι οι δήμοι αναφέρουν. Το υπουργείο λέει ότι η αύξηση του κόστους της ενέργειας δεν θα είναι πάνω από 300 εκατομμύρια, αλλά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εκτιμά ότι θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ» επισήμανε.
Επίσης κάλεσε τον υπουργό και γενικότερα την κυβέρνηση ν΄απαντήσουν , τι θα κάνουν « για το θέμα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που εισπράττουν από τους καταναλωτές τα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών και δεν τα αποδίδουν εμπρόθεσμα; Σε 70-100 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το χρέος η ΚΕΔΕ. Αλλά και όταν αποδίδουν τα οφειλόμενα οι πάροχοι, δεν δίνουν αναλυτικές καταστάσεις για το ποιος οφείλει τι».
Σύμφωνα με το βουλευτή , η απάντηση του κ. Πέτσα ήταν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας “κινητοποίησε” τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που έστειλε επιστολή στις εταιρείες.
« Αυτή είναι η περίφημη “αυτορρύθμιση της αγοράς” -οι εταιρείες λειτουργούν όπως θέλουν, η κυβέρνηση παρακολουθεί ως θεατής, και αφού συσσωρεύονται τα χρέη, στέλνει τώρα μια επιστολή, και μας λέει ότι χρειάζεται να “υπάρξει μια ενιαία πλατφόρμα” για να “μην υπάρχουν παρερμηνείες” και ότι σύντομα θα είναι έτοιμοι. Όλα αυτά ενώ οι δήμοι πρέπει να κρατούν τις υποδομές σε λειτουργία για τους πολίτες και δεν εισπράττουν αυτά που πρέπει από τις εταιρείες» καταγγέλλει σ΄ανακοίνωση του, ο κ. Αρσένης και συμπληρώνει :
“Λέτε ότι θα δείτε την έξαρση του φαινομένου και θα ανταποκριθείτε, αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή, μήνα με τον μήνα, οι δήμοι θα μπουν στο δίλημμα ‘να κλείσω το κολυμβητήριο ή να συνεχίσω να το λειτουργώ;'”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.
Οι δήμοι ζητούν μέτρα, μεταξύ των οποίων, να χρηματοδοτηθούν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες δημόσιων κτιρίων και να υπάρξει net metering (συμψηφισμός παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας). Να αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος που παίρνουν από τις ΑΠΕ -σήμερα υπάρχουν εταιρείες ανεμογεννητριών που δεν αποδίδουν τίποτα. Κυρίως όμως χρειάζεται χρηματοδότηση από το κράτος για να μπορέσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα τις κρίσιμες υποδομές. Η κυβέρνηση να δώσει τώρα λύσεις αντί να συντηρεί ένα Χρηματιστήριο Ενέργειας που “σαρώνει” νοικοκυριά και δήμους».

Προηγούμενο άρθροΣημαντικά θέματα Μεσσηνίας και Απολιγνιτοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου
Επόμενο άρθροΠασχαλινά δώρα σε όλους τους μαθητές των Ειδικών Σχολείων του Πειραιά από τον Δήμο