Τον σημαντικότατο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση στον τομέα της πρόληψης του κορωνοιού , αναδεικνύνουν επιστημονικά δεδομένα .
Τη σχετική επιστημονική μελέτη , που δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό GUT, από ερευνητές της σχολής King’s and Harvard, και με βάση την οποία η Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση κατά 10% όσων ασθενούν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από covid-19 , έφερε στον προσκήνιο ο τέως δήμαρχος Κορυδαλλού , Στέφανος Χρήστου.
Ο κ. Χρήστου ,που διετέλεσε και Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά έως και το 2014, έστειλε σχετικές επιστολές , τόσο στον υπουργό Υγείας , Θανάση Πλεύρη όσο και στην ηγεσία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Αττικής.
Στην επιστολή του μάλιστα προς την ΠΕΔΑ , ο κ. Χρήστου , τονίζει –υπενθυμίζει ότι « η Αυτοδιοίκηση, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πολλές φορές πάει μπροστά από την Πολιτεία και κυρίως σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και ευαισθησίας.
Η ταυτότητα της Αυτοδιοίκησης είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες και το άμεσο συμφέρον του πολίτη-δημότη, ακόμα και όταν το ισοζύγιο κόστους –οφέλους μπορεί να είναι ελλειμματικό. Η στήριξη όμως έστω και μιας ανθρώπινης ύπαρξης είναι ανεκτίμητη». υπογραμμίζει
Ο κ. Χρήστου , στις επιστολές ενημερώνει για καίριες επιστημονικές διαπιστώσεις και προτείνει-προτρέπει υπουργείο και Αυτοδιοίκηση , να συνεργαστούν και να δράσουν από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση άμεσα.
Παράλληλα σχετική επιστολή απέστειλε και στον υπουργείο Υγείας , Αθανάσιο Πλεύρη αλλά και στην ηγεσία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Η επιστημονική μελέτη
Αναφερόμενος ειδικότερα ο κ. Χρήστου , στην πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό GUT, από ερευνητές της σχολής King’s and Harvard , επισημαίνει ότι εξετάσθηκαν τα δεδομένα από σχεδόν 600.000 συμμετέχοντες και διαπιστώθηκε ότι, «οι άνθρωποι, που ακολουθούσαν διατροφή υψηλής ποιότητας είχαν περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν covid-19 από εκείνους με διατροφή χαμηλότερης ποιότητας και 40% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά.
Η υψηλής ποιότητας διατροφή περιέχει φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης καθώς και λιπαρά ψάρια, λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και ραφιναρισμένους υδατάνθρακες».
Κινδυνεύουν να ασθενήσουν κατά 25%
Να σημειωθεί , αναφέρει, « η σχέση ανάμεσα στην ποιότητα διατροφής και τον κίνδυνο covid-19 παρέμεινε και μετά την προσαρμογή σε όλους τους πιθανούς συνυπάρχοντες παράγοντες, όπως η ηλικία, ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), η Εθνικότητα , το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα και τα υποκείμενα νοσήματα.
Επίσης λήφθηκαν υπόψη και οι συνήθειες σχετικά με την χρήση μάσκας και η πυκνότητα του πληθυσμού».
Σύμφωνα με την μελέτη , τονίζει ο κ. Χρήστου , άνθρωποι, που ζουν σε γειτονιές χαμηλού εισοδήματος και ακολουθούν κατ’ ανάγκη διατροφή χαμηλότερης ποιότητας, διατρέχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό.
Βάση αυτών των αποτελεσμάτων οι ερευνητές εκτιμούν, ότι σχεδόν το ¼ των περιστατικών κορωνοϊού, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν υπήρχαν αυτές οι διαφορές στην ποιότητα διατροφής και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Αυτό υπογραμμίζει περαιτέρω , ότι η καλύτερη πρόσβαση σε πιο θρεπτικά, υγιεινά τρόφιμα μπορούσε να είναι ουσιαστικά πολύ σημαντική για την βελτίωση της δημόσιας υγείας γενικότερα, ιδιαίτερα ανάμεσα στα μη προνομιούχα μέλη της κοινωνίας».
Η πρόταση
Ο κ. Χρήστου , καλεί το υπουργείο Υγείας ,« επειδή η Πολιτεία, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει δώσει ιδιαίτερο κι αποκλειστικό βάρος στον εμβολιασμό και επειδή και οι ειδικότερες θεραπείες-φάρμακα έχουν καθυστερήσει μέχρι σήμερα, να ξεκινήσει , συνεκτιμώντας τις παραμέτρους κόστους και ωφέλειας, σε συνεργασία με τους Ο.Τ.Α ( Δήμους –Περιφέρειες). καταρχάς ένα πρόγραμμα ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης των πολιτών για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής κατά του covid-19 σε συνδυασμό με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και τη φυσική δραστηριότητα.
Επίσης να ενισχύσει σε συνεργασία με τους δήμους με βάση συγκεκριμένα προγράμματα τις ευπαθείς ομάδες για τη σωστή υγιεινή διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα.
Άλλωστε, η μείωση των δυσμενών συνεπειών από τη νόσηση, που αποδεδειγμένα θα επέλθει, θα ελαφρύνει την πολιτεία οικονομικά, κοινωνικά και διοικητικά.
Το πρόγραμμα δε αυτό θα στηρίξει αποφασιστικά και την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της παχυσαρκίας, που εμφανίζεται ανησυχητικώς στην ελληνική κοινωνία και τα παιδιά μας. Θα στηρίξει τέλος, σύμφωνα με εκατοντάδες συναφείς μελέτες την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών, ψυχικών και νοητικών προβλημάτων».

Προηγούμενο άρθροΠροληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στο δήμο Αγ. Βαρβάρας
Επόμενο άρθρο