Ενώ αυξάνονται τα έσοδα του Δήμου, από τα ανταποδοτικά τέλη, κατά 495.000 ευρώ, η Δημοτική αρχή Μίχου αρνείται την ελάφρυνση των Δημοτών , τα εισοδήματα των οποίων λόγω της καραντίνας και της πανδημίας πλήττονται , κατήγγειλε ο επικεφαλής της παράταξης, « Αγία Βαρβάρα – Δυνατή Πόλη» , Μιχάλης Γιάγκας.
Σ΄ανακοίνωση του , ο κ. Γιάγκας επισημαίνει ότι ο δήμος Αγ. Βαρβάρας είναι «πρωταθλητής» στο κόστος συλλογής των σκουπιδιών.
Βρίσκεται , τονίζει ανάμεσα στους πέντε πρώτους Δήμους από τους 66 της Αττικής, οι οποίοι θα πληρώνουν στον ΕΣΔΑ το υψηλότερο κόστος για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα πηγαίνουν στη χωματερή.
« Τη νέα χρονιά θα μας στοιχίζει 60,21 ευρώ ο τόνος, αντί 50 περίπου ευρώ φέτος επειδή δεν γίνεται σωστή ανακύκλωση και έχουμε ΜΗΔΕΝΙΚΗ (0) έκπτωση» υπογραμμίζει
Σύμφωνα με τον κ. Γιάγκα , « η υψηλή επιβάρυνση είναι συνέπεια της κακής επιλογής της δημοτικής αρχής Μίχου, να συγκεντρώνονται τα αστικά απόβλητα μαζί με τα ανακυκλώσιμα υλικά, για να δείξει δήθεν καθαρή πόλη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος των απορριμμάτων που μεταφέρεται στη χωματερή και κατ’ επέκταση η συνολική επιβάρυνση του Δήμου και των δημοτών».
Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει , « οι εισπράξεις από τα ανταποδοτικά τέλη μέσα στο 2021 θα αυξηθούν κατά 495.000 ευρώ περίπου ή 27% γιατί δηλώθηκαν από τα νοικοκυριά στο Δήμο μας περισσότερα από 285.000 ΝΕΑ τετραγωνικά μέτρα πάνω στα οποία θα υπολογιστούν τα ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ»
Η εξέλιξη αυτή , τονίζει ο κ. Γιάγκας παρέχει μεγάλο περιθώριο μείωσης των ανταποδοτικών Δημοτικών τελών.
Και το απέδειξε αναφέρει , με στοιχεία, ο ίδιος , στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου που είχε ως θέμα τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το 2021.
Γι αυτό και πρότεινε τη μείωση κατά 10% όλων των συντελεστών που προσδιορίζουν το κόστος των τελών καθαριότητας και φωτισμού καθώς και την απαλλαγή των ακινήτων που χρησιμοποιούνται από τους πολιτιστικούς συλλόγους.
«Προτείναμε μόνο 10% για να έχει ο Δήμος τη δυνατότητα, με το υπόλοιπο 17%, να εκτελέσει και άλλες εργασίες με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες» τονίζει.
Ωστόσο , όπως καταγγέλλει , « η δημοτική αρχή Μίχου σε συνεργασία με την παράταξη του κ. Βασιλάκου αρνήθηκε την πρότασή μας και συνεχίζει και τη νέα χρονιά, τη χρονιά του COVID και των μειωμένων εισοδημάτων των νοικοκυριών, την χρονιά της ανεργίας, των κλειστών καταστημάτων και της νέας φτωχοποίησης μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας, την ίδια πολιτική διατήρησης των ίδιων υψηλών δημοτικών τελών που οδηγεί τους δημότες σε ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις».