Τις εργασίες Αποκατάστασης της λίθινης γέφυρας Σπανού στα Γρεβενά, επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης, Γιώργος Βαβλιάρας με την Περιφερειακή Σύμβουλο της Π.Ε. Γρεβενών, Μαρία Χατζηλιάδου. Το έργο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με συνολικό προϋπολογισμό 570.763 ευρώ.
Το Γεφύρι του Σπανού είναι πεντάτοξο και είναι χτισμένο με ιδιαίτερα επιμελημένη πελεκητή πέτρα. Φέρει το όνομα του Μουσταφά Πασά ή Σπανού, από το Αργυρόκαστρο, από τον οποίο χρηματοδοτήθηκε η τελευταία ανακατασκευή του το 1846. Το Γεφύρι διασχίζει ο ποταμός Βενέτικος σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο.
Ο κ. Βαβλιάρας και η κ. Χατζηλιάδου ενημερωθήκαν για την εξέλιξη των εργασιών του έργου από τον Βασίλη Κασκάνη, προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας. Στο έργο απασχολούνται συνολικά οκτώ ( εργατοτεχνίτες και μια αρχιτέκτονας.
Ο κ. Κασκάνης ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη ότι οι εργασίες βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος και το μνημείο αναμένεται να παραδοθεί πριν τα τέλη του έτους. Πιο συγκεκριμένα, υπολείπεται η τοποθέτηση των αρκάδων (στενόμακρες πέτρες), η ολοκλήρωση της λίθινης τοιχοποιίας εκατέρωθεν του γεφυριού καθώς και η οδόστρωσή του.
Η αποκατάσταση και η ανάδειξη αυτών των Πετρογέγυρων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου και συνολικότερου σχεδίου – έργου που θα ακολουθήσει και έχει ήδη ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα: «Η Δημιουργία ενιαίου δικτύου σήμανσης και πληροφόρησης των Πέτρινων Γεφυριών της Δυτικής Μακεδονίας.», δήλωσε ο κ. Βαβλιάρας.
Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η διάσωση μνημείων και η ανάδειξή τους ώστε να αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες

Προηγούμενο άρθροled σε 10.000 φώτα της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΜε προβλήματα επειδή δεν έγιναν οι απαραίτητες συντηρήσεις άνοιξαν τα σχολεία στην Καλλιθέα