H πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου 2022, που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα και κατέκαψε 4.322 στρέμματα στον νότιο Υμηττό, απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι ο Υμηττός, όπως και κάθε βουνό, μπορεί να δεχτεί μια μεγάλη καταστροφή με πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων ως προς τη χλωρίδα και την πανίδα του οικοσυστήματος αλλά και ως προς τις περιουσίες και τις ανθρώπινες ζωές.
Αυτό υπογραμμίστηκε στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν γι αυτό τι θέμα οι δέκα δήμαρχοι μέλη του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού .
Στη Συνέντευξη Τύπου υπογραμμίστηκε ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες των πυροσβεστών, των πιλότων, των εθελοντών, των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας των Δήμων – Μελών του ΣΠΑΥ, της τοπικής αυτοδιοίκησης συνολικά και όλων όσων έσπευσαν να συνδράμουν με δυνάμεις που απέτρεψαν την απώλεια ανθρώπινης ζωής ή τις μεγάλες υλικές καταστροφές, εντούτοις η ζημιά που υπέστη το δασικό οικοσύστημα είναι μεγάλη και ανέδειξε σοβαρές παθογένειες στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών εν γένει.
“Επειδή λοιπόν είμαστε στην αρχή μιας ιδιαίτερα απαιτητικής αντιπυρικής περιόδου και επειδή κάθε δέντρο που καίγεται αποτελεί μια μεγάλη πληγή για κάθε βουνό στην ολότητά του, επανερχόμαστε ως Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης του Υμηττού εκφράζοντας την κοινή μας αγωνία και υπενθυμίζοντας μια σειρά ζητημάτων που είχαμε καταθέσει τον Νοέμβριο στο Forum του ΣΠΑΥ” τονίστηκε στη συνέντευξη.
Οι δήμαρχοι του ΣΠΑΥ επισήμαναν ακόμη ότι ” τα προβλήματα που προκάλεσε η φετινή έντονη χιονόπτωση “ΕΛΠΙΣ” στην Αττική, αθροιστικά με τα προβλήματα που είχε επιφέρει η κακοκαιρία ”Μήδεια” τον χειμώνα του 2021, έχουν δημιουργήσει συνθήκες που επιβαρύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δασικά οικοσυστήματα της Αττικής, λόγω της τεράστιας ποσότητας βιομάζας που έχει συσσωρευθεί, σπασμένα κλαδιά, πεσμένα δέντρα και απροσπέλαστους δασικούς δρόμους. Για τον λόγο αυτό, στις 7/2/22, ως σύνδεσμος, αποστείλαμε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό με τίτλο ”Ο Υμηττός Εκπέμπει SOS'”‘.
Ακόμη υπογράμμισαν ότι ” παρόλο που ο ρόλος του ΣΠΑΥ είναι επικουρικός της δασικής υπηρεσίας, πολλές φορές αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που ξεπερνούν τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητές μας με στόχο την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης για τη θωράκιση του Υμηττού αλλά και την ανάπτυξή του ως πνεύμονα πρασίνου. Με τους δικούς μας περιορισμένους πόρους, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ριχτήκαμε αμέσως στη μάχη της πρόληψης και ξεκινήσαμε εγκαίρως όλες τις εργασίες που είχαμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε από τη μεριά μας στους 10 Δήμους – Μέλη του ΣΠΑΥ (καθαρισμούς, αποψιλώσεις, συντήρηση υδραυλικών συστημάτων, γέμισμα δεξαμενών ελικοπτέρων, παραγγελία πυροσβεστικού εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας για τους εθελοντές κ.α.).
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καθοριστικό ρόλο στο συμβάν στη Βούλα έπαιξε η συντήρηση, η αποψίλωση και ο καθαρισμός του δασικού δρόμου στη θέση Κρεμαστός Λαγός που οδηγεί στο πεδίο βολής της σχολής Ευελπίδων και στο Χέρωμα της Βάρης. Σημείο όπου αναπτύχθηκαν δυνάμεις Πυροσβεστικές, Εθελοντικές, υδροφόρες του ΣΠΑΥ και των Δήμων. Έργο πρόληψης που εκτέλεσε ο ΣΠΑΥ, με ιδίους πόρους και στο σωστό χρόνο.

Χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη χρηματοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ταμείου Ανάκαμψης, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας των δασών με σημαντικές παρεμβάσεις πρόληψης. Ο Σύνδεσμος διέθεσε όλα τα στοιχεία στο ΥΠΕΝ για να προχωρήσει σε κλαδεύσεις ” και ασκώντας συνεχώς πίεση προς κάθε κατεύθυνση φτάσαμε αρχές Ιουνίου όπου τα πρώτα συνεργεία και μηχανήματα ξεκίνησαν τις παραπάνω εργασίες. Επιπλέον έως και σήμερα ο ΣΠΑΥ έχει υποβάλει αιτήματα χρηματοδότησης σε πέντε προσκλήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Μέχρι και σήμερα έχει εγκριθεί και βρίσκεται σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας η πρόσκληση ΑΤ06 που περιλαμβάνει νέα παρατηρητήρια προφύλαξης, δεξαμενές πυρόσβεσης, 15 ολοκαίνουργια πυροσβεστικά οχήματα, 2 υδροφόρες, εξοπλισμό για τους εθελοντές, ηλεκτρονικές πινακίδες και μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη διετία.
Όμως αναφορικά με τις υπόλοιπες προσκλήσεις η έγκριση της ΑΤ08 που αφορά την ψηφιακή μετάβαση σε smart Υμηττό ήρθε πριν μερικές ημέρες, ενώ δεν έχουν έρθει οι εγκρίσεις για τις υπόλοιπες προσκλήσεις που έχουμε υποβάλει ολοκληρωμένες προτάσεις που σχετίζονται με τη δημιουργία ενός στόλου οχημάτων, με φορτηγά οχήματα αρπάγες, ηλεκτρικά λεωφορεία και μελέτες που θα δώσουν λύσεις σε πολλά προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια το βουνό. Πρόκειται για τις προσκλήσεις ΑΤ04, ΑΤ09 και ΑΤ12.
Με αφορμή όμως τις μεγάλες καταστροφές από τις πρώτες πυρκαγιές που σημειώθηκαν φέτος στην Αττική (Κερατέα, Σχιστό, Γλυφάδα – Βούλα – Βάρη, Κουβαράς) είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά κράτος – τοπική αυτοδιοίκηση – πολίτες και να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση.
Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης έχοντας άμεση επαφή με τους δημότες και γνωρίζοντας καλύτερα από όλους τις πραγματικές ανάγκες μιας περιοχής. Αυτό που απαιτείται στην πράξη είναι η αντίστοιχη νομοθετική και οικονομική στήριξη με σύγχρονα εργαλεία και διαδικασίες για δράσεις πολιτικής προστασίας.
Εμείς σήμερα επαναφέρουμε για μία ακόμα φορά συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει για ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, δεδομένου ότι διανύουμε μια ακόμα δύσκολη αντιπυρική περίοδο”.

Οι ευθύνες ΑΔΜΗΕ
Ακόμη τόνισαν ότι ” κατ΄ επανάληψη ότι αρκετές δασικές πυρκαγιές ξεκινούν από τις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ ή του ΔΕΔΔΗΕ. Παρά τις εργασίες που υλοποιούν οι εν λόγω εταιρείες, είναι επιτακτική η λήψη επιπλέον μέτρων από τη μεριά τους με άμεσο και επαναλαμβανόμενο καθαρισμό όλων των εγκαταστάσεών τους και των κεραιών/πυλώνων που διέρχονται από τα δασικά οικοσυστήματα, με άμεση ενημέρωση των αντίστοιχων δήμων προκειμένου να διαπιστώνουν αν χρειάζονται επιπλέον συμπληρωματικές εργασίες και με παράλληλες ενέργειες για τη μόνωση και την υπογειοποίησή τους με ευθύνη των εταιρειών. Δεν μπορεί να χάνονται δασικές εκτάσεις από σπινθήρες των καλωδίων, από ελλιπή συντήρηση των μονωτήρων ή από αντικείμενα που ακουμπούν σε αυτά. Πρέπει να αλλάξει άρδην όλη η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος”.

Και από τα μελίσσια

Αναφορά έγινε και στις μελισσοκομικές εργασίες. ” Αν και η κείμενη νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και προβλέπει συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης των μελισσοκομικών εργασιών και σαφή μέτρα πρόληψης, επί της ουσίας σε ένα μεγάλο βαθμό τα μέτρα δεν τηρούνται. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, είναι ανύπαρκτα με κυψέλες θαμμένες μέσα στα ξερόχορτα, στοίβες από ξερά κλαδιά και παλέτες να δημιουργούν παράνομους φράχτες. Έχουμε σημερινές εικόνες στον Υμηττό που αποτυπώνουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Και δεν μπορεί λίγοι ασυνείδητοι να λειτουργούν εις βάρος των σοβαρών μελισσοκόμων” ανέφεραν.
Και πρότειναν , “ένα νέο μοντέλο διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Μελισσοκομίας από την 1η κυψέλη, πλήρως ψηφιοποιημένο, που να το αναλάβει αποκλειστικά και μόνο ένας φορέας που θα έχει πλήρη καταγραφή όλων των μελισσοκόμων σε εθνική εμβέλεια και να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο μητρώο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο να δοθεί στους δήμους νομοθετικά η δυνατότητα να προχωρήσουν σε άμεση απομάκρυνση των κυψελών που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Αντίστοιχα οφείλουμε να πράξουμε το ίδιο και για τον τομέα της κτηνοτροφίας δημιουργώντας αντίστοιχο μητρώο τόσο των ερασιτεχνών όσο και των επαγγελματιών κτηνοτρόφων για να μη δημιουργούνται μάλιστα προβλήματα ως προς την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων”.

Άμεσες ενέργειες
Οι δήμαρχοι του ΣΠΑΥ ζήτησαν , άμεση αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων με αντιδιαβρωτικά & αντιπλημμυρικά έργα, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις σύγχρονες απειλές των δασών όπως η κλιματική αλλαγή και η ερημοποίηση.
” Συντασσόμαστε όλοι στο πλευρό του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου για άμεση κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας και για όλα όσα απαιτούνται να γίνουν άμεσα”, τόνισαν.
Επίσης ζήτησαν, προκειμένου οι εθελοντικές oμάδες δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης να είναι επιχειρησιακά αξιόμαχες, κατάλληλες κτηριακές υποδομές, όπως μόνιμα πυροφυλάκια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί εδώ και χρόνια πλησίον ή ακόμα και μέσα στο βουνό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες επόπτευσης και άμεσης επέμβασης σε κάθε περιστατικό δασικής πυρκαγιάς. “Υπάρχουν πυροφυλάκια σήμερα που δεν έχουν ρεύμα λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης. Πρέπει λοιπόν άμεσα να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα”, είπαν .

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθροΣε υπαίθριο κινηματογράφο μετατρέπεται αυτό το καλοκαίρι η Ελευσίνα