Την απόσυρση των εκπροσώπων της Ανοιχτής Πόλης από τις Επιτροπές -Οικονομική και Ποιότητας Ζωής-του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ανακοίνωσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ” Ανοιχτή Πόλη” , απαιτώντας να ανασυγκροτηθούν νόμιμα σε συμφωνία με τη βούληση των δημοτών και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με την οριστική και αμετάκλητη υπ’ αριθμόν 2377/2022 απόφασή της, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων Θεοδωρικάκου (4623/2019 και 4625/2019), με τις οποίες η Νέα Δημοκρατία υπονόμευσε τη δημοκρατική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με το καλημέρα της διακυβέρνησής της.
Συγκεκριμένα, αντισυνταγματικές κρίθηκαν τόσο οι διατάξεις που αλλοιώνουν τη σύνθεση των Επιτροπών των Δήμων (Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής), επιβάλλοντας πλασματική πλειοψηφία 3/5 για την παράταξη του Δημάρχου, όσο και εκείνες με τις οποίες μεταφέρθηκαν στις Επιτροπές κρίσιμες αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου που έτσι απαξιώθηκε ως όργανο έκφρασης της λαϊκής βούλησης.
“Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει με ηχηρό τρόπο τις αντιδράσεις που είχαμε διατυπώσει, η Ανοιχτή Πόλη και άλλες παρατάξεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης του Δήμου Αθηναίων, απέναντι στα κυβερνητικά νομοθετήματα, τα οποία η δημοτική αρχή είχε τότε σπεύσει να καλωσορίσει. Άλλωστε, με αυτά άνοιγε το πεδίο για την εφαρμογή των όποιων σχεδιασμών της, χωρίς να χρειάζεται να απασχολεί τον Δήμαρχο η συναίνεση σε αυτούς των υπόλοιπων αυτοδιοικητικών δυνάμεων και, μέσω αυτών, των δημοτών.” , αναφέρει σ΄ανακοίνωση της , η ” Ανοιχτή Πόλη” και προσθέτει:
” Η απόφαση του ΣτΕ είναι άμεσα εκτελεστή και θέτει μείζον ζήτημα για τη δημοτική αρχή και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, που πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι φανερό ότι οι συνεδριάσεις των Επιτροπών είναι πλέον στον «αέρα», με τις αποφάσεις τους, τουλάχιστον από δω και στο εξής, να είναι εξ ορισμού διαβλητές, είτε κατόπιν προσφυγής, είτε κατόπιν άσκησης ελέγχου νομιμότητας.
Για τους λόγους αυτούς, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων, ο εκπρόσωπος της Ανοιχτής Πόλης κατέθεσε δήλωση, με την οποία επισημαίνει το νομικό κενό που δημιουργείται με την απόφαση του ΣτΕ και αποσύρει τη συμμετοχή του από την Επιτροπή, μέχρι να αποκατασταθεί η νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία της. Το ίδιο ακριβώς θα πράξει και η εκπρόσωπος της Ανοιχτής Πόλης στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Μέχρι την επαναφορά της συγκρότησης των Επιτροπών σε συμφωνία με τη θέληση των εκλογέων, όπως αυτή εκφράσθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και βάσει του ν. 4555/2018, καλέσαμε τη δημοτική αρχή να παραπέμπει τα θέματα των Επιτροπών προς λήψη αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι απονομιμοποιημένες κυβερνητικές διατάξεις νόθευσαν τη δημοκρατική έκφραση της βούλησης των δημοτών και παραβίασαν τη συνταγματική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Αναμένουμε τις δέουσες ενέργειες Υπουργείου και δημοτικής αρχής”.

Προηγούμενο άρθροΣτην Ελευσίνα το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» της ΕΕ
Επόμενο άρθρο