Tον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποδέχτηκε στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ο Δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου. Κατά τις συναντήσεις με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη τόσο στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο Καστελλίου όσο και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστελλίου, ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει μια μία σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, τα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, την αντιπλημμυρική θωράκιση του Αεροδρομίου και τις οδικές συνδέσεις, καθώς και μία σειρά τοπικών έργων που ο Δήμος θέτει συνολικά στην κυβέρνηση όπως είναι η λειτουργία του Ειρηνοδικείου, το ζήτημα παραχώρησης του τουριστικού καταφυγίου στον Τσούτσουρα αλλά και της παραχώρησης των 5 οικοπέδων που ανήκουν στο ΥπΑΑΤ, με στόχο την αξιοποίηση τους για κοινωφελείς σκοπούς.
Ειδικότερα, ο Δήμαρχος συζήτησε με τον Υπουργό για: Το Φράγμα Μπαδιά, τη βελτίωση των αρδευτικών δικτύων, τις μελέτες διαχωρισμού αρδευτικών και υδρευτικών δικτύων Δ.Ε Καστελλίου και Θραψανού, την αγροτική οδοποιία, την αντιμετώπιση ζημιών αγροτικής οδοποιίας λόγω σεισμού, την αποκατάσταση αγροτικών δρόμων λόγω της κατασκευής του Α/Δ, την παραχώρηση 5 οικοπέδων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τη μελέτη για master plan και προμελέτες νέων φραγμάτων (Μπαμπουλάνη, Αναποδάρη, Βόνης κλπ.) και τον εκσυγχρονισμό των Σφαγείων.
Σε ότι αφορά το Αεροδρόμιο τα θέματα που τέθηκαν από τον Δήμαρχο αφορούσαν :
Στις οδικές συνδέσεις, την ανάγκη να ληφθεί άμεσα η απόφαση για τη σήραγγα στην Άγνο, τις υδατοδεξαμενές διαχείρισης νερού τριτοβάθμιας επεξεργασίας για άρδευση, τα αντιπλημμυρικά έργα, τις απαλλοτριώσεις κλπ.
Ο Υπουργός τοποθετήθηκε θετικά στα περισσότερα ζητήματα, και δεσμεύτηκε για παρεμβάσεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εγγειοβελτιωτικά έργα και τα αρδευτικά δίκτυα και τις μελέτες διαχωρισμού αρδευτικών και υδρευτικών δικτύων Δ.Ε Καστελλίου και Θραψανού καθώς και για την παραχώρηση των 5 οικοπέδων.
Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, συνοδεία του Μιλτιάδη Γκουζούρη, Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας ΗVA International με έδρα την Ολλανδία, η οποία έχει αναλάβει το master plan για τα ύδατα της Κρήτης και παρουσία του Δημάρχου Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Γιαννης Σμαραγδάκης εκ μέρους της ΤΕΡΝΑ ενημέρωσε για την πρόοδο των εργασιών του νέου Αερολιμένα στο Καστέλλι, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται συνολικά περίπου στο 30%, με στόχο να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2027. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το νέο αεροδρόμιο αναμένεται να εξυπηρετεί σε βάθος 30ετίας έως 15 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε:
«Μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερωθήκαμε για την πορεία των έργων του αεροδρομίου ενώ ως Δημοτική Αρχή, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη γύρω περιοχή και τα αναγκαία τοπικά έργα, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα και να δοθούν λύσεις σε πολλά ζητήματα που έχουν εντοπιστεί. Ένα από τα θέματα είναι η ανάγκη για τούνελ προκειμένου να μην έχουμε περαιτέρω καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις εναλλακτικές οδικές συνδέσεις του αεροδρομίου, προς κάθε κατεύθυνση. Ένα ακόμη ζήτημα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα γύρω από το αεροδρόμιο. Είναι μια μεγάλη παρέμβαση που χρειάζεται να επιταχυνθεί η διαδικασία, προκειμένου να έχουμε εγκαίρως τα αναγκαία έργα και να μην έχουμε προβλήματα όπως στη Θεσσαλία. Ταυτόχρονα θέσαμε και το ζήτημα της ανάγκης αξιοποίησης των νερών τριτοβάθμιας επεξεργασίας για άρδευση, χωρίς να διοχετευτούν στον υδροφόρο ορίζοντα. Είχαμε όμως και την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Υπουργό για άλλα ζητήματα που δε συνδέονται με το αεροδρόμιο. Για τα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα του Δήμου μας. Για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή Τομέα γενικότερα. Και βέβαια θέματα που ο Δήμος μας θέτει συνολικά στην κυβέρνηση».
Ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε:
«Αυτό που μας ενδιαφέρει και επιμείναμε σε αυτό είναι ποια είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση του αεροδρομίου, αλλά και συνολικότερα η θωράκιση όλης της περιοχής, με τη λειτουργία αυτού του σημαντικού αναπτυξιακού έργου για τον τόπο μας, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι ο τόπος αυτός έχει μια προϊστορία με πλημμυρικά φαινόμενα. Έχουμε ήδη συντονίσει τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν από πλευράς υποδομών για να μην τρέχουμε εκ των υστέρων να γιατρεύουμε πληγές. Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με το Δήμο, με το Βασίλη Κεγκέρογλου έχουμε συζητήσει σειρά θεμάτων για να διαχειριστούμε μαζί, όπως είναι τα εγγειοβελτιωτικά έργα, αλλά και τα οικόπεδα που ζητείται να παραχωρηθούν στο Δήμο κ.α.»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΗVA International Μιλτιάδης Γκουζούρης, η οποία έχει αναλάβει το master plan για τα ύδατα της Κρήτης υπογράμμισε:
«Στο αεροδρόμιο Καστελλίου γίνονται αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να σχεδιάσουμε με τις κατασκευάστριες εταιρίες, το έργο προκειμένου να μην πλημμυρίσει ποτέ το αεροδρόμιο από έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που είχαμε στη Θεσσαλία. Είναι νωρίς για να πούμε αν πρέπει να γίνουν έργα μεγαλύτερης κλίμακας στο αεροδρόμιο. Για την ώρα κάνουμε τη συγκέντρωση στοιχείων και με βάση αυτά θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, ώστε να έχουμε μια εικόνα για το τι πρέπει να γίνει. Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα μοντέλα προβλέπουν για το τι μπορεί να γίνει και ποια φαινόμενα μπορεί να έρθουν κάποια στιγμή, σε εκατό ή χίλια χρόνια. Στη Θεσσαλία είχαμε ένα φαινόμενο, το οποίο δε θα γινόταν για τα επόμενα χίλια χρόνια, το οποίο όμως τελικά ήρθε εις διπλούν. Αυτό μας δείχνει ότι έχει αλλάξει το κλίμα και έτσι πρέπει να αλλάξει και ο σχεδιασμός μας που θα πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα μεγαλύτερης έντασης. Για την Κρήτη συλλέγουμε στοιχεία και όσο πιο γρήγορα αυτά συλλεχθούν με τη βοήθεια των τοπικών φορέων, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε και αποτελέσματα».
Στις σύσκεψη στο Καστέλλι συμμετείχαν επίσης Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων και φορείς του τόπου ενώ στο τέλος της συνάντησης παραγωγοί δώρισαν στον Υπουργό τοπικά προϊόντα της περιοχής όπως λάδι, τυρί, σαπούνι κ.α

Προηγούμενο άρθροΈμπρακτη στήριξη του δήμου Αθηναίων στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθροΕκτός από το Καπέσοβο επιμένει και για Δίλοφο για έδρα της Unesco, ο Καχριμάνης