Σημαίνοντα ρόλο σε σημαντικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων , ζητεί να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το θέμα επανέφερε, μ’ ένταση , ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), από την τηλε- Συνεδριακή Διάσκεψη, που πραγματοποίησε το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Αυτοδιοίκης για τους δήμους της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων ( Τρικάλων) , Δημήτρης Παπστεργίου , παρεμβαίνοντας , στη Διάσκεψη , όπου συμμετείχαν 50 μέλη της ΓΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας –Θράκης , κατήγγειλε ότι « μέχρι σήμερα το ΕΣΠΑ δομήθηκε χωρίς τη συμμετοχή της Δήμων, με διακοσμητικό ρόλο στις επιτροπές παρακολούθησης και χωρίς δυνατότητα διατύπωσης ουσιαστικής άποψης στο σχεδιασμό και υλοποίηση».
Αυτό, είπε , μ΄έμφαση , « πρέπει να αλλάξει στο νέο ΕΣΠΑ και να υπάρξει διακριτός ρόλος, τόσο στον στόχο πολιτικής 5 όσο και στα έργα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη».
Εκτός από το ΕΣΠΑ, έθεσε και θέμα Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων .
« Είναι σημαντικό ότι οι Δήμοι έχουν ρόλο στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», ενώ όσον αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν χρησιμοποιείται για έργα περιφερειακού ή υπερτοπικού χαρακτήρα, τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες, αλλά όταν χρηματοδοτεί τοπικού χαρακτήρα έργα (γήπεδα, πλατείες, τοπικό οδικό δίκτυο), τα χρήματα πρέπει να τα διαχειρίζονται απευθείας οι Δήμοι, χωρίς διαμεσολαβητές», τόνισε
Σ΄ότι αφορά , το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε , ότι έχει γίνει μια σημαντική δουλειά όσον αφορά την επεξεργασία προτάσεων « μέσα στο καλοκαίρι και τηρώντας αυστηρά ως ΚΕΔΕ τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα που μας τέθηκαν. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες οριζόντιες δράσεις, οι οποίες αξιολογούνται θετικά».
«Αντ. Τρίτσης»
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στις συζητήσεις που γίνονται με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ και τη Διαχειριστική Αρχή του «Αντ. Τρίτσης», για να υπάρξει «ένας πολύ πιο ευέλικτο και δίκαιο τρόπο» ώστε όλοι οι Δήμοι, μικροί και μεγάλοι, έχοντες ή όχι τεχνική βοήθεια, να έχουν πρόσβαση στους πόρους των 2,5 δις ευρώ του προγράμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε και ο Υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα υπάρξει και δεύτερο κύκλος υποβολών από την 1η Ιανουαρίου 2021.
« Ο προβληματισμός που θέσαμε, είναι σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης πλαφόν έργων ανά Δήμο, ώστε να μην εξαντληθούν οι πόροι και μείνουν εκτός χρηματοδότησης έργα μικρών Δήμων, που δεν διαθέτουν επαρκή τεχνική βοήθεια για να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Ήδη τρέχει η προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ για την πρόσληψη 50 μηχανικών που θα συνδράμουν τους Δήμους, όμως φαίνεται ότι αριθμός αυτός δεν θα είναι επαρκής και πρέπει να αυξηθεί» , ανέφερε .
Μαυρίδης
Ο οικοδεσπότης της Συνεδριακής Διάσκεψης, Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης τόνισε την ανάγκη μιας ριζοσπαστικής αναθεώρησης της θέσης της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός πιο αποκεντρωμένου μοντέλου διοίκησης της χώρας.
«Η νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση του αύριο θα εδράζεται σε ένα μοντέλο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με αποκέντρωση, ενσωμάτωση νέων αρμοδιοτήτων, οικονομική αυτοτέλεια, και σύγχρονα εργαλεία που προκύπτουν από την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», τόνισε ο κ. Μαυρίδης.