Από τις 18 Δεκεμβρίου η πόλη του Άμστερνταμ αποτελεί την πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγόρεψε κάθε τύπο διαφήμισης ορυκτών καυσίμων.
Η ιστορική απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, βασίστηκε σε εισήγηση που στηρίχθηκε και από το ολλανδικό κόμμα της «Πράσινης Αριστεράς» – GroenLinks και συμπίπτει με το κλείσιμο μιας 5ετίας από την ιστορική συμφωνία των Παρισίων – COP21.
Η απόφαση συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση της διαφήμισης αεροπορικών ταξιδιών με αναχώρηση από την πόλη και αναθέτει στην δημοτική αρχή την διασφάλιση της παντελούς απαγόρευσης κάθε τύπου διαφήμισης της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και των εμπορικών της δικτύων στον δημόσιο χώρο – μέσα, στάσεις και σταθμούς ΜΜΜ, δρόμους, αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.
Όλα ξεκίνησαν στις 30 Απριλίου με μία επιστολή 50 οργανώσεων προς τον Δήμο του Άμστερνταμ με την οποία ζητούσαν την απαγόρευση της διαφήμισης των ορυκτών καυσίμων.
Η παρέμβαση των οργανώσεων συντονίστηκε από την Πρωτοβουλία «Reclame Fossielvrij» – Fossil Free Advertising και έτυχε της στήριξης τριών κομμάτων μεταξύ των οποίων και η «Πράσινη Αριστερά». Κατά τους συντονιστές της Πρωτοβουλίας η απόφαση του Άμστερνταμ δεν είναι παρά η αρχή συγκρότησης ενός κινήματος που θα προσπαθήσει να πείσει τα κόμματα και των λοιπών Δημοτικών Συμβουλίων, του Ρότερνταμ, της Ουτρέχτης και του Χάγης, να θεσμοθετήσουν παρόμοιες αποφάσεις και για τις πόλεις τους.
Από : Reclame Fossielvrij – https://verbiedfossielereclame.nl/