Βαρύτατες είναι οι ευθύνες της τωρινής διοίκησης του Βρεφοκομείου « Αγ.Στυλιανός» για τα κρούσματα κορωνοιού , καταγγέλλει μ΄ανακοίνωση της , η Μαρία Τσιουτάνη, πρώην πρόεδρος του « Αγ. Στυλιανού» και εκπροσώπου σήμερα της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» στο Δ.Σ. του Ιδρύματος .
Σ΄ανακοίνωση της , επισημαίνει ότι «το γεγονός της διαπίστωσης δέκα κρουσμάτων (έξι εργαζομένων και τεσσάρων παιδιών) στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» δεν είναι ούτε απλό, ούτε αιφνίδιο. Είναι η κατακλείδα μιας σειράς κινήσεων που με πολύ επιείκεια μπορούν να χαρακτηριστούν ανεύθυνες και προσωπικά δεν θα δίσταζα να τους προσδώσω τον χαρακτηρισμό της απαράδεκτης ολιγωρίας».
Και αναφερόμενη στα γεγονότα , υπογραμμίζει:
«1. Η είδηση περί κρουσμάτων δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου ρεπορτάζ ή Δελτίου Τύπου του Ιδρύματος με γενναία επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του Δήμου και 100 υπαλλήλους, του Δήμου ή, έστω, της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, αλλά μια ανάρτηση σε προσωπικό προφίλ στο FACEBOOK της Προέδρου του! Θεωρείται αυτό θεσμική λειτουργία και υπεύθυνη στάση;.
2. Πώς προέκυψε το πρώτο κρούσμα?
Από διενέργεια ελέγχου με πρωτοβουλία της διοίκησης; Οχι.
Το πρώτο κρούσμα διαπιστώθηκε στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, στο οποίο μεταφέρθηκε προς αντιμετώπιση οδοντιατρικού προβλήματος μικρός τρόφιμος και υποβλήθηκε σε τεστ.
Μετά απ’ αυτή την διαπίστωση κινητοποιήθηκε ο ΕΟΔΥ και χθες διενεργήθηκαν για ΠΡΩΤΗ φορά τεστ στο Ίδρυμα και έδωσαν τα πρώτα και πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα.
3. Από τον Σεπτέμβριο 2020, όταν το ΔΣ του Ιδρύματος ενημερώθηκε ότι θα προσφερθούν αίθουσες του Παιδικού Σταθμού για την λειτουργία δύο τμημάτων Προσχολικής αγωγής, καταψηφίσαμε την εισήγηση αποστέλλοντας εγγράφως τους λόγους και επισημαίνοντας τους κινδύνους διασποράς εντός της δομής. Ομως, η πρόταση υπερψηφίστηκε και, εντέλει οι αίθουσες δόθηκαν και λειτούργησαν έως την επιβολή του lockdown, αυξάνοντας τις πιθανότητες διασποράς.
4.Παρά τις διαβεβαιώσεις, ΟΥΔΕΠΟΤΕ μέχρι χθες υποβλήθηκε το προσωπικό σε τεστ, μολονότι την 3η Νοεμβρίου παρουσιάστηκε κρούσμα COVID-19 σε δασκάλα του παιδικού σταθμού και συγκεκριμένα στην αίθουσα “Αστεράκια”, η οποία διαπίστωσε τη νόσο με δική της πρωτοβουλία.
5. Την περίοδο που μεσολαβεί έως την Συνεδρίαση της 19.11.20, υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες ασφαλείας και λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για την αποφυγή διασποράς. Τίποτα ΨΕΥΔΕΣΤΕΡΟ:
α) Ουδέποτε έγινε απολύμανση ΟΛΩΝ των χώρων του Βρεφοκομείου, ούτε της κουζίνας από την οποία σιτίζονται το προσωπικό και τα παιδιά του Βρεφοκομείου.
β) Ακόμα και σήμερα, οι εργαζόμενες βρεφοκόμοι ΔΕΝ διαθέτουν τις ειδικές προσωπίδες που επιβάλλεται να φορούν πάνω από την συνήθη μάσκα όταν περιποιούνται βρέφη και νήπια. Τους παραχωρήθηκε ένας αριθμός προσωπίδων που επαρκεί για μία βάρδια, τις οποίες παραλαμβάνει η επόμενη και τις πλένει!
γ) Μετακινείται προσωπικό χωρίς να προηγηθεί διαγνωστικός έλεγχος
6. Την 17η Νοεμβρίου τέθηκε θέμα προς συζήτηση για την Συνεδρίαση του Δ.Σ. της 19ης/11, η παραχώρηση του εσωτερικού χώρου του Ιδρύματος για την τέλεση Μπαζάρ (!!!) του συλλόγου φίλων. Ευτυχώς επικράτησε η “λογική” των οξύτατων διαμαρτυριών μας και το θέμα αποσύρθηκε.
7.Την ίδια ημερομηνία, το ΔΣ ενημερώνεται ότι με απόφαση της Προέδρου μετακινήθηκε προσωπικό του Παιδικού Σταθμού στο Βρεφοκομείο προς στήριξη του εκεί προσωπικού. Μολονότι υπήρξε έγγραφη προτροπή για την διενέργεια τεστ στις υπαλλήλους που, ενώ δεν εργαζόταν μέχρι εκείνη την στιγμή, θα εισερχόταν στην κλειστή δομή, η προτροπή μας έπεσε στο κενό.
Οι προσπάθειες στήριξης και υποβοήθησης του έργου του ΔΣ από την πλευρά της αντιπολίτευσης (μέλη δύο επί συνόλου έντεκα) υπήρξαν συνεχείς, άλλοτε με εποικοδομητικές προτάσεις και άλλοτε με “εύγλωττη απουσία”, χάριν της καλής λειτουργίας του Ιδρύματος, η οποία είναι και το μόνο που προσωπικά μας ενδιαφέρει.
Αλλά δυστυχώς τα λόγια και τα γραπτά μας έπεφταν στο κενό.
Εύχομαι και ελπίζω δύο πράγματα: να μην υπάρξουν περαιτέρω δυσάρεστες εξελίξεις και κάποιοι να αντιληφθούν τις έννοιες καθήκον, ευθύνη και επάρκεια».