Ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για την πορεία της μετεγκατάστασης και τις συνθήκες φοίτησης των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης ,κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας, Γιάννης Νικολάου, της παράταξη «Πελοπόννησος Αφετηρία Ζωής», επικεφαλής της οποίας είναι ο Δημήτρης Κουτσούλης/
Η ερώτηση κατατέθηκε με εισήγηση της εκπροσώπου της παράταξης Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής στην ΠΕ Λακωνίας, Ελένης Κιούση, σε συνέχεια της επίσκεψης της στο 1ο Γυμνάσιο — του οποίου είναι απόφοιτος — και της συζήτησης που είχε με τη διευθύντρια και το διδακτικό προσωπικό.

Στόχος της ερώτησης είναι η κινητοποίηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου αφενός να συμβάλει με κάθε πρόσφορο τρόπο στην επιτάχυνση των τεχνικών διαδικασιών και αφετέρου, ενόψει του χειμώνα, να διευκολύνει τις συνθήκες διδασκαλίας, μάθησης και καθημερινής διαβίωσης για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης, το παλαιότερο και ιστορικότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης – που από το 1862 στέγασε γενιές Λακώνων μαθητών – παραμένει κλειστό από τον Δεκέμβριο του 2024 λόγω προβλημάτων στατικότητας. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία του κτηρίου, ενώ η έλλειψη ενημέρωσης εντείνει την αγωνία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών.
Η προσωρινή μετεγκατάσταση στο κτήριο του Εσπερινού Λυκείου Σπάρτης έχει φέρει στην επιφάνεια σοβαρά προβλήματα: ελλείψεις σε χώρους, ανεπαρκείς συνθήκες μάθησης, αλλά και χρήση προκατασκευασμένων οικίσκων (containers) για τη Β’ τάξη, για περίπου εξήντα (60) μαθητές. Στον μικρό προαύλιο χώρο δεν υπάρχει στέγαστρο. Οι μαθητές αναγκάζονται συχνά να προαυλίζονται υπό βροχή ή να παραμένουν στις αίθουσες διδασκαλίας με αποτέλεσμα οι αίθουσες να μην αερίζονται σωστά, γεγονός που υποβαθμίζει το περιβάλλον διδασκαλίας και θέτει ζητήματα υγιεινής.
Οι δυσκολίες αυτές έχουν οδηγήσει ήδη στη μετεγγραφή 20 μαθητών σε άλλα γυμνάσια της Σπάρτης για τη φετινή χρονιά, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω «διαρροής» μαθητικού δυναμικού, αν δεν υπάρξει άμεση λύση. Πρόκειται για μια εξέλιξη που πλήττει την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και την ίδια την ιστορική ταυτότητα της πόλης.
Με δεδομένο ότι ο Δήμος Σπάρτης έχει δεσμεύσει κονδύλι 50.000€ για τη στατική μελέτη, η οποία όμως παραμένει σε εκκρεμότητα, η παράταξη Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής και επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούλη, κατέθεσε ερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου:
• Θα αναλάβει η Περιφέρεια πρωτοβουλίες για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών φοίτησης των μαθητών;
• Προτίθεται να συμβάλει τεχνικά ή οικονομικά, μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Σπάρτης ή άλλως, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες μελέτες και έργα;
• Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του εμβληματικού κτηρίου;
Το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης δεν είναι ένα απλό σχολείο. Είναι κομμάτι της ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης της πόλης. Η κοινωνία της Σπάρτης και ολόκληρης της Λακωνίας απαιτεί σαφείς δεσμεύσεις. Η επαναλειτουργία του αφορά όλους μας – μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και πολίτες
Ολόκληρη η ερώτηση του Γιάννη Νικολάου , έχει ως εξής:
Από την 11η Δεκεμβρίου 2024, το εμβληματικό κτήριο του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης, το οποίο λειτουργεί από το 1862 και υπήρξε κύτταρο μάθησης για γενιές Λακώνων, παραμένει κλειστό λόγω ευρημάτων σεισμικής τρωτότητας σε τρία από τα υποστηλώματα του κτιρίου, όπως προέκυψε
από τον πρωτοβάθμιο τεχνικό έλεγχο. Είναι άγνωστο το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία του. Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης δημιουργεί ανησυχία στους γονείς, τους δασκάλους και τους κατοίκους της πόλης ενόψει μάλιστα της χειμερινής περιόδου.
Η αναγκαστική μετεγκατάσταση του συνόλου των μαθητών του στο παρακείμενο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Σπάρτης έχει πραγματοποιηθεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.
Αυτή η προσωρινή μετεγκατάσταση του 1ου Γυμνασίου δεν είναι ολική είτε ως προς τις τάξεις και τον αριθμό των μαθητών είτε ως προς τα μέσα διδασκαλίας. Και αυτό διότι το Εσπερινό Λύκειο είναι, όπως διαπίστωσε σε επίσκεψή της και η εκπρόσωπος του συνδυασμού μας στην ΠΕ Λακωνίας κα Κιούση, σχολείο περιορισμένων χώρων και με εμφανή σημάδια εγκατάλειψης.
Η Β’ τάξη του 1ου Γυμνασίου, δηλαδή τρία τμήματα, περίπου, εξήντα (60) μαθητών, έχει μετεγκατασταθεί» για τη γενική διδασκαλία σε προκατασκευασμένους οικίσκους (containers) στον ήδη περιορισμένο προαύλιο χώρο του Εσπερινού Λυκείου. Στέγαστρο δεν υπάρχει, με συνέπεια,
όταν βρέχει, οι μαθητές είτε να προαυλίζονται στη βροχή είτε να μην προαυλίζονται καθόλου και οι αίθουσες διδασκαλίας να μην αερίζονται επαρκώς. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές στερούνται τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία συνθήκες εκπαίδευσης, υγιεινής και σχολικής διαβίωσης.
Συνέπεια αυτών, είναι να πλήττεται η διαμορφωμένη εκπαιδευτική διαδικασία και να δημιουργούνται πρόσθετες δυσκολίες στις οικογένειες των μαθητών.
Οι δυσμενείς επιπτώσεις στη μαθησιακή διαδικασία είναι προφανείς. Αρχικά αποτυπώνονται στο μεγάλο αριθμό μαθητών, που μετεγγράφησαν σε άλλα γυμνάσια της πόλης στη φετινή σχολική χρονιά. Ήδη, έχουν μετεγγραφεί είκοσι (20) μαθητές. Επειδή είναι άγνωστη η διάρκεια της
«προσωρινής μετεγκατάστασης» γίνεται ορατός ο κίνδυνος ακόμα μεγαλύτερης αναγκαστικής μετεγγραφής μαθητών του 1ου Γυμνασίου σε άλλα σχολεία, κατά τη διάρκεια της φετινής ή και της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Για την ανάθεση της στατικής μελέτης, ο Δήμος Σπάρτης έχει εγγράψει στο Τεχνικό Πρόγραμμα το ποσό των €50.000. Η διαδικασία ανάθεσης έχει ήδη αποδειχθεί δαιδαλώδης και χρονοβόρα. Δέκα μήνες από το κλείσιμο του σχολείου δεν έχει ξεκινήσει, και αυτό, κάθε μέρα που περνάει, αποβαίνει σε βάρος των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ενώ μπαίνουμε στο χειμώνα.
Η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι, εκ του ιδρυτικό νόμου της, θεσμός υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη χωρική αρμοδιότητά της, ασκώντας «λειτουργικού χαρακτήρα αρμοδιότητες…» (άρθρο 186, παρ. 1β, περ. Η’, ν. 3852/2010).
Ερωτάται η Περιφέρεια Πελοποννήσου:
• Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης και τον Δήμο Σπάρτης, ώστε, σε σύντομο χρόνο, να βελτιωθούν οι συνθήκες διδασκαλίας, μάθησης και διαβίωσης των μαθητών και των εκπαιδευτικών;
• Υπάρχει σχεδιασμός ή πρόθεση για ουσιαστική συνδρομή της Περιφέρειας (τεχνική ή οικονομική)
μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Σπάρτης, για την ταχύτερη ολοκλήρωση των
απαιτούμενων μελετών και έργων αποκατάστασης του κτηρίου;
• Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα ενεργειών του Δήμου Σπάρτης, για την επαναλειτουργία του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης;

Προηγούμενο άρθροΔωρεάν στειρώσεις από τον Δήμο Χανίων
Επόμενο άρθροΒ. Μητλιάγκα: Ζήτημα επιβίωσης για την οικονομία και το μέλλον των Σερρών, η στήριξη των κτηνοτρόφων