Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Δήμου Κηφισιάς το οποίο εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 73/2021 Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής παρέχονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις αναφορικά με τη συμμετοχή του Δήμου στο συνολικό στόχο της χωριστής συλλογής αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) όπως προβλέπεται στο ισχύον Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ).
Με βάση τη κατευθυντήρια οδηγία σε εθνικό επίπεδο οι ποσότητες βιολογικών αποβλήτων που θα εκτρέπονται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ για το έτος 2025 θα πρέπει να ανέρχονται σε 21,3% κ.β. (κατά βάρος) επί των παραγόμενων ΑΣΑ.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, στο Σχέδιο παρατίθενται ακολούθως οι κατευθύνσεις για τη χωριστή συλλογή στο Δήμο Κηφισιάς:
Χωριστή συλλογή ρευμάτων παραγόμενων ΑΣΑ 55,2% (31.503 t/έτος)
Χωριστή συλλογή λοιπών ρευμάτων 32,3% (18.461 t/έτος)
Χωριστή συλλογή βιολογικών αποβλήτων 22,9% (13.042 t/έτος)
Από τα παραπάνω, στόχο αποτελεί μόνο το ποσοστό χωριστής συλλογής ρευμάτων παραγόμενων ΑΣΑ, ενώ αναφορικά με τη ΔσΠ ΒΑ και λοιπών ρευμάτων, τα ποσοστά αφορούν κατευθυντήρια γραμμή με βάση τα χαρακτηριστικά του Δήμου για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το ποσοστό ΔσΠ για το Δήμο Κηφισιάς το έτος 2022 ανέρχεται στο 8,8% σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης Αττικής.
Μέσα στις προτάσεις του Σχεδίου τίθενται και προτεινόμενοι ποιοτικοί στόχοι όπως ενδεικτικά αναφέρουμε:
Να δημιουργήσει ο Δήμος ένα Πράσινο Σημείο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και χώρος δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης των υλικών (ΚΔΕΥ) και αν είναι εφικτό και αυτόνομο ΚΔΕΥ.
Να αναπτύξει σε όλη τη γεωγραφική έκταση σύστημα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων με δημιουργία δικτύου καφέ κάδων, προώθηση οικιακής κομποστοποίησης, ενίσχυση της χωριστής συλλογής πράσινων αποβλήτων κ.α.
Ενώ, στα μέτρα πρόληψης κεντρικό ρόλο έχει η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση νοικοκυριών και της εστίασης για αλλαγή συμπεριφοράς στην κατανάλωση και τη διαχείριση τροφίμων, η παροχή συμβουλών για την πρόληψη και την οικολογικά υπεύθυνη κατανάλωση χαρτιού κ.α.
Στο Δήμο μας βλέπουμε να αναπτύσσονται χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης αλλά εμφανίζονται και αρκετά προβλήματα είτε με τη μη ορθή τήρηση των όρων των διαφορετικών ρευμάτων (π.χ. μπλε κάδος με σύμμεικτα απορρίμματα, μη ολοκληρωμένο σύστημα με καφέ κάδους στο σύνολο του Δήμου για οικιακή κομποστοποίηση, μη δυνατότητα πρόσβασης – χρήσης των συστημάτων ανακύκλωσης από τους πολίτες, έλλειμμα ενημέρωσης και κινήτρων για την αλλαγή στάσης των πολιτών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ανακύκλωση κ.α.).
Κατόπιν των ανωτέρω, ως «Κοινωνία Παρούσα» θα θέλαμε να γνωρίζουμε το συνολικό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής στο θέμα της ανακύκλωσης και συγκεκριμένα:
1. Την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με τα απόβλητα και τη διαχείρισή τους καθώς και τη στοχοθεσία του τρέχοντος και του επόμενου έτους
2. Τα συστήματα χωριστής συλλογής αποβλήτων που υπάρχουν στο Δήμο (είδος/αριθμός)
3. Τον εξοπλισμό που έχει λάβει ο Δήμος από την Περιφέρεια Αττικής και αν αυτός είναι λειτουργικός και σε χρήση
4. Πόσα νοικοκυριά βρίσκονται στο πρόγραμμα των βιοαποβλήτων καφέ κάδου και γιατί υπάρχει μείωση των δρομολογίων συλλογής τους
5. Ποιες δράσεις ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης προτίθεται να οργανώσει ο Δήμος ώστε όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να ενημερωθούν και να συμμετέχουν ενεργά; Θα δοθούν κίνητρα επιβράβευσης;
6. Ο Δήμος Χαλανδρίου υλοποιώντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think διαπίστωσε ότι τα βιοαπόβλητα είναι πλούτος και πόρος που μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά, αντί να καταλήγει στην υγειονομική ταφή, όπως γίνεται στη χώρα μας. Μπορεί να υπάρχει συνέργεια με τον Δήμο Χαλανδρίου ώστε τα συμπεράσματα του προγράμματος να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος του Δήμου Κηφισιάς;
7. Τι προτίθεται να κάνει αναφορικά με τη μη νόμιμη λειτουργία του ΣΜΑ, την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και τα μέτρα υγιεινής και ατομικής προστασίας των εργαζομένων;
8. Τι κυρώσεις επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης της ορθής λειτουργίας των χωριστών ρευμάτων ανακύκλωσης και την εναπόθεση σε αυτών σύμμεικτων αποβλήτων; Ποιος είναι υπεύθυνος για την εποπτεία των συστημάτων ανακύκλωσης από πλευράς του Δήμου
*Αγγελική Παπάζογλου, Δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς-επικεφαλής «Κοινωνία Παρούσα»