(φωτο αρχειου)

Ηχηρή – γιατί άραγε ;- είναι η σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των δήμων στη σκανδαλώδη και καταφανώς παράνομη σε βάρος τους , στάση μεγάλων εταιριών – παρόχων ενέργειας .
Την στιγμή που στην κυριολεξία « ζητιανεύουν» στην κυβέρνηση για έκτακτες επιχορηγήσεις ολίγων χιλιάδων ευρώ για θέρμανση στα σχολεία ή έχουν “σαραβαλιασμένους” στόλους απορριμματοφόρων κ.α , οι περισσότεροι δήμοι δεν πράττουν τίποτα για την αδικαιολόγητη παρακράτηση επί μήνες και τη μη απόδοση στους δήμους από τις εν λόγω εταιρίες των δημοτικών τελών που εισπράττουν μέσω των λογαριασμών τους.
Και καταφεύγουν πάλι στην κυβέρνηση ,να δώσει λύση , επιλέγοντας δυστυχώς , μέχρι τώρα να παραμένουν άπραγοι!
Τα ποσά που παρακρατούνται από τέτοιες εταιρίες, ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια .
Παρ΄όλα αυτά , ελάχιστοι είναι οι δήμοι , μετριούνται κυριολεκτικά στα δάκτυλα του ενός χεριού , που αντέδρασαν, όπως ο δήμος Αμπελοκήπων –Μαινεμένης , ο οποίος προέβη σε νομικές ενέργειες . Και κατόπιν αυτών ,του καταβλήθηκαν χρωστούμενα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που είχαν πληρώσει δημότες του και επί μήνες οι εταιρίες τα παρακρατούσαν – υπεξαιρούσαν , σύμφωνα με το δήμαρχο , Λάζαρο Κυρίζογλου.
Δυστυχώς το τόσο σημαντικό αυτό θέμα , δεν έχει απασχολήσει παρά μόνο 4-5 Δημοτικά Συμβούλια , από τα 332 πανελλαδικά!
Είναι απορίας άξιον , η στάση αυτή των Δημοτικών Αρχών , αλλά προπαντός και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης , οι οποίες για άλλα πολύ υποδεέστερα ζητήματα προκαλούν θύελλα αντιδράσεων.
Τα ερωτήματα για την στάση τους αυτή είναι αμείλικτα. Εκτός και αν δεν πάρει καν χαμπάρι , τι συμβαίνει , που σημαίνει ότι είναι πολύ κατώτερες των περιστάσεων.
Η κύρια ευθύνη ωστόσο , βαραίνει τους Δημάρχους και τις Δημοτικές τους Αρχές , οι οποίες οφείλουν να απαντήσουν γιατί δεν έπραξαν ότι πχ και ο δήμος Αμπελοκήπων –Μαινεμένης.

ΚΕΔΕ
Ακόμη και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) , στην πρόσφατη συνεδρίαση της , αυτό το τόσο σοβαρό και σημαντικό θέμα , το συζήτηε « παρεπιπτόντως».
Ούτε καν στην Ημερήσια Διάταξη με τα δεκάδες θέματα , δεν το είχε συμπεριλάβει . Αλλά , εκτός Ημερησίας Διάταξης και επί « τροχάδην».
Ο πρόεδρος της και δήμαρχος Τρικκαίων ( Τρικάλων) , Δημήτρης Παπαστεργίου , τόνισε ότι δεν πρόκειται για « απλή καθυστέρηση» .Και υπενθυμίζοντας το « φέσι» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ , πρίν από χρόνια δυο τέτοιες εταιρίες, ζήτησε από την κυβέρνηση να νομοθετήσει ότι η οποία καθυστέρηση καταβολής από μέρους τους , των εισπραχθέντων δημοτικών τελών , να θεωρείται υπεξαίρεση και να παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη.
Ο κ. Παπαστεργίου , κατονόμασε και συγκεκριμένες εταιρίες που δεν έχουν καταβάλλει στο δήμο του , τα εισπραχθέντα τέλη , ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ , με μια εξ΄αυτών από το …2020 και άλλες 5 σχεδόν από τις αρχές του 2021.

Κυρίζογλου : Μηνύσεις

Πραγματικός καταπέλτης για τις εταιρίες αυτές ήταν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μαινεμένης , Λάζαρος Κυρίζογλου .
Ο κ. Κυρίζογλου , είναι και ο πρώτος δήμαρχος που τις εξανάγκασε να τα αποπληρώσουν , προστατεύοντας έτσι έμπρακτα τα χρήματα των δημοτών του και το δημόσιο συμφέρον,.
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μαινεμένης, έπραξε το αυτονόητο , που οι άλλοι συνάδελφοι του δεν έκαναν : Απέστειλε εξώδικο και κατέθεσε και μηνύσεις για υπεξαίρεση.
Οι εταιρίες ήταν και πάλι σχεδόν οι ίδιες μ΄εκείνες που ανέφερε και ο δήμαρχος Τριτταίων . Μετά τις ενέργεεις που προέβη κατέβαλαν 600 χιλιάδες ευρώ που επί μήνες παρακρατούσαν .
Το ποσό σημαντικό είναι αυτό το ποσό μπορεί κανείς να αναλογισθεί αν το συγκρίνει με τις 428.000 ευρώ που είναι για το συγκεκριμένο δήμο , η κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ)!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθροΣπουδαίο εικαστικό γεγονός η έκθεση Θεοφυλακτόπουλου στον Άλιμο