Απαντήσεις που «αδειάζουν» τους δημάρχους που αντέδρασαν στην περιοδεία της « Μικρής Αμάλ» αλλά ουσιαστικά αμφισβητούν ακόμη και πόσο ισχυρή είναι η πίστη τους , στο χριστιανισμό , έδωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου , μ΄αφορμή την άφιξη της «κούκλας_δρώμενο, στην πόλη του , στα Τρίκαλα .
Μάλιστα αν και ο ίδιος έσπευσε να την υποδεχθεί και να της προσφέρει και λουλούδι , στο σχετικό δελτίο τύπου , αποφεύγεται η πλαισίωση του , από τις σχετικές φωτογραφίες αλλά συνοδεύεται με μια προηγούμενων ετών , από την άφιξη μικρών προσφυγοπούλων , στα Τρίκαλα
Με έμφαση ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με το ταξίδι της Μικρής Αμάλ στα Τρίκαλα.
Η κούκλα απεικονίζει μια 9χρονη προσφυγοπούλα από τη Συρία που ταξιδεύει από τη μακρινή Γκαζιαντέπ στην Ευρώπη και με πλήθος πολιτιστικών δράσεων, επισκέπτεται 70 ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων επισκέφθηκε και τα Τρίκαλα.
Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στη «Ραδιοφωνική Λέσχη Τρικάλων 97,6» ο κ. Παπαστεργίου, με αφορμή αντιδράσεις για την κούκλα στον Δήμο Μετεώρων, , σύμφωνα με δελτίο τύπου του δήμου , ο κ. Παπαστεργίου
«- Υπενθύμισε τη στάση των Τρικαλινών από το 2016, με την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων:
«Από το 2016 και μετά στα Τρίκαλα πέρασαν πάνω από 3.000 – 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Περίπου 2.000 παιδιά βρήκαν προσωρινά στέγη, ασφάλεια, τροφή, υγειονομική περίθαλψη.Δε θα έδιωχνα ποτέ κανένα, μα κανένα παιδί, όπως και κανένας τρικαλινός».
Επίσης εκθείασε τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων.« Ήταν πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλες αυτές οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην μίας – ενός ανθρώπου συγκεκριμένου – ήταν ομόφωνες».
Ακόμη , όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του δήμου , αναφέρθηκε στο «θετικό παράδειγμα των Τρικάλων και στην απουσία κάθε αλλόθρησκης επιρροής»: «Νομίζω πως δείξαμε τον δρόμο, μετά από τόσους ανθρώπους που πέρασαν, ότι ούτε το χριστιανικό μας αίσθημα απωλέσαμε, ούτε αλλαξοπιστήσαμε, ούτε αναπτύξαμε ξενοφοβικές θέσεις».
Και επεσήμανε «την ουσία της χριστιανικής πίστης»:«Αλίμονο σε αυτόν που φοβάται ότι θα κλονιστεί από μία κούκλα. Μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί λίγο για τα επίπεδα του χριστιανισμού του».
Για τη σχετική εκδήλωση που έγινε στα Τρίκαλα , απηύθυνε έκκληση να μη δημιουργηθεί συνωστισμός κατά την εκδήλωση: «Απευθύνω παράκληση στους πολίτες να μην έρθουν μαζικά, για να μην έχουμε συγχρωτισμούς, αλλά και να μη χαθεί το μήνυμα από κραυγές για το ότι δεν έγιναν λιτανείες (παρότι αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα)».
Κάλεσε δε τα παιδιά που μετέχουν στην εκδήλωση να παραστούν με τις οικογένειές τους (μεταξύ αυτών και τα δικά του παιδιά), εκθείασε την εξαιρετική δουλειά όσων προετοίμασαν την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην προβολή του μηνύματος της υποδοχής της Αμάλ μέσω των μέσων δικτύωσης και των μέσων ενημέρωσης.
Για τους πρόσφυγες συνολικότερα, ήταν επίσης σαφής: «Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε. Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, σε καμία περίπτωση. Δε θα πάμε στο άλλο άκρο, ειδικά τώρα με το Αφγανιστάν.Αλλά στο τμήμα που μας αναλογεί ως Ελλάδα και Τρίκαλα, εμείς από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων».
Σε ερώτηση για το αν θα συναποφάσιζε με τον Μητροπολίτη για τη διοργάνωση πολιτιστικών και θεατρικών δρώμενων, απάντησε με σαφήνεια και ουσιαστικά: «Προς τιμή του ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών δεν εμπλέκεται στα πολιτικά δρώμενα, και αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί. Κάνει τη δουλειά του, την κάνει πολύ καλά και αφήνει εμάς να κάνουμε αυτά που μας έχει τάξει ο λαός. Εκείνον ο Θεός και εμάς ο λαός».

Προηγούμενο άρθροΝέο σημαντικό έργο στην Ελασσόνα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθροΝέα αποστολή βοήθειας στην Εύβοια από το Ωραιόκαστρο