Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κίρκης, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, διοργανώνει την 31η Γιορτή Μηλίνας!
Την Κυριακή 24 Αυγούστου , στις 8:30 μ.μ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Κίρκης (πρώην Δημοτικό Σχολείο)
«Ελάτε να απολαύσουμε την αυθεντική παραδοσιακή μηλίνα, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε και να γιορτάσουμε όλοι μαζί μέχρι αργά» μας προσκαλεί.
Συμμετέχουν:
Χορευτικό Συγκρότημα Πολιτιστικού & Λαογραφικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών «Ακρίτες»
Παραδοσιακό Μουσικό Συγκρότημα «Εβρίτικη Ζυγιά»
Κρατήσεις: 6937971034, 6972188596, 6989237624
Η Γιορτή Μηλίνας στην Κίρκη, θεσμός πλέον για την περιοχή, τιμά το αυθεντικό έδεσμα του τόπου μας και αναβιώνει τα ήθη και έθιμα της Θράκης μέσα από τη μουσική, τον χορό και το πνεύμα ενότητας.
H παραδοσιακή πίτα μιλίνα
Η μιλίνα είναι πίτα παραδοσιακή η οποία επικράτησε όλων των εποχών από την ύπαρξη του οικισμού της Κίρκης μέχρι σήμερα, τονίζει στο βιβλίο του “Κίρκη Έβρου η μάγισσα ή η μαγεία της φύσης” ο Αλέξανδρος Καζαντζής, ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, ο οποίος κατάγεται από τον οικισμό της Κίρκης.
“Πρόκειται για μια πρωτότυπη πίτα. Η ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία της συνίσταται στο γεγονός ότι αποτελείται από τρία φύλλα, γίνεται σε λεπτό ταψί και μάλιστα στα παλιά χρόνια γινόταν σε χάλκινα ταψιά που τα γάνωναν. Η άλλη της ιδιαιτερότητα αφορά στη γέμιση η οποία αποτελείται κυρίως από τυρί και γιουφκάδες ή χυλοπίτες όπως τις λέμε σήμερα ή και με ότι άλλους είδους γέμιση ήθελε κανείς. Τυρόπιτα, σπανακόπιτα, σπανακοτυρόπιτα ακόμη γίνεται και μιλίνα με πλιγούρι…»
Μία άλλη ιδιαιτερότητά της είναι ότι ψήνεται πάνω σε ανθρακιά και αφού ψηθεί από τη μία μεριά με ένα ειδικό καπάκι που έχει το σχήμα του ταψιού, την γυρίζουν ανάποδα. Όλο αυτό απαιτεί τέχνη και τεχνική.
Μάλιστα σαν παράδοση λέγεται ότι στη μελίνα δοκίμαζαν οι πεθερές τις νύφες, αν δηλαδή μπορούν να γυρίσουν την μιλίνα ολάκερα χωρίς να διπλώσει, οπότε ήταν άξιες. Μάλιστα τη γύριζαν συνεχώς για να ψηθεί από όλες τις μεριές.
Όπως αντιλαμβάνεσθε η μιλίνα έχει μια ιδιαιτερότητα σαν πίτα που δεν παρουσιάζεται σε άλλες περιοχές. Είναι ένα νοστιμότατο έδεσμα για όσους το έχουν δοκιμάσει και ακόμη και σήμερα κάποιοι προσπαθούν να το κάνουν”.