Τη χωροθέτηση εκατοντάδων θέσεων πώλησης χειροποίητων έργων, χειροτεχνών και συναφών επαγγελμάτων , ακόμη και στην Ερμού , δημιουργώντας ένα αθέμιτο ανταγωνισμό στο στεγασμένο εμπόριο αλλά και μια «τριτοκοσμική» εικόνα , σ΄ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πρωτεύουσας , ζήτησε η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας , εισπράττοντας την κατηγορηματική άρνηση της Δημοτικής Αρχής.
Ο Δήμαρχος , Γιώργος Καμίνης, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η Αθήνα να σηκώσει το βάρος τετρακοσίων χειροτεχνών, άλλων χιλίων ρακοσυλλεκτών και τις διάφορες μορφές παραεμπορίου που «κολλάνε» δίπλα τους.
Ο κ. Καμίνης , ζήτησε να χωροθετηθούν και σ΄άλλους Δήμους , σημεία για τους χειροτέχνες , λέγοντας: Έχουμε κάνει μια πρώτη συζήτηση με τον κ. Σαράντη, τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ . Πρέπει ένα βάρος να το πάρει και η Περιφέρεια και άλλοι Δήμοι» είπε.
Ενώ , δεν υιοθέτησε την άποψη της αντιπολίτευσης να χωροθετηθούν 400 θέσεις χειροτεχνών και όχι 80 , όπως πρότεινε η Δημοτική Αρχή. Συγκεκριμένα είπε , δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα βρεθούν τετρακόσιες θέσεις.
Το θέμα ετέθη εκ νέου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ζητούν περισσότερο χρόνο για διαβούλευση. Το έθεσε η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ελένη Πορτάλιου.
Ακατάλληλη η Επταχάλκου
Η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» , αν και παραδέχτηκε ότι έχουν ήδη γίνει εξαντλητικές συζητήσεις για το θέμα, διαφώνησε με την ενέργεια της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην προκήρυξη των θέσεων επί της οδού Επταχάλκου, χωρίς, όπως τόνισε, να έχει συνεχιστεί η διαβούλευση . Και ενώ είναι σαφές και έχει τεθεί απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους, είπε , ότι η οδός Επταχάλκου πέραν της καταλληλότητας της ή όχι, έχει πολύ μικρή χωρητικότητα.
«Όταν οι θέσεις οι οποίες είναι αναγκαίες αφορούν περίπου τετρακόσια άτομα πιστοποιημένου χειροτεχνικού έργου, τότε οι ογδόντα θέσεις σημαίνει πάρα πολύ απλά δίωξη των ανθρώπων, οι οποίοι δεν θα συμπεριληφθούν στην Επταχάλκου» είπε η κυρία Πορτάλιου.
Για το λόγο αυτό, ζήτησε αναβολή της διαδικασίας και συνέχιση της διαβούλευσης, η οποία είχε ξεκινήσει και στην οποία η «Ανοιχτή Πόλη» , είπε , είχε κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, «σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν πραγματικά ζητήματα ταυτότητας πόλης και επιβίωσης αυτών των ανθρώπων που δημιουργούν μια τέχνη, η οποία όλο και περισσότερο σπανίζει στην εποχή μας».
Υποκύψατε στις πιέσεις της ΧΑ
Για «βιασύνη» του Δήμου της Αθήνας , και για « λύση άδικη, άπονη και άκαρδη», έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου.
«Δεν είναι δυνατόν εδώ να διατυπώνεται ότι υπάρχουν τριακόσιοι, τετρακόσιοι άνθρωποι και η λύση να είναι για τους ογδόντα. Δηλαδή οι υπόλοιποι τι ακριβώς θα γίνουν;» αναρωτήθηκε .
Και υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή πίεσε το Δήμο της Αθήνας για να εκκαθαριστούν οι «χίπις» από τους δρόμους της Αθήνας. «Αυτού του είδους οι εκκαθαρίσεις δεν περνάνε» συνέχισε ο κ. Κωνσταντίνου και ζήτησε να δοθεί μια λύση κοινωνική για όλους.
Και στην Ερμού
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμένουμε Αθήνα» Γιώργος Αμυράς, προτείνοντας την αναζήτηση και άλλων σημείων για τους χειροτέχνες, όπως για παράδειγμα η αρχή της Ερμού, που είναι μη ανταγωνιστική σε καταστήματα, αλλά και άλλα σημεία.
«Έχουμε στείλει έναν κατάλογο με διάφορα σημεία. Παρακαλούμε να το δούμε άμεσα αυτό το θέμα» ανέφερε κλείνοντας.
Καμίνης
Απαντώντας ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η Αθήνα να σηκώσει το βάρος τετρακοσίων χειροτεχνών, άλλων χιλίων ρακοσυλλεκτών.
Γι αυτό είπε , ο Δήμος θα προχωρήσει τις διαδικασίες για τους πρώτους ογδόντα. «Θα προχωρήσουμε, γιατί πρέπει κάποτε να αρχίσουμε και να μην διαβουλευόμαστε συνέχεια, αφήνοντας τα θέματα στις καλένδες» επισήμανε και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει και τις υπόλοιπες αιτήσεις, εφόσον υποδειχθούν κατάλληλοι χώροι.
«Τετρακόσιους να στεγάσουμε δεν θα μπορέσουμε. Αλλά να μπορέσουμε να βρούμε λόγου χάρη, και να είναι ελέγξιμο, δέκα θέσεις σε μία έξοδο Μετρό τακτοποιημένα και ωραία, είκοσι αλλού κλπ, και να συμφωνήσουμε και με τους άλλους Δήμους της Αθήνας, μέσω του κ. Σαράντη και της ΠΕΔΑ, ότι θα πάνε και εκεί οι χειροτέχνες κλπ, κανένα πρόβλημα» κατέληξε.
Αναγνωστόπουλος
Τέλος, ο Αντιδήμαρχος, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, τόνισε ότι είναι ανάγκη για τη λειτουργία της πόλης να υπάρξει αγορά ή αγορές, όπου όσοι είναι πραγματικά χειροτέχνες να ασκούν το επάγγελμα τους και να έχουν ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο την αμοιβή που δικαιούνται.
«Όμως δεν μπορεί αυτή η ιστορία να συνεχίζεται χρόνια και να κοροϊδευόμαστε όλοι. Δεν μπορεί δηλαδή να το έχουμε αφήσει έτσι και ούτε ο Δήμος να κάνει κινήσεις, ούτε οι ίδιοι, επαναπαυμένοι να κινούνται, και πάνω σ’ αυτούς ή δίπλα σ’ αυτούς να παίζονται διάφορα συμφέροντα» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, η πρόταση της Επταχάλκου ανοίγει και δρομολογεί μια οριστική λύση.
«Είπε ο Δήμαρχος και δεσμεύτηκε, και έχει δεσμευτεί και άλλη φορά, ότι αυτή η ιστορία – και είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε, να δεχτούμε προτάσεις κλπ- δεν μπορεί να μην ξεκινήσει» υπογράμμισε και εξέφρασε την άποψη ότι ο αριθμός των τριακοσίων ή τετρακοσίων χειροτεχνών είναι πολύ μεγάλος για την πόλη.
«Πρέπει να δοθεί λύση. Αν δεν προχωρήσουμε σε ρήξεις και τομές θα μένουν τα πάντα έτσι και θα παίζουν διάφοροι πολιτικά – κομματικά παιχνίδια, ή κάποιοι άλλοι θέματα και λειτουργίες προστασίας. Ελπίζω να μην υπάρχουν στο χώρο μας» επισήμανε κλείνοντας.





