
Έκτακτη Συνάντηση Δημάρχων συγκαλεί η ΚΕΔΕ, αύριο Παρασκευή 18 Μαρτίου, προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην οικονομική βιωσιμότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, που διαμορφώνονται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αλλά και τις συνέπειες που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και επηρεάζουν και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.
Οι εργασίες της Συνάντησης θα γίνουν δια ζώσης στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso στη Βουλιαγμένη (Αγίου Νικολάου 10), ενώ θα μεταδοθούν ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ ( https :// kede. gr/). Ώρα έναρξης των εργασιών 10.00 π.μ.
Τις θέσεις και τις προτάσεις της ΚΕΔΕ θα παρουσιάσει με εισήγησή του ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνάντησης, ενώ θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.
Μείζον θέμα της Συνάντησης είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που επηρεάζει καθοριστικά τους προϋπολογισμούς των Δήμων και των ΔΕΥΑ. Στη συνάντηση θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων αλλά και οι συμμετέχοντες δήμαρχοι, προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο προτάσεων προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των Δήμων.
Οι συνέπειες του πολέμου για τον λαό της Ουκρανίας, η έκφραση στήριξης προς τους δημάρχους της χώρας καθώς και η έμπρακτη ανάληψη δράσεων εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα της Συνάντησης.
Η ατζέντα των θεμάτων
Άλλα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι:
• Η καταστατική θέση των αιρετών
• Το τέλος ταφής που επιβλήθηκε από 1-1-2022
• Η επιτάχυνση των ρυθμών ένταξης έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης.
• Το νέο ΕΣΠΑ
• Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
• Οι προσλήψεις προσωπικού στους ΟΤΑ και η εφαρμογή της κινητικότητας
• Η Πολιτική Προστασία στους Δήμους
• Η στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας
• Η εφαρμογή ναυαγοσωστικής πολιτικής από τους Δήμους
• Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Το Πρόγραμμα
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εργασιών έχει ως εξής:
09:30 – 10:00 Διαπίστευση – Εγγραφή Συνέδρων
10:00 – 10:30 Έναρξη Εργασιών Καλωσόρισμα
❖ Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Τρικκαίων
❖ Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
❖ Γιώργος Μαρκόπουλος, Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Αττικής, Δήμαρχος Γαλατσίου
❖ Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων
10:30 – 11:00 Εισήγηση Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. Δημήτρη Παπαστεργίου, Δημάρχου Τρικκαίων
11:00 – 12:00 Ομιλίες ❖ Μάκης Βορίδης, Υπουργός Εσωτερικών ❖ Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών
12:00 – 13:00 Τοποθετήσεις επικεφαλής Αυτοδιοικητικών Παρατάξεων
❖ Λάζαρος Κυρίζογλου, Α΄ Αντιπρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Εκπρόσωπος παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι»
❖ Δημήτρης Τσιαντής, π.Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Εκπρόσωπος παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα»
❖ Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων Επικεφαλής παράταξης «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία»
❖ Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ.Ιωάννη Ρέντη Επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση»
❖ Κώστας Πελετίδης, Δήμαρχος Πατρέων Επικεφαλής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»
❖ Νίκος Σακούτης, Δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης Εκπρόσωπος παράταξης «Συντονισμός Αιρετών»
13:00 – 18:00 Τοποθετήσεις Δημάρχων
Συζήτηση Συμπεράσματα
Λήξη εργασιών




