Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης, Βλάσσης Σιώμος συμμετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Θόδωρο Λιβάνιο, για τον συντονισμό όλων των φορέων του κράτους για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες και της λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, λόγω των καιρικών συνθηκών.
Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, Περιφερειάρχες, εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας , όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, Δημήτρης Παπαστεργίου, ζήτησε από τους Δήμους να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων και να υλοποιήσουν συγκεκριμένες δράσεις, για να αντιμετωπιστεί το παρατεταμένο κύμα καύσωνα. Συγκεκριμένα ζητείται:
• Η 24ωρη λειτουργία (όπου αυτό είναι αναγκαίο και εφικτό) των κλιματιζόμενων χώρων που θα μπορούν να βρουν καταφύγιο οι πολίτες, άστεγη αλλά και επισφαλώς στεγασμένοι. Οι χώροι θα λειτουργούν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
• Να τηρηθεί απαρέγκλιτα όλη η νομοθεσία για εξωτερική εργασία υπό συνθήκες καύσωνα, βάσει και της νέας εγκυκλίου.
• Να τεθούν σε ετοιμότητα οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων και άλλες αναγκαίες ειδικότητες εργαζόμενων στους Δήμους
• Επειδή οι ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες ενισχύουν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών, να υπάρχουν υδροφόρες γεμάτες και έτοιμες για επέμβαση εφόσον χρειαστεί
• Να φροντίσουν για την απρόσκοπτη λειτουργία των δικτύων ύδρευσης των Δήμων, θέτοντας σε ετοιμότητα προσωπικό για την άμεση αποκατάσταση βλαβών ακόμη και το Σαββατοκύριακο.
• Να ληφθεί μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, εξασφαλίζοντας τους επιπλέον νερό σε όλη τη διάρκεια του καύσωνα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι εκτός των παραπάνω ενεργειών οι Δήμοι χρειάζονται οικονομική και θεσμική στήριξη για το θέμα του καθαρισμού των οικοπέδων, παρότι ήδη έχει γίνει σημαντική δουλειά.
«Πιστεύω ότι με την καλή συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο και με τις Περιφέρειες , όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε , ώστε να προφυλάξουμε τους πολίτες από αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου
Η επιστολή

Στην επιστολή του , προς τους δημάρχους , ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφέρει:
Αγαπητέ συνάδελφε,
Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες για το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και των Δήμων μας, αφού θα έρθουμε αντιμέτωποι με ακραίες θερμοκρασίες και το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα που έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία.
Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, καλούμαστε για μια ακόμη φορά να στηρίξουμε με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτουμε, την ομαλή λειτουργία των Δήμων μας και να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας.
Με αφορμή τον καύσωνα που ήδη δοκιμάζει τις αντοχές των μηχανισμών μας, συμμετείχαμε ως ΚΕΔΕ σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τους κ.κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη – Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων και Θόδωρο Λιβάνιο – Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό.
Στη σύσκεψη δεσμευθήκαμε ότι σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους υπόλοιπους φορείς του Κράτους, θα συνδράμουμε με μια σειρά ενεργειών μας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Στο πλαίσιο αυτό και για όσο διάστημα διατηρηθεί ο καύσωνας, φροντίζουμε να εφαρμόσουμε τα παρακάτω μέτρα, για να προστατεύσουμε τις πόλεις μας και τους πολίτες, από τις υψηλές θερμοκρασίες:
1. Για όσο διαρκούν οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες, εξασφαλίζουμε την 24ωρη (αν είναι δυνατόν) λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων, προκείμενου να μπορούν να βρουν καταφύγιο οι πολίτες. Οι χώροι θα λειτουργούν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα (χρήση μάσκας κλπ)
2. Φροντίζουμε να προστατεύουμε τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους. Σε λίγη ώρα θα εκδοθεί και σχετική εγκύκλιος με σχετικούς όρους και προϋποθέσεις.
3. Θέτουμε σε ετοιμότητα οδηγούς, χειριστές μηχανημάτων και άλλες χρήσιμες ειδικότητες εργαζόμενων στους Δήμους μας.
4. Επειδή μαζί με τον καύσωνα, αυξημένος είναι και ο κίνδυνος πυρκαγιών, διασφαλίζουμε την ύπαρξη υδροφόρων γεμάτων με νερό και έτοιμων για άμεση επέμβαση, εφόσον χρειαστεί
5. Εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των δικτύων ύδρευσης των πόλεων και χωριών μας, θέτοντας σε ετοιμότητα προσωπικό για την άμεση αποκατάσταση βλαβών ακόμη και το Σαββατοκύριακο.
6. Λαμβάνουμε μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, εξασφαλίζοντας τους επιπλέον νερό σε όλη τη διάρκεια του καύσωνα.
Είμαι βέβαιος ότι η καλή συνεργασία που έχουμε πάντα στα δύσκολα με τις Περιφέρειες και τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και η εν γένει εμπειρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε με επιτυχία και σε αυτήν τη νέα πρόκληση.