ΕΣΠΑ1

Ενημερωτική ημερίδα  των εκπροσώπων φορέων και των πολιτών της Θεσσαλίας για το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 της χώρας, την πορεία σχεδιασμού του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος Περιφέρειας Θεσσαλίας 2014-2020 και τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης-RIS3 στη Θεσσαλία,  διοργάνωσε η Περιφέρειας Θεσσαλίας ,

«Ξεκινάμε όλοι μαζί εδώ στη Θεσσαλία μία νέα προσπάθεια για το ΣΕΣ, το νέο ΕΣΠΑ, έχοντας στη διάθεσή μας πόρους ύψους 540 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για το μέλλον. Οι πολιτικές μας θα πρέπει να είναι διαγενεακές και να απαντούν στο ερώτημα τι κληροδοτούμε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές», επισήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ,  Κώστας Αγοραστός .

Στην ομιλία του ο κ. Αγοραστός, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους όλων των φορέων για τη συνεργασία και τη συνέργεια που ανέδειξαν τη Θεσσαλία πρώτη περιφέρεια σε απορροφητικότητα για το ΕΣΠΑ 2007-2013, τόνισε τα εξής: «Ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε μια δύσκολη περίοδο και πετύχαμε:

– Εφαρμόσαμε την αρχή της συλλογικής ηγεσίας.

– Απογειώσαμε την απορροφητικότητα στο 71% από 20% που την παραλάβαμε.

– Συνεργαστήκαμε υποδειγματικά με όλους τους φορείς.

– Τρέξαμε έργα και διαδικασίες.

– Δεν υπάρχει σήμερα κανένα ημιτελές έργο από το Γ’ ΚΠΣ.

– Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε επιπλέον πόρους».

Σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Ξεκινάμε όλοι μαζί, με συλλογική ηγεσία. Συνεργαζόμαστε με ειλικρινείς προθέσεις, με όλους τους φορείς, όπως κάναμε και όλο αυτό το χρονικό διάστημα και με το τρέχον ΕΣΠΑ, γιατί πρέπει να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εκείνοι, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν, θα είναι και εκείνοι, οι οποίοι πρόκειται να υλοποιήσουν. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πάμε καλύτερα και θα πετύχουμε την ανάλογη προστιθέμενη αξία.

Το νέο ΕΣΠΑ:

– Είναι ολοκληρωμένο πρόγραμμα, γιατί έχει πόρους και από το γεωργικό ταμείο αλλά και από το κοινωνικό ταμείο, ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε μιαν ολοκληρωμένη πολιτική.

– Δε πρέπει και δεν θα εφαρμοστεί με βάση τη λεγόμενη «αρχή του ποτιστηριού», δηλαδή να διαχέονται πόροι σε πολλές μικρές παρεμβάσεις χωρίς αποτέλεσμα αλλά αντίθετα οι πόροι πρέπει να αξιοποιηθούν με βάση τις μείζονες στρατηγικές αναπτυξιακές προτεραιότητες.

– Για όλους υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ρόλος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ακούμε τους πάντες και περιμένουμε τις προτάσεις σας. Στόχος μας είναι οι Θεσσαλοί να πάρουν στα χέρια τους την ανάπτυξη της περιοχής μας».

Ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε ακόμη στην ομιλία του ότι «το ΣΕΣ είναι ίσως το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο σήμερα στη χώρα και πρόκειται να είναι και τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τα νέα έργα, τα οποία να έχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για την κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουν θέσεις εργασίας και να ρίξουν χρήμα στην πραγματική οικονομία, ικανοποιώντας τις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρόνο. Ο χρόνος στη χώρα τα τελευταία χρόνια είχε σταματήσει. Η μεγαλύτερη παραγωγική διαδικασία ήταν η παραγωγή μετάθεσης ευθυνών. Σήμερα πρέπει η ατομική ευθύνη του καθενός να γίνει συλλογική ευθύνη. Και μπορούμε να το πετύχουμε. Το νέο ΕΣΠΑ μας δίνει τη δυνατότητα μιας νέας αναπτυξιακής πνοής. Είναι στα χέρια μας να το αξιοποιήσουμε. Μαζί συνεχίζουμε, μαζί πετυχαίνουμε», διαβεβαίωσε ο κ. Κ. Αγοραστός.

 

                                     Καραλαριώτου

Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας , Ρένα Καραλαριώτου ,σημείωσε ότι  «ο σχεδιασμός για τη νέα προγραμματική περίοδο έχει ήδη ξεκινήσει στη αιρετή Περιφέρεια εδώ και καιρό. Έχει υπάρξει μια εντατική προσπάθεια και μια αξιέπαινη δουλειά για να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση και να μπουν οι στόχοι για τη νέα περίοδο. Είμαι σίγουρη ότι θα τα πάμε ακόμα καλύτερα και ότι η επόμενη επταετία θα είναι μια περίοδος ανάπτυξης για τη Θεσσαλία».

 

 

                                                      Καλτσογιάννης

Ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων , Γιώργος Καλτσογιάννης ,ανέφερε από την πλευρά του ότι  «το νέο ΕΣΠΑ είναι η μοναδική ελπίδα για τον τόπο μας. Πρέπει να είμαστε διορατικοί και με σκληρή δουλειά να πετύχουμε τους στόχους μας. Χάρη στις προσπάθειες του περιφερειάρχη και των υπηρεσιών μας πετύχαμε απορροφητικότητα 71%. Συνεχίζουμε με την ίδια μεθοδολογία και με σύμμαχο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας».

 

Κομήτσας

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ , Ρίζος Κομήτσας τόνισε ότι «σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και μέσα στα πλαίσια των νέων Καλλικρατικών Δήμων, περάσαμε τα δυο πρώτα φρικτά χρόνια, ανασυνταχθήκαμε και μέσω του ΕΣΠΑ κάναμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο. Ελπίζω η εκλογική διαδικασία του Μαΐου να μην ανασχέσει αυτή τη δημιουργία που έχει ξεκινήσει. Είμαι βέβαιος ότι η Θεσσαλία και πάλι θα πρωταγωνιστήσει».

 

                          Τζανακούλης

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων ,  Κώστας Τζανακούλης δήλωσε ότι  «το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί την 6η Προγραμματική Περίοδο. Έχουμε μια φοβερή εμπειρία και δεν επιτρέπονται λάθη. Η αιρετή Περιφέρεια πλέον έχει το αβαντάζ να κάνει τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό. Μέσα από τον δημοκρατικό και ανοιχτό σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μελετώντας την υφιστάμενη κατάσταση μπορούμε να εργαστούμε για το μέλλον».

                                        Κουρέτας

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας , Δημήτρης Κουρέτας,  στην εισήγησή του ανέφερε  ότι « είναι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που συμβαίνει για πρώτη φορά  κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και στην Κοινότητα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι πανέτοιμο να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα, τα οποία είναι για αυτόν το σκοπό. Η Περιφέρεια έχει δουλέψει πάρα πολύ εντατικά. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο καινοτομίας έχουμε κάνει μια δουλειά, η οποία θεωρήθηκε σαν best practice από το Υπουργείο και πλέον θα διδαχθεί από αυτό το εξάμηνο στην  εθνική σχολή Δημόσιας Διοίκησης και νομίζω, ότι σας Περιφέρεια και σαν Πανεπιστήμιο είμαστε έτοιμοι για να μπούμε δυναμικά στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Το όραμα μας για τη Θεσσαλία του 2020 είναι:

+20% στην ΑΠΑ του πρωτογενή τομέα (vs 2011)

+20% στις εξαγωγές σε μέταλλο – δομικά υλικά (vs 2012)

+20% στις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών (vs 2012)

+200% στις δαπάνες Ε&Α των επιχειρήσεων (vs 2011)

Δηλαδή Τρέχουμε με 200 για το 20-20-20!»

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, οι αντιπεριφερειάρχες κα Μαρία Μαμάρα και κα Γεωργία Κόκκαλη Κουβέλη, οι δήμαρχοι Τυρνάβου κ. Νίκος Μαλάκος, Παλαμά κ. Κώστας Πατσιαλής, Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, ο αναπληρωτής πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βύρων Κοτζαμάνης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παναγιώτης Γούλας, η διευθύντρια Β’ βάθμιας εκπαίδευσης κα Βάσω Ζιάκα, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου κ.  Κώστας Καραμπάτσας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων κ. Απόστολος Δοντάς, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κα Ειρήνη Παπαϊωάννου, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, η προϊσταμένη της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής κα Μελίνα Σαραφίδου, εκπρόσωποι φορέων, επιμελητηρίων και πολλοί πολίτες.

 

Προηγούμενο άρθροΠαρεμβάσεις Δήμου Πατρέων στην Κρύα Ιτεών
Επόμενο άρθροΠροτάσεις και « ανάκριση» σε Πατούλη των μαθητών “Ecomobility” του Αμαρουσίου