Την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να αποτραπεί το ορατό πλέον ενδεχόμενο το Λεκανοπέδιο και ολόκληρη η Αττική να μετατραπούν σε μια απέραντη χωματερή αλλά και η επιβολή υψηλότατων προστίμων από την ΕΕ , επανέλαβε για πολλοστή φορά , ο Περιφερειάρχης Αττικής , Γιάννης Σγουρός , μιλώντας στο Οικονομικό Συμπόσιο «Ώρα για Επενδύσεις στην Ελλάδα».
Στο Συμπόσιο που διοργάνωσε η Financial Media Way υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο κ. Σγουρός , ανέλυσε τις δυνατότητες αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στα θέματα της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων που αποτελούν βασικά στοιχεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη προστασία του περιβάλλοντος .
« Το πρόβλημα και η λύση του αποτελούν τοπική και ατομική ευθύνη»,είπε χαρακτηριστικά ενώ επισήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα απόβλητα ως ανανεώσιμη πηγή ύλης και ενέργειας , δηλαδή ως πλουτοπαραγωγικός πόρος και μάλιστα ανανεώσιμος που σημαίνει δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και νέων πηγών εσόδων.
Στις εργασίες του Συνεδρίου τοποθετήθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Νότης Μυταράκης, η Ευρωβουλευτής & Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ρόδη Κράτσα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιώργος Βερνίκος εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου.
Ο κ. Σγουρός σημείωσε ότι « τα νέα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον και πρέπει να διερευνήσουμε κάτω από ποιές προϋποθέσεις αυτό μπορεί να είναι ελκυστικός προορισμός επενδύσεων και αν διαμορφώνονται σήμερα ευκαιρίες για επενδύσεις στην χώρα μας, και ιδιαίτερα για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, που θα αντιστρέψουν τον υφεσιακό κύκλο και θα οδηγήσουν την οικονομία στην ανάπτυξη».
Όπως τόνισε, «είναι πολλοί οι τομείς στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον». Και αναφέρθηκε στην « Οδηγία 98 του 2008» λέγοντας : « Αρκεί να συγκρίνουμε το επίπεδο ανάπτυξης των αντίστοιχων αγορών στην Ελλάδα με εκείνο των οικονομικά προηγμένων χωρών. Θα διαπιστώσουμε ότι σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης που προβλέπει η Οδηγία 98 του 2008, υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης σημαντικών επενδύσεων.
Τόσο στην πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση – με την ανάπτυξη αγοράς Πράσινων Σημείων – όσο και στην ανακύκλωση, με την ανάπτυξη ειδικών ρευμάτων χωριστής συλλογής και αξιοποίησης υλικών.
Και βεβαίως, στον τομέα της ανάκτησης ενέργειας μέσω της παραγωγής δευτερογενών καυσίμων και της αξιοποίησης βιοαερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ίδιος δε χαρακτήρας των αντίστοιχων έργων, λόγω της ανταποδοτικότητας που έχει, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης επενδύσεων, μέσω συμπράξεων που θα χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση των αντίστοιχων έργων».

Τροχοπέδη τοπικισμοί και αναχρονιστικές αντιλήψεις
Επισήμανε ωστόσο ότι αν και « όλοι συμφωνούμε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Αττικής είναι η διαχείριση των απορριμμάτων της» δυστυχώς, «αναχρονιστικές αντιλήψεις και συντεχνιακές επιδιώξεις οδηγούν σε συνεχή αναβολή της λύσης του προβλήματος, που ισοδυναμεί με διαιώνιση του σημερινού απαράδεκτου καθεστώτος, να οδηγούνται σε ταφή τα απορρίμματα, χωρίς να προηγείται οποιαδήποτε επεξεργασία».
Ο Περιφερειάρχης Αττικής υπενθύμισε ότι τα έργα που πρέπει να γίνουν, για να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο και βιώσιμο πλαίσιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, περιγράφονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων.
‘Ετοιμος ο σχεδιασμό αλλά στα « χαρτιά» από το 2003
« Αυτός ο σχεδιασμός είναι νόμος του κράτους από το 2003»υπογράμμισε και πρόσθεσε: « Δυστυχώς, όχι μόνο καθυστέρησε επί πολύ χρόνο η εφαρμογή του αλλά γίνεται και πολύ συζήτηση αν πρέπει να τον εφαρμόσουμε ή αν πρέπει να τον αλλάξουμε. Εν τω μεταξύ έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα, για να γίνει ο σχεδιασμός αυτός και οι μελέτες που τον συνοδεύουν».
Επί πλέον, επισήμανε ότι « λόγω της καθυστέρησης υπάρχει κίνδυνος να χαθούν και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, που προβλέπεται να διατεθούν για τα έργα αυτά. Και όχι μόνο αυτό αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να επιβληθούν τεράστια πρόστιμα στη χώρα, επειδή δεν εφαρμόζει την κοινοτική νομοθεσία».
Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό , αυτό που πρέπει να γίνει για να ξεμπλοκαριστεί και να αρχίσει να υλοποιείται ο σχεδιασμός είναι « σύνθεση που συνίσταται στην εναρμόνιση και τον εκσυγχρονισμό του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) αλλά χωρίς αυτό να αναβάλλει την υλοποίηση των έργων που ούτως ή άλλως είναι απαραίτητα και έχουν επιστημονική και κοινωνική αποδοχή».
ΕΣΠΑ και ιδιωτικοί πόροι
Ο φορέας που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), βρίσκεται, είπε « σε κρίσιμο και οριακό από οικονομική άποψη σημείο και, επομένως, θα πρέπει για την χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων να αντληθούν πόροι και από το ΕΣΠΑ και από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας».
Κατά τον κ. Σγουρό , «μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη βελτίωση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική. Μόνο με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων».
Μονόδρομος
Σύμφωνα με τον ίδιο « η προώθηση των έργων αυτών είναι μονόδρομος. Είναι, όμως, απαραίτητος και ο ειλικρινής διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη συναντίληψη για τη σκοπιμότητά τους».
Συγκεκριμένα : «Πρέπει να γίνει σαφές πως δεν επιθυμούμε ούτε να προκρίνουμε τεχνολογίες, ούτε να αποκλείσουμε κάποια από αυτές. Στόχος μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Χρειάζεται σωστή ιεράρχηση στα έργα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, καθώς και ανάκτησης ενέργειας και τελικής διάθεσης. Πρέπει να ωριμάσουν τα έργα αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων.
Και βέβαια, να εφαρμοστούν οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις σε όλα τα Έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, χωρίς καμία παρέκκλιση.Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί και η επιτυχία των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων. Χρειαζόμαστε υποδομές συλλογής υλικών με τη συμμετοχή των κατοίκων σε όλη την Περιφέρεια και σε συνεργασία με τους Δήμους».
Τα υγρά απόβλητα

Ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε ακόμη ότι « εκτός από τα στερεά έχουμε και τα υγρά απόβλητα» τονίζοντας ότι « η κατάσταση στον τομέα αυτό είναι άσχημη σε αρκετές περιοχές, της Ανατολικής Αττικής κυρίως».
Όπως είπε , παρότι «στον τομέα αυτό εμπλέκονται πολλοί φορείς και, δυστυχώς, ο σχεδιασμός αμφισβητείται και τα έργα καθυστερούν» εκείνος « χωρίς να έχω αρμοδιότητα για το ζήτημα αυτό, ανέλαβα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι τοπικές κοινωνίες να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές λύσεις».
«Με πολύ κόπο και προσπάθεια, τόνισε , καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε τα έργα στο Μαρκόπουλο – Μεσογαίας και να προχωρήσουμε τη δημοπράτηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στο Κορωπί».

Προηγούμενο άρθροΑναμένεται απόφαση για ΣΜΑ στον Ελαιώνα
Επόμενο άρθροΔεν υπάρχει διακίνηση ναρκωτικών στις πλατείες της Φιλοθέης –Ψυχικού, δηλώνει η ΕΛΑΣ