dimotiki astynomia - mitsotakis - xristofylopouloy Και το τελευταίο βασικό αίτημα των δημοτικών αστυνομικών  , το οποίο ήταν η αιτία της έντασης που προκλήθηκε προχθές στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ , μεταξύ αυτών και της ηγεσίας της , ικανοποίησε η πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μητσοτάκης – Χριστοφιλοπούλου,
Συγκεκριμένα , η επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών στις νέες τους θέσεις γίνεται αποκλειστικά στη βάση των προτιμήσεων στην αίτησή τους και κατά τη σειρά που έχουν ιεραρχηθεί
Με τη βελτίωση αυτή αποκλείεται κάθε περίπτωση τοποθέτησης σε θέση που δεν έχει αιτηθεί ο δημοτικός αστυνομικός. Για τον αριθμό των θέσεων που μπορεί να υποβάλλει αίτηση ένας δημοτικός αστυνομικός δεν υφίσταται κανένας περιορισμός.
Επίσης το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για την αίτηση επανατοποθέτησης στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη (Ελληνική Αστυνομία) και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (καταστήματα κράτησης) αυξάνεται από τα 45 στα 50 έτη.
Ήδη έχουν υπογραφεί οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ). Με τη βελτίωση αυτή παρέχονται περισσότερες δυνατότητες επιλογής στους δημοτικούς αστυνομικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο σχεδόν των « απολυμένων» Δημοτικών Αστυνομικών( εκτός όσων έχουν πειθαρχικά παραπτώματα)  απορροφάται και πάλι σε δημόσιες υπηρεσίες και τοποθετείται σε νευραλγικούς τομείς που είχαν πραγματικές ανάγκες .
Η επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας, υπεγράφη   την περασμένη Τρίτη  από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκης.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της γνωμοδότησης του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (Νόμος 4024/2011) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, ανοίγουν 1.536 θέσεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 758 θέσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 382 θέσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, 152 θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και 30 θέσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.
Από τη συγκεκριμένη κατανομή γίνεται φανερό ότι η επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ ένας σημαντικός αριθμός θα αξιοποιηθεί ως φύλακες σε σωφρονιστικά καταστήματα, στις υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης («one stop shop») του Υπουργείου Εσωτερικών, στις υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, όπου θα ενταχθούν κάτοχοι πτυχίων σχετικών με το επιχειρησιακό αντικείμενο.
Με  τον τρόπο αυτό  αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα όπως η ενίσχυση των υπαρχόντων σωφρονιστικών καταστημάτων, αλλά και το άνοιγμα νέων πτερύγων στα σωφρονιστικά καταστήματα της Νιγρίτας του Νομού Σερρών και των Χανίων, η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η καλύτερη αντιμετώπιση του παραεμπορίου και των παράλληλων προβλημάτων που αυτό δημιουργεί, όπως για παράδειγμα η φοροδιαφυγή, ενώ τέλος ενισχύονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την απονομή ιθαγένειας.
Η εξέλιξη αυτή κάνει πράξη τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών. Επιπλέον, αξιοποιείται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας σε θέσεις και υπηρεσίες αντίστοιχες με τα προσόντα τους, ενώ παράλληλα η επανατοποθέτηση αυτή γίνεται σε υπηρεσίες με σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, κάτι που θα συμβάλλει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες.
Από εδώ και πέρα –σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης- τα βήματα που έπονται, μέχρι την επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών, είναι τα εξής:
1. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (θα γίνει το αργότερο μέχρι αύριο), να υποβάλουν στις Διευθύνσεις Διοικητικού – Προσωπικού των Δήμων στην οποία κατείχαν οργανική ή προσωποπαγή θέση, αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
2. Εντός 10 ημερών από τη λήξη αυτής της προθεσμίας, οι φορείς υποδοχείς θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων. Στη συνέχεια, αποστέλλουν τις αιτήσεις στους φορείς υποδοχής και στο ΑΣΕΠ, το οποίο προβαίνει στη μοριοδότηση των υπαλλήλων.
3. Εντός 15 ημερών από τη λήψη των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, συνεδριάζουν τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής. Με βάση τα γενικά και ειδικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από τις ΚΥΑ, γνωμοδοτούν και διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ, το οποίο καταρτίζει ενιαίο πίνακα διάθεσης.
4. Εκδίδεται υπουργική απόφαση μετάταξης – μεταφοράς του φορέα υποδοχής.
[Δείτε την ανακοίνωση στον σύνδεσμο που ακολουθεί: ]

Προηγούμενο άρθροΕκλέγουν νέο «συντονιστικό» οι « Ενεργοί Πολίτες» στο Περιστέρι
Επόμενο άρθροΔεν εφαρμόζει την ανακύκλωση ο Δήμος Πειραιά