narkotika -panepistimi athinon

Δεκατέσσερις μήνες έχουν περάσει αφότου ο Δήμος της Αθήνας και το Υπουργείο Υγείας  υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας , για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος που αντιμετωπίζει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας , με την εμπορία και τη χρήση-δημόσια  πολλές φορές σε κεντρικότατα σημεία –ναρκωτικών .

Από τότε μάλιστα , Νοέμβριος του 2011- έχουν αλλάξει στην χώρα τέσσερις  Κυβερνήσεις , για να επιβεβαιωθεί για πολλοστή φορά ότι στη χώρα μας ότι δεν υπάρχει συνέχεια του Κράτους μετά από την αλλαγή μιας κυβέρνησης  και τίποτε δεν γίνεται  .

Η Δημοτική Αρχή Καμίνη, στο ζήτημα των ναρκωτικών, από την πρώτη στιγμή πίεσε και επιχείρησε να ενεργοποιήσει τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, τα νομοθετικά κενά, η έλλειψη συντονισμού, ούτως ώστε το κέντρο της Αθήνας να είναι προσβάσιμο σε κατοίκους και επισκέπτες.

« Δυστυχώς, κατήγγειλε , ο κ. Καμίνης ,  βασικές συμφωνίες του μνημονίου όπως η εξάλειψη της λίστας αναμονής για το πρόγραμμα μεθαδόνης καθώς και η ίδρυση κέντρων προένταξης δεν έχουν υλοποιηθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο , η μη ολοκλήρωση της λειτουργίας του συνόλου των προβλεπόμενων Κέντρων χορήγησης μεθαδονης είχε σαν αποτέλεσμα να εξακολουθεί να υπάρχει πολυετής χρόνος αναμονής για ένταξη στο Πρόγραμμα μόνον στην Αθήνα.

Κατά τον Δήμαρχο της Αθήνας, αυτό συνέβη τόσο επειδή η Πολιτεία ότι  δεν πίεσε αρκετά ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θα έκαναν εφικτή τη λειτουργία τους  όσο και οι αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις για τον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος, λειτούργησαν αποτρεπτικά στην ανάληψη δράσης.

Αλλά κυρίως , τόνισε , στην «υποκρισία που υπάρχει στην αντιμετώπιση του ζητήματος, η οποία εδράζεται στο νομοθετικό πλαίσιο και τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα της δημόσιας χρήσης: Γιατί από την μια πλευρά, η δημόσια χρήση τυπικά απαγορεύεται».

Όμως , υπογράμμισε , «η  πραγματικότητα  όπως τη ζούμε καθημερινά, λέει το ακριβώς αντίθετο : Όλοι όσοι θα έπρεπε ν’αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, φοβούνται το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Προτιμούν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των χρηστών και των διερχόμενων πολιτών, αντί να συζητήσουν σοβαρά το ζήτημα της ελεγχόμενης χρήσης.

Γιατί θεωρώ ότι είναι υποκρισία σήμερα να αντιμετωπίζεις το πρόβλημα των ναρκωτικών σαν να μην υπάρχει, σπρώχνοντας τους ναρκομανείς στο περιθώριο της κοινωνίας, στην μικρο παραβατικότητα και τελικώς  σε ένα αναξιοπρεπές τέλος» , τόνισε.

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε , « η εικόνα στα σημεία αυτά της πόλης, καταρρακώνει το ηθικό των πολιτών,  διώχνει τους επισκέπτες της και μεγεθύνει τα αισθήματα της ανασφάλειας και του φόβου, που έτσι κι αλλιώς η κρίση δημιουργεί».

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, για τον Δήμο της Αθήνας, υπάρχουν δύο επιλογές :

« Η μια είναι η πόλη να παραδεχθεί ότι ηττήθηκε από την γραφειοκρατία και την πολιτική και κοινωνική  υποκρισία, η άλλη είναι να σταθεί δυναμικά στο πλευρό των πολιτών της και να συγκρουστεί με όλους και με όσα  εμποδίζουν την λύση. Χρησιμοποιώντας όσα διοικητικά και νομοθετικά εργαλεία διαθέτουμε, με τη στήριξη της κοινωνίας πολιτών αλλά και των πνευματικών ιδρυμάτων του κέντρου».

Κι όπως είπε , «το οφείλουμε στους ανθρώπους της Αθήνας που έχουν κουραστεί, σχεδόν εξαντληθεί από τις καθημερινές αντιξοότητες, το οφείλουμε στους επισκέπτες, και στην εικόνα της Πρωτεύουσας».

Ο κ. Καμίνης , υπογράμμισε , ότι αρχικά θα δοθε΄θ έμφαση σε τρία σημεία της πόλης: Την Ακαδημία, το Εθνικό Θέατρο και το Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο. Σιγά σιγά, θα το διερεύνουμε στον πυρήνα του ιστορικού κέντρου.

«Τόσο οι ναρκομανείς, όσο και οι άστεγοι έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, σε προνοιακή μέριμνα,   σε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.  Δικαιώματα όμως έχουν και οι κάτοικοι της πόλης να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα σημεία της πόλης τους,  πόσω μάλλον όταν  αυτά αποτελούν σημαντικά τοπόσημα της πρωτεύουσας» , τόνισε.

 

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία του Δήμου Ιλίου με Μεγάλες Ορχήστρες
Επόμενο άρθροΕκδήλωση με ομιλητή τον Χρ. Γιανναρά πραγματοποίησε η «Δύναμη Ελπίδας»