pic-0-norm (1) Ημερίδα ενημέρωσης με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως (Δ.Ο.Μ) στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με την παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, του επικεφαλής του γραφείου Ελλάδας του Δ.Ο.Μ, Δανιήλ Εσδρά και της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώς Γούλα, πραγματοποιήθηκε, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν  τιμητικές πλακέτες από το Διεθνή Οργανισμό Μεταναστεύσεως στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και στην Αντιδήμαρχο, Καλυψώ Γούλα, για τη σημαντική συμβολή του Δήμου Θεσσαλονίκης στην αποτελεσματικότερη διάχυση της πληροφόρησης, σχετικά με τη  δυνατότητα της εθελοντικής επιστροφής των υπηκόων τρίτων χωρών στις πατρίδες τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Κοινωφελών Νομικών Προσώπων και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άννα Αγγελίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως υπεύθυνη Αρχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Ιωάννης Μπολέτης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Β.Ε., Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Υποστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης εκ μέρους του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Πρόξενοι χωρών και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Πραγματοποιήθηκε ευρεία ενημέρωση για την ύπαρξη Γραφείου του  Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) στην Θεσσαλονίκη και  για τη δυνατότητα που προσφέρει το πρόγραμμα σε υπηκόους τρίτων χωρών να επιστρέψουν στην πατρίδα τους  με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει και πολλές αρμοδιότητες ως προς τη μετανάστευση, πέραν του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, το οποίο επιχειρήσαμε να λειτουργήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να συνδράμουμε τους μετανάστες που κατοικούν στην πόλη μας. Επιπλέον επιχειρούμε τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας προσφύγων, κάτι που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της γενικότερης ευαισθητοποίησής μας σε θέματα μετανάστευσης, θεωρήσαμε επιβεβλημένη τη στήριξη του ΔΟΜ. Η λειτουργία του Γραφείου του εντός του Δημαρχείου ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε».

Η Αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα εξήρε το ρόλο και τη δράση του Δ.Ο.Μ. στην Ελλάδα, ήδη από τη δεκαετία του 1950, όταν συνέδραμε τις χιλιάδες των Ελλήνων μεταναστών, ιδίως εκείνων που μετανάστευαν στις υπερπόντιες χώρες και συνέχισε: «Σήμερα ο ρόλος του Οργανισμού στη χώρα μας έχει διαφοροποιηθεί με βάση τα νέα δεδομένα, αφού η Ελλάδα κατέστη χώρα υποδοχής μεταναστών. Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης θεώρησε εξ’ αρχής αυτονόητη τη συνδρομή στο έργο του Δ.Ο.Μ. και η λειτουργία γραφείου στο χώρο του Δημαρχείου έχει ως αντικείμενο την προώθηση του προγράμματος επαναπατρισμού μεταναστών. Η σημερινή βράβευση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση του ενεργού ρόλου της διοίκησης του Δήμου σε θέματα που άπτονται της αρωγής των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και εν προκειμένω του ευαίσθητου ζητήματος των μεταναστών».

Ο Δανιήλ Εσδράς αναφερόμενος στην ουσιαστική παρουσία του  γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σε θέματα επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής, ευχαρίστησε το Δήμαρχο και την αρμόδια Αντιδήμαρχο και τόνισε: «Μέσω του Δ.Ο.Μ. δεν βοηθάμε μόνο να επιστρέψουν οι μετανάστες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην πατρίδα καταγωγής τους, αλλά τους δίνουμε σε κάποιες περιπτώσεις και μια μικρή οικονομική βοήθεια για μία νέα αρχή».

Ο Ιωάννης Μπολέτης αναφερόμενος στο έργο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής, που ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2007 τόνισε: «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη χώρα σε όλη την Ε.Ε. στο πεδίο των εθελουσίων επιστροφών. Θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους, που ενδεχομένως παραπλανήθηκαν και βρέθηκαν σε μία κοινωνία, στην οποία τελικά δεν μπορούν να ενταχθούν, να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με ασφάλεια, όταν το θελήσουν».

Τέλος, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Άννα Αγγελίδου διατύπωσε την πεποίθηση ότι η ίδρυση του γραφείου του Δ.Ο.Μ. είναι μείζονος σημασίας για τη Θεσσαλονίκη και για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

 

Προηγούμενο άρθροΔιεύρυνση οικονομικής συνεργασίας Πέλλας – Ρουμανίας , στη συνάντηση Θεοδωρίδη – προξένου
Επόμενο άρθροΚαι άλλο πρώην στέλεχος του Κελάφα με Παχατουρίδη