D.S. Peristeri II

Τη ριζική του αντίθεση στις απολύσεις στην Αυτοδιοίκηση εξέφρασε ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης.

Μιλώντας σε έντονο ύφος στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ,  εξέφρασε την αντίθεσή του στις άστοχες κινήσεις της Κεντρικής Διοίκησης και κάλεσε όλες τις παρατάξεις της πόλης σε μαζική επιφυλακή για τη συνέχεια.

Πρόταση να παραιτηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου, με αφορμή τις απολύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Κελάφας.

«Η παράταξή μας είναι αντίθετη με την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση στο θέμα των απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων» , είπε. Κατήγγειλε δε ότι «  σήμερα έχει κηρυχθεί πόλεμος σε κάθε τι δημόσιο. Με περίσσεια αυταρχισμού κλείνουν δημόσια σχολεία, νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη δημόσια τηλεόραση και απολύουν δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους. Για να σωθεί τάχα η χώρα…».

« Σήμερα , ανέφερε ,υπάρχει μια τεράστια επιχείρηση προπαγάνδας προκειμένου οι ευθύνες για την καταστροφή της χώρας να αποδοθούν μονόπλευρα στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Η χώρα όμως δεν κινδυνεύει ούτε από τους σχολικούς φύλακες ούτε από τους εκπαιδευτικούς. Το «κυνήγι κεφαλών» δεν οδηγεί στην ανάπτυξη».

Στην πρόταση που κατέθεσε , υπογραμμίζεται ότι «η χώρα έχει χρεοκοπήσει από το διεφθαρμένο πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα που την κυβέρνησε τις τελευταίες δεκαετίες. Και συνεχίζει να βυθίζεται στο χάος  από τα ίδια πρόσωπα με τις ίδιες πολιτικές. Αυτοί που μας έφτασαν έως εδώ τώρα θα μας σώσουν;;;».

Ακόμη επισημαίνεται ότι «η  Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός του κράτους που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη. Η Τοπική αυτοδιοίκηση παράγει σημαντικό κοινωνικό έργο και καλύπτει αστοχίες και ελλείψεις του κεντρικού κράτους».

Και σημειώνει ότι «τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν περικόψει σημαντικά τους οικονομικούς πόρους προς την ΤΑ κάνοντας δύσκολο το έργο της. Ενώ είναι έτοιμοι να περικόψουν ακόμη πιο πολύ την επιχορήγηση και να οδηγήσουν σε κατάργηση και υποβάθμιση και άλλες υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Επίσης ότι « είναι  σε εξέλιξη η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων και εκχώρησής τους σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, σε συνεργασία με πολλούς δημάρχους. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε νέες απολύσεις και πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να την αποτρέψουμε».

Κατά τον ίδιο « η Δημοτική Αστυνομία παράγει ένα σημαντικό και ουσιαστικό έργο. Οι  σχολικοί φύλακες προσφέρουν ένα επίσης σημαντικό έργο» ενώ «οι τυχόν αδυναμίες στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών δεν μπορεί να είναι άλλοθι  για την κατάργηση ή την ιδιωτικοποίησή τους».

Γι αυτό ζητεί « η Δημοτική Αστυνομία να ενισχυθεί και να εκσυγχρονιστεί, όχι να καταργηθεί» και προσθέτει:

« Η παράταξή μας στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους της αυτοδιοίκησης και της Παιδείας. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι. Μας αφορά όλους γιατί ουσιαστικά επιχειρείται η διάλυση του κράτους. Η επίθεση αυτή είναι επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα που απαιτήθηκαν σκληροί αγώνες για να κατακτηθούν. Δεν πρόκειται μόνο για την απόλυση μερικών χιλιάδων υπαλλήλων. Πρόκειται για τα εργασιακά δικαιώματα και τα δικαιώματα μας ως πολιτών, τόσο τα δικά μας όσο και των παιδιών μας».

Υπογραμμίζει δε ότι «σε αυτό τον αγώνα δεν χωρούν ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δείξουν κόκκινη κάρτα σε αυτούς που από τη μια «στηρίζουν και συμμετέχουν» στον αγώνα, από την άλλη προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους για να περάσουν πιο εύκολα τα μέτρα και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών…».

Και «επειδή τα ψηφίσματα και οι παραστάσεις διαμαρτυρίας στη φάση που βρισκόμαστε δεν έχει αποτέλεσμα», η παράταξή του  πρότεινε να παραιτηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου και να γίνει συντονισμός ώστε να παραιτηθούν όλα τα Δημοτικά Συμβούλια και όλοι οι Δήμαρχοι της Ελλάδας.

«Η χώρα , τονίζει , έχει πάρει τον κατήφορο.  Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποψιλώνεται από όλες τις αρμοδιότητές της και τους πόρους που έχει για να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Στο τέλος το μόνο έργο που θα τις απομείνει θα είναι να εκδίδει πιστοποιητικά γεννήσεως και πιστοποιητικά θανάτου, τα οποία παρεμπιπτόντως το τελευταίο διάστημα αυξάνονται… Ήδη χθες το βράδυ πολλά Δημοτικά Συμβούλια και Δήμαρχοι ανά την Ελλάδα δήλωσαν την πρόθεσή τους να ακολουθήσουν αυτή την πρόταση. Ο αγώνας συνεχίζεται…».

 

Λαλένης

Επιστολή στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου για το ζήτημα της κινητικότητας-διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων έστειλε και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Κώστας Λαλένης, ο οποίος για πολύ σοβαρούς επαγγελματικούς λόγους ήταν  εκτός Αθηνών και  απουσίασε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Λαλένης καταγγέλλει ότι «ήρθε η σειρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δεχθεί την ολομέτωπη και άνευ προηγουμένου απάνθρωπη επίθεση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Θέτουν σε διαθεσιμότητα με τελικό σκοπό την απόλυση 4000 δημοτικών αστυνομικών και 2500 σχολικών φυλάκων. Και αυτή είναι μόνο η αρχή».

«Κατεδαφίζουν, αναφέρει , ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης όλες τις κοινωνικές δομές και τρομοκρατούν τις τοπικές κοινωνίες για να κάμψουν την αντίστασή τους. Η απόφαση αυτή είναι βεβιασμένη, αιφνιδιαστική, πρόχειρη, εχθρική και αντισυνταγματική, καθοδηγούμενη από τους τοκογλύφους δανειστές και εφαρμόζεται από μία κυβέρνηση φοβική και ανίκανη να αντιταχθεί στα σχέδια διάλυσης της χώρας»..

Σύμφωνα με τον ίδιο «η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι ,οι τοπικές κοινωνίες και ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός και η αναλγησία της συγκυβέρνησης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εμείς οι άνθρωποι της Τ.Α. έχουμε χρέος και ιερό καθήκον να προστατεύσουμε τον Λαό από την ισοπέδωση που επιχειρείται.

Λέμε ΟΧΙ στην διαθεσιμότητα, ΟΧΙ στις απολύσεις των δημοτικών υπαλλήλων. Λέμε ΟΧΙ στα σχέδια αυτών που τα επινόησαν και αυτών που καλούνται να τα υλοποιήσουν. Η αντίδραση μας πρέπει να είναι σκληρή, συντονισμένη, και ανυποχώρητη».

 

                         Πουλιάσης

Ανακοίνωση εξέδωσε και η δημοτική παράταξη του Αλέξη Πουλιάση, η με την οποία « συμπαραστέκεται στον αγώνα των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας ενάντια στη μετάταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία και των σχολικών φυλάκων του Δήμου μας που απολύονται.

Θεωρεί ότι η δημοτική αστυνομία μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και να  διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της πόλης μας όπως οφείλει. Η σχεδιαζόμενη μετάταξη τους στην Ελληνική Αστυνομία είναι ένα τυφλό μέτρο υπακοής στην Τρόικα αφού θα αποδυναμώσει ουσιαστικά την λειτουργία των δήμων, και θα περιορίσει την προστασία των πολιτών. Παράλληλα το σχέδιο μετάταξης είναι ένα μέτρο που δείχνει την πλήρη απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού επιβάλλει αυταρχικά και αιφνιδιαστικά μέτρα σε βάρος της».

Ακόμη σημειώνει ότι «πολλά από τα σχολεία μας βανδαλίστηκαν τον προηγούμενο χρόνο και η ύπαρξη σχολικών φυλάκων έχει κριθεί παραπάνω από αναγκαία. Το μέτρο αυτό αφήνει απροστάτευτα τα σχολεία μας όπου έχουν ήδη πάρα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν».

Καλεί δε τους πολίτες του Περιστερίου να ενώσουν τη φωνή τους στον αγώνα των δημοτικών υπαλλήλων του Δήμου για την προστασία των θέσεων εργασίας αλλά και την ουσιαστική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Επίσης τη δημοτική αρχή « να πάψει να σύρεται πίσω από το μνημονιακό άρμα, να μπει επιτέλους μπροστά και ουσιαστικά στον αγώνα για μια ανεξάρτητη, δημοκρατική και αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση».

 

«Αριστερή Κίνηση Περιστερίου»

Τέλος, η δημοτική παράταξη «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου» τονίζει στη δική της ανακοίνωση:

«Να κάνουμε το ρήγμα, δρόμο ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και κεφαλαίου! Νέος γύρος κοινωνικής σφαγής με 6.500 απολύσεις από τους ΟΤΑ φέτος, 11.000 του χρόνου, χώρια τις 12.500 διαθεσιμότητες που έχουν προαποφασίσει κυβέρνηση και ξένοι δανειστές. Στο θυσιαστήριο της Τρόικα, η στυγνή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μια δύσμορφη κυβέρνηση με κοντά πόδια και μακριά χέρια, προσφέρει αίμα και δάκρυα για τα συμφέροντα των διεθνών τοκογλύφων, των τραπεζιτών, των καπιταλιστών και κάθε είδους παρασίτου της κοινωνίας. Στο στόχαστρο αυτοί που λοιδορήθηκαν και διαπομπεύτηκαν όσο κανένα άλλο κοινωνικό στρώμα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και πιο ειδικά οι ΟΤΑ και οι καθηγητές. Αυτοί που ψηφίζουν νόμους και μνημόνια για την εξόντωση όλου του λαού, αυτοί που παρουσιάζουν τους εργαζόμενους στο δημόσια σαν εικόνα και ομοίωσή τους, δηλαδή σαν ρέμπελους και άρπαγες του κοινωνικού πλούτου. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με υπολογισμούς στυγνού δολοφόνου, πετούν εργαζόμενους έξω από οργανισμούς και Υπηρεσίες για να τις δώσουν μπιρμπαρά σε ιδιώτες μαυραγορίτες. Στις υπηρεσίες τους ο κυβερνητικός, δημαρχιακός συνδικαλισμός, τα ΜΜΕ και οι δήμαρχοι που καμώνονται τους ουδέτερους ή τους χαμηλής νοημοσύνης και το’ χουν ρίξει στα φρου φρου κι αρώματα και άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Η μεγαλειώδης συμμετοχή των εργαζόμενων στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο 11 και 12 Ιούλη, έδειξε την αγωνιστική διάθεση για ανατροπή της μαύρης πολιτικής των απολύσεων. Είναι πλέον καθαρό ότι οι διαθεσιμότητες-απολύσεις αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Απλά αυτοί εφαρμόζοντας την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» προσπαθούν να πετύχουν τους άθλιους σκοπούς τους, τις απολύσεις. Αποκαλύπτονται τα ψέματα των ακριβοπληρωμένων οργάνων τους στα μέσα παραπληροφόρησης ότι δήθεν δεν θα απολυθεί κανείς, απλώς θα «αξιολογηθούν» για να τακτοποιηθούν μέσω της «κινητικότητας» όπου χρειάζονται. Γιατί επικρατούσε το μπάχαλο στο δημόσιο, γι’ αυτό και το χρέος και για το οποίο κατά τον πρωθυπουργό φταίνε όχι αυτοί που κυβέρνησαν, αλλά αυτοί που δεν κυβέρνησαν!!! Γι’ αυτό χτυπάει τα κάστρα των βολεμένων. Ποιος τους βόλεψε και τι μισθούς παίρνουν αυτοί οι βολεμένοι που απολύει; Αυτούς πάντως δεν τους βόλεψε καμία SIEMENS κύριε Υπουργέ Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι δήμαρχοι και συγκεκριμένα ο δικός μας ή θα ταχθούν με τους εργαζόμενους για να μη χάσει κανείς τη δουλειά του, για να μη διαλυθούν οι Δήμοι με τις άμεσες τις επιπτώσεις στους πολίτες ή θα διευκολύνουν για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής. Στη δεύτερη επιλογή θα κοιμηθούν Δήμαρχοι και θα ξυπνήσουν κλητήρες όπως λέει και ο σοφός λαός».

 

 

Προηγούμενο άρθροΈνα από τα μεγαλύτερα στη χώρα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης , θα λειτουργήσει ο Δήμος Πατρέων
Επόμενο άρθροΠαντ. Βλασσόπουλος: Απαξιώνουν τον ίδιο το θεσμό της Αυτοδιοίκησης