_AR_5271

 

Αντίθετα , μ΄όσα υποστήριζε προεκλογικά αλλά και όλο το οκτάμηνος της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης της χώρας απ΄αυτήν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , ανακάλυψε ξαφνικά ότι  η μεγάλη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση ο « Καλλικράτης» , που τόσο είχε πολεμήσει ως αντιπολίτευση , δεν είναι …καταστροφή αλλά προς τη …σωστή κατεύθυνση .

Ήταν 9 Σεπτεμβρίου  , όταν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γκοτσόπουλος ,  στο debate που είχε διοργανώσει η ΚΕΔΕ  με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των κομμάτων πλην ΧΑ,ενόψει των εκλογών ,  δεσμευόταν ενώπιον του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης και δεκάδων άλλων δημάρχων ότι αν επανεκλέγόντουσαν θα τον καταργούσαν .

Επίσης τέσσερις μήνες  πριν , ο τότε υπουργός Εσωτερικών , Νίκος Βούτσης , έκανε λόγο για ανασχεδιασμό των χωροταξικών ορίων των Δήμων και  τον υπερδιπλασιασμό τους ,  σε 750 . Ενώ σαφέστατη  ήταν η δέσμευση για κατάργηση της Μεταρρύθμισης αυτής,  στα προεκλογικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο του Ιανουαρίου 2015 όσο και του Μαιου του 2012 . Με τον ίδιο τον σημερινό πρωθυπουργό , κ. Τσίπρα , να κάνει λόγο  τότε ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης , στη Συνδιάσκεψη του κόμματός του για την Αυτοδιοίκηση , για 2500 Οργανισμούς Τοπικούς Αυτοδιοίκησης , θέλοντας να επαναφέρει τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας  δυο σχεδόν δεκαετίες πίσω.

Όλα αυτά , με μιας , αποτελούν πλέον παρελθόν , αφού όπως κατηγορηματικά δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών , Παναγιώτης Κουρουμπλής , δεν τίθεται κανένα θέμα για αλλαγή οποιοδήποτε χωροταξικών ορίων Δήμων .

Τη σχετική δήλωση – αναδίπλωση έκανε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ , όπου παρέστη μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου του ( τον αναπληρωτη υπουργό κ. Μπαλάφα και τον ΓΓκ. Πουλάκη).,

Όπως είπε ,το μόνο που θα εξετασθεί είναι τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει σ΄ άλλους τομείς από την ερφαρμογή του «Καλλικράτη» και ιδιαίτερα λόγω των νέων συνθηκών ( οικονομική κρίση , δραστική μείωση  της κρατικής επιχορήγησης κ.α) που έχουν δημιουργηθεί .Για τον

σκοπό  αυτό προανήγγειλε ότι την ερχόμενη βδομάδα ,  αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, θα συσταθεί ειδική Επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία θα συμμετέχει και η ΚΕΔΕ και θα έχει ως έργο της την επεξεργασία  τόσο του νέου πλαισίου για τον Καλλικράτη, όσο και το Νέο Κώδικα των Δήμων.

Προηγούμενο άρθροΗ Άρτα τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας
Επόμενο άρθροΤα « υποσχέθηκε» όλα η Φωτίου στην ΚΕΔΕ αλλά ..πόσα θα τηρήσει ;