mitsotakis kyriakosΤον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων από την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων της διαχείρισης των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής, επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο, ο βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Την ώρα που η κυβέρνηση εξασφάλισε για τη χώρα 18,4 δις ευρώ για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ εξακολουθούν να παραμένουν αδιάθετα εξαιτίας της αδυναμίας υλοποίησης συγκεκριμένων έργων», αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών β’ προτεραιότητας της Ανατολικής Αττικής».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ζητάει να πληροφορηθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος ποια είναι η ακριβής εξέλιξη του συνόλου των έργων διαχείρισης των για τους συγκεκριμένους οικισμούς, πόσα κοινοτικά κονδύλια προβλέπονται ανά έργο και σε ποιο ποσοστό έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα και αν είναι στις προθέσεις του υπουργείου, είτε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα, είτε να απελευθερωθούν τα προϋπολογισθέντα κονδύλια.
Ολόκληρη η ερώτηση του κ. Μητσοτάκη ,εχει ως εξής:
« Την ώρα που η κυβέρνηση εξασφάλισε 18,4 δις για την περίοδο 2014-2020, σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ εξακολουθούν να παραμένουν αδιάθετα εξαιτίας της αδυναμίας υλοποίησης συγκεκριμένων έργων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών β΄προτεραιότητας της Ανατολικής Αττικής που έχουν σημαντική περιβαλλοντική και αναπτυξιακή διάσταση. Παρόλο που η Ελλάδα κινδυνεύει να καταδικαστεί ξανά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να πληρώσει υπέρογκα πρόστιμα, η κατασκευή τους λιμνάζει εδώ και χρόνια με ορατό κίνδυνο να χαθούν πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι.
Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Αρτέμιδας – Σπάτων έχουν προϋπολογιστεί περί τα 250 εκατομμύρια για μελέτες, αγορά γης και κατασκευή του ΚΕΛ Β. Μεσογείων, των κεντρικών συλλεκτήρων και των εσωτερικών δικτύων ακαθάρτων. Η διαχρονική αμηχανία του κεντρικού κράτους, κυρίως απέναντι στις τοπικές αντιδράσεις, έχει προκαλέσει επιπλέον καθυστερήσεις με αποτέλεσμα κανένα από τα παραπάνω έργα να μην έχει προχωρήσει κι ο χρόνος να πιέζει πλέον ασφυκτικά. Γι’ αυτό πρέπει να δοθεί μία οριστική λύση ώστε ή να απελευθερωθούν τα κονδύλια που έχουν ήδη προϋπολογιστεί και να διοχετευθούν αλλού ή να επιβληθεί ο ήδη υπάρχων σχεδιασμός και να ξεκινήσουν άμεσα τα προβλεπόμενα έργα. Διαφορετικά θα βρεθούμε ξανά στην δυσάρεστη θέση να χαθούν χρήματα και να μην ολοκληρωθούν σημαντικά περιβαλλοντικά κι αναπτυξιακά έργα υποδομής. Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ΠΕΚΑ
1. Ποια είναι η ακριβής πρόοδος υλοποίησης του συνόλου των έργων διαχείρισης λυμάτων των οικισμών β΄προτεραιότητας Ανατολικής Αττικής;
2. Πόσα κοινοτικά κονδύλια προβλέπονται ανά έργο και σε ποιο ποσοστό έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα;
3. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων (ΕΥΔΑΠ, Περιφέρεια) είτε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα είτε να απελευθερωθούν τα προϋπολογισθέντα κονδύλια;».

Προηγούμενο άρθροΡουμάνοι Ρομά επισκέφθηκαν το Δήμο Αγ. Βαρβάρας
Επόμενο άρθροΕνημέρωσε τα κόμματα η Σ.Ε κατά της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό