DSC02723 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις  Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων ήταν φέτος η γνωστή και δραστήρια συγγραφέας Ελένη Σβορώνου.

 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες των Χανίων  έδωσαν τη δυνατότητα στα παιδιά να έλθουν κοντά με ένα αγαπημένο τους συγγραφέα. Πέρυσι ήταν η σπουδαία συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων, Αλκη Ζέη

Στις Παιδικές- Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δημοτικού Κήπου και της Δημοτικής Ενότητας Σούδας, η συγγραφέας συνάντησε  τα παιδιά δίδοντας τους την ευκαιρία  για συζητήσεις, γνωριμίες, αναζητήσεις  και για να…ξαναγράψουν τη δική τους εκδοχή για το «Ένα τόσο δα μικρό λεκεδάκι» και για το «Βυθό με τα σοκολατόδεντρα», τα δυο τελευταία βιβλία με πρωταγωνιστή το Βεντουζίνι!

Τα παιδιά έγιναν ντετέκτιβ και “ακολούθησαν” στο βυθό την ιστορία της Άνω Μπουρμπουλήθρας της ξακουστής  πόλης, που μια μέρα εμφανίστηκε μια μικρή μαύρη κηλίδα που όλο και μεγάλωνε …μεγάλωνε … O Βεντουζίνι το διάσημο χταπόδι, έπρεπε να λύσει    δύο μεγάλα μυστήρια…

Η Ελένη Σβορώνου ήταν εκεί και  βοήθησε αρκετά! Έπαιξαν  πολύ, ζωγράφισαν  και πήραν   μηνύματα  για την δικαιοσύνη, την προστασία του περιβάλλοντος, την δωροδοκία και την ηθική ακεραιότητα.

Μετά από ένα πρωινό γεμάτο… δράση η κα Σβορώνου, δήλωσε  :

«Είχα τη χαρά να περάσω την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, στην υπέροχη Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου και στη ζεστή και φιλόξενη Βιβλιοθήκη της Σούδας. Η προϊσταμένη κ. Βιβή Χουδαλάκη και μια δυναμική ομάδα βιβλιοθηκονόμων που στηρίζει τις βιβλιοθήκες, δημιουργούν μια όαση πολιτισμού και δημιουργικότητας στην πόλη με τη δουλειά τους. Εντυπωσιάστηκα από την άψογη συνεργασία μεταξύ όλων των στελεχών της ομάδας και αυτής με τον Δήμο. Συνεργασία, κέφι, δουλειά και καλή οργάνωση, αυτά κάνουν τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων να πετά. Αλλά και οι δάσκαλοι που έφεραν τους μαθητές για να ζωντανέψουμε τα βιβλία μου, τις περιπέτειες του Βεντουζίνι, είχαν προετοιμάσει άψογα τις τάξεις τους. Κι έτσι μπορέσαμε να παίξουμε, να συζητήσουμε και να δημιουργήσουμε  τα δικά μας βιβλία. Μιλήσαμε με ωριμότητα και με υψηλού επιπέδου επιχειρηματολογία για τα θέματα που θίγουν τα βιβλία, τη δωροδοκία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Θα σκεφτώ σοβαρά την πρόταση που μου έκανε οκτάχρονος μαθητής από το δημοτικό σχολείο Τσικαλαριών: “Κυρία ελάτε να μείνετε στο χωριό μου, είναι όμορφο και καθαρό. Αφήστε την Αθήνα. Θα σας φιλοξενήσω σπίτι μου!

Πως να αρνηθείς μια τέτοια πρόσκληση;»

Η προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Χανίων κα Χουδαλάκη Βιβή ευχαρίστησε την κα  Σβορώνου για την πολύ ωραία εμπειρία που αποκόμισαν τα παιδιά , τη συνεργασία και  μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ένας τρόπος ακόμα να καλλιεργήσουμε την φιλαναγνωσία στα παιδιά και είμαστε σίγουρη πως για κάθε παιδί υπάρχει ένα βιβλίο που αγγίζει τις ανησυχίες και τις ανάγκες του. Γενικότερα η ένταξη του βιβλίου στη ζωή των παιδιών τα μαθαίνει ότι η ανάγνωση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της  καθημερινότητας τους. Είναι πιστεύουμε αποδεκτό από όλους και περιττό να αναφέρουμε ξανά   το ρόλο , το έργο, τις δράσεις  και τη συμβολή των Παιδικών-Εφηβικών Βιβλιοθηκών του Δήμου μας , στην τοπική κοινωνία, τη σχολική κοινότητα, στα παιδιά και τους γονείς τους».

Προηγούμενο άρθροΚατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα πατάτας σε Σουπερ Μαρκετ του Πειραιά
Επόμενο άρθροΠαράκρουση. Καταγγέλλουν άλλους γιατί χρησιμοποιούν τη δική τους παράνομη χωματερή