Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Διεθνούς Αμνηστίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου , σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της ήταν ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις. Η επίσημη έναρξη της Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χρονολογείται από το 1950 , όταν η Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα με 423 ψήφους με το οποίο καλούσε όλα τα κράτη και τους ενδιαφερόμενους οργανισμούς να υιοθετήσουν στις 10 Δεκεμβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η 10η Δεκεμβρίου δεν είναι όμως μόνο Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων , αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας. Η Διεθνής Αμνηστία ( Amnesty International ) με διεθνές αρκτικόλεξο ΑΙ , είναι μια διεθνής μη κυβερνητική ανεξάρτητη οργάνωση που συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και έχει ως κύριο σκοπό της τη προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων , όπως αυτά έχουν θεσπιστεί για όλους τους ανθρώπους της γης ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης , πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων , χρώματος , φύλου, εκπαίδευσης κτλ.
Ένα κείμενο για τη Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Διεθνούς Αμνηστίας δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορά σε έναν από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ανθρώπων , σε έναν άνθρωπο που έθεσε σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των συνανθρώπων του στην ελευθερία , τη δημοκρατία , την ελεύθερη επιλογή και τόσα άλλα που σε δημοκρατικές κοινωνίες φαντάζουν αυτονόητα , σε έναν άνθρωπο που μόλις πριν λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή και που σίγουρα ποτέ δεν θα ξεχαστεί από το λαό του αλλά και από την υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άλλος από τον Νέλσον Μαντέλα ή αλλιώς ” Μαντίμπα ” , όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά από το όνομα της φυλής του. Έζησε μια ζωή η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε γενιά. Ως υπέρτατος πολέμιος του Απαρτχάιντ κυνηγήθηκε , καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για 27 ολόκληρα χρόνια. Ακόμη και αυτό όμως δεν στάθηκε δυνατό για να του κάμψει τις αντιλήψεις και τις αξίες του για την ανθρώπινη ζωή. Έτσι έγινε ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής ενώ τιμήθηκε και από τη Διεθνή Κοινότητα με το Νόμπελ Ειρήνης.
Το άρθρο δεν θα μπορούσε να κλείσει διαφορετικά παρά με μια μεγάλη ρήση του μεγάλου “Μαντίμπα”: « Ελευθερία δεν σημαίνει να λύνεις τα δεσμά κάποιου άλλου , αλλά το να ζεις με τέτοιο τρόπο , που να αποδεικνύεις ότι
ΤΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΜΑΓΟΥΛΑ ” ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΗ “





