d.s. athinasΤο κλείσιμο όλων των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, πλην των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας κατά τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου , που καταργεί τη Δημοτική Αστυνομία και τους σχολικούς φύλακες , αποφάσισε το Δημοτικό του Συμβούλιο.
Σε ψήφισμά  του , χαρακτηρίζει  το επίμαχο σχέδιο νόμου « αναιτιολόγητη και αυταρχική υποβάθμιση του ρόλου των δήμων όλης της χώρας που αγωνίζονται να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή προσφέροντας υπηρεσίες στους χειμαζόμενους πολίτες». Σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας , «με το προωθούμενο σχέδιο νόμου η Τοπική Αυτοδιοίκηση γυρίζει πενήντα χρόνια πίσω» και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι , «χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, με τους ΟΤΑ «φορτώνει» την ανεπάρκειά της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την απογυμνώνει από τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της και την θέτει σε “διαθεσιμότητα”.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων δηλώνει « ξεκάθαρα»  ότι «δεν θα συμπλεύσει με τις επιλογές της κυβέρνησης και δεν αποδέχεται το ρόλο του αυτόχειρα».
Εκφράζει « απερίφραστα την αντίθεσή του στις οριζόντιες, αυθαίρετες και άμεσες απολύσεις αλλά και τη διαθεσιμότητα που προβλέπει το εν λόγω σχέδιο νόμου και εκπαραθυρώνει αυταρχικά, άδικα και κυρίως αντισυνταγματικά χιλιάδες δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες στο Δήμο Αθηναίων και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα».
Δηλώνει ότι «οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι σχολικοί φύλακες ασκούν αρμοδιότητες που από το Σύνταγμα, τον Κώδικα Δήμων και σειρά άλλων νόμων και διατάξεων έχουν εκχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε , « να συμπλεύσει με τη συντονισμένη αντίδραση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά των οριζόντιων και τυφλών απολύσεων εργαζομένων και να συμπήξει ενιαίο μέτωπο με όλες τις δημοκρατικές και κοινωνικές δυνάμεις» και  ζητά την άμεση :
Ανάκληση των απαράδεκτων διατάξεων του σχεδίου νόμου που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους.
Σύγκληση έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τη λήψη αποφάσεων για διατήρηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και τη διασφάλιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων καθηκόντων τους.
Τέλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων, να αναλάβει πρωτοβουλία για επικοινωνία με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων του δημοκρατικού φάσματος.

Προηγούμενο άρθρο111 τόνους (!) απορριμμάτων μάζεψε από τη «χωματερή» στα Αρμένικα Κοιμητήρια ο Δήμος Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΜονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις(!) ζητεί το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Δημητρίου