Αντίθετες (!) στη συμμετοχή του Δήμου Αγ. Βαρβάρας , στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», συνολικού προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, από τα οποία το 70% καλύπτεται από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 30% από πόρους του Δήμου, δήλωσαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης .
Μιλώντας στη υνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , ο Δήμαρχος Γιώργος Καπλάνης τόνισε κατά την εισήγηση του ότι με τη συνεργασία που είχε με το ΤΕΙ, ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας κατάφερε να έρθει πρώτος στην αξιολόγηση στην Αττική και έκτος σε ολόκληρη την Ελλάδα και σημείωσε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα αποτέλεσε αιχμή για την τοπική αυτοδιοίκηση.
«Οι δράσεις αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από αλλού, ούτε από την αυτεπιστασία» εξήγησε και έκανε λόγο για πλήρη αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, λέγοντας ότι «για εμάς είναι πολύ σημαντική αυτή η δράση και αυτό το πρόγραμμα».
Ρεμπής : Τι γίνεται με τη συντήρηση των έργων ;
Για έργα που έγιναν από ευρωπαϊκά προγράμματα και τα οποία στη συνέχεια δεν ήταν δυνατόν να συντηρηθούν όπως υποστήριξε από τους Δήμους, μίλησε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Εποχή», Γιώργος Ρεμπής.
«Η εμπειρία έχει αποδείξει σ’ όλους τους Δήμους της χώρας, ότι δυστυχώς όλα τα έργα με την πάροδο της πενταετίας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα κανένας Δήμος να τα συντηρήσει» είπε χαρακτηριστικά.
Σιαραμπή : Θετικό το πρόγραμμα
Υπέρ των δράσεων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και λειτουργούν προς μια φιλοσοφία εξοικονόμησης ενέργειας και οικονομίας, δήλωσε η επικεφαλής της «Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης» , Νίκη Σιαραμπή.
«Κατά τη γνώμη μου είναι ένα πολύ θετικό πρόγραμμα που θα πρέπει να υλοποιηθεί στο Δήμο μας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η μοναδική της απορία είναι το πώς κτίρια που έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους μπαίνουν όλα στο ίδιο πλαίσιο.
Γεωργιαννάκης : Να δαπανηθούν αλλού
«Δεν θεωρώ το 70% του ΕΣΠΑ δώρο του ευρωπαϊκού ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης για το οποίο θα πρέπει να είμαι ενθουσιασμένος» τόνισε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμπαράταξη για τον Άνθρωπο και την Πόλη» Γιώργος Γεωργιαννάκης, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα μου έχει πληρώσει και πληρώνει πολύ περισσότερα για να πάρει αυτό το ποσό».
«Φαντάζομαι τα τελευταία γεγονότα να έχουν κάνει και εσάς να πειστείτε γι’ αυτό» είπε και κάλεσε τη διοίκηση του Δήμου να δοκιμάσει το δρόμο της αυτεπιστασίας.
Υπογράμμισε τέλος ότι θα προτιμούσε τα 210.000 ευρώ που καλείται να δώσει ο Δήμος να δαπανηθούν για την κατασκευή δημόσιων λουτρών ή για τη σίτιση των παιδιών στα σχολεία και πρότεινε τη συνολική απόρριψη του προγράμματος.
Καβόγλης : Δεν ψάχνετε τη φθηνότερη λύση
Η Δημοτική Αρχή ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα για τα έργα, σύμφωνα με το Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης Παναγιώτη Καβόγλη, επειδή όπως εξήγησε «δεν κοιτάζει να μειώσει το κόστος, αλλά μπαίνει στην προσφορά χωρίς διαπραγμάτευση, χωρίς να ψάξει τη φθηνότερη λύση και γι’ αυτό παίρνει τα πιο ακριβά προγράμματα και τα πιο δαπανηρά».
Σύμφωνα με τον κ. Καβόγλη, ο Δήμος θα μπορούσε με τις 210.000 ευρώ που είναι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα, να προχωρήσει στην αντικατάσταση 1.000 λαμπτήρων με φωτιστικά led που είναι τα καλύτερα, με την καλύτερη απόδοση και υποστήριξε ότι τα έργα που προτείνονται, είναι δαπανηρά και δεν λύνουν το πρόβλημα.
Φέγγη
Από τη μεριά της διοίκησης η Αντιδήμαρχος, Αλεξάνδρα Φέγγη, τόνισε ότι στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας ποτέ δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα συντήρησης των υποδομών του και επομένως δεν μπορεί να κατηγορείται για κάτι τέτοιο από την αντιπολίτευση, ενώ υπογράμμισε ότι με την απορρόφηση προγραμμάτων όπως το συγκεκριμένο βελτιώνει σημαντικά τις υποδομές της πόλης.
Όσον αφορά τέλος την πρόταση για την αντικατάσταση των λαμπτήρων, σημείωσε ότι η Αγία Βαρβάρα έχει πολύ περισσότερους από 1.000 και πρόσθεσε ότι η αντικατάσταση τους θα μπορούσε να γίνει με τη συμμετοχή του Δήμου σε κάποιο πρόγραμμα που θα αφορά συγκεκριμένα το φωτισμό.





