Απαντήσεις και λύσεις , άμεσα, ζήτησαν οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας , από τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, για τον τεράστιο κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί ομαλά το τρέχον ΕΣΠΑ.
Στη συνάντηση που είχαν , με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας , Κώστα Αγοραστό, υπογράμμισαν στον κ. Σταθάκη , ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες . Από την εγκατάλειψη σ΄όλη τη χώρα ημιτελών έργων , τη νομοθετημένη απαίτηση της ΕΕ να επιστραφούν δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και τις αποζημιώσεις που θα διεκδικήσουν , σύμφωνα με το νόμο , οι ανάδοχες εργοληπτικές εταιρίες .
Επίσης αντικείμενο της συνάντησης ήταν και ο προγραμματισμός για την επανεκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου.
Σε σχετική επιστολή εξάλλου που είχε αποστείλει η Ένωση Περιφερειών στον Υπουργό Οικονομίας ενόψει της συνάντησης, σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής: “για την αντιμετώπιση της κρίσης και της βαθιάς ύφεσης που μαστίζει τη χώρα μας, αποτελεί εθνικό καθήκον να απορροφήσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια και να ολοκληρώσουμε τα έργα, ενισχύοντας την ανάπτυξη, την πραγματική οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Αυτή είναι για τις Περιφέρειες αποστολή πρώτης προτεραιότητας στον αγώνα που δίνουμε, μπροστά στα δύσκολα που πέρασαν και σ’ αυτά που έρχονται».
Επίσης του έθεσαν και την επίσπευση της αποπληρωμής των έργων που εντάσσονται σε αυτό, αλλά και την έναρξη των έργων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Όπως ανέφεραν στην επιστολή του , « στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που κρίνουμε ότι πρέπει να εξεταστούν, ώστε να υπάρχει πραγματικό αποτέλεσμα στη βούληση για έγκαιρη εξέλιξη και ολοκλήρωσή τους, αναφέροντας ως κύρια σημεία ρυθμίσεις τραπεζικής ευελιξίας στους Αναδόχους Έργων ΕΣΠΑ, ώστε να δύνανται να πληρώσουν υλικά για τις ανάγκες των έργων ή και εργατικό κόστος, για την έκδοση εγγυητικών επιστολών για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ή και σύναψη συμβάσεων, καθώς και στοχευμένες ρυθμίσεις στη νομοθεσία δημοσίων έργων που να αποτρέπουν τη διάλυση εργολαβιών ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης πληρωμής από το Π.Δ.Ε».
Ακόμη ζήτησαν να διευκρινιστεί ο τρόπος εφαρμογής της δυνατότητας που δίνει η Ε.Ε. για εμπροσθοβαρή αποπληρωμή των Ε.Π. μέχρι το 100% της κοινοτικής συμμετοχής.
Όπως επίσης, να υπάρξει ρύθμιση για αποδοχή νέων συμβάσεων τόσο Τεχνικής Βοήθειας των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ – απαραίτητες πολλαπλές ενέργειες έως το τέλος του 2015 -, όσο και σε άλλα ενταγμένα έργα που, παρότι δεν έφτασαν σε επίπεδο κατακύρωσης σύμβασης, η υλοποίησή τους κρίνεται υψηλής σκοπιμότητας σε επίπεδο περιφέρειας και ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα Προγράμματα περιόδου 2014-2020 εφόσον απαιτηθεί διαχειριστικά.





