Στο «πόδι» αποφάσισε η Δημοτική Αρχή Στεργίου να προχωρήσει στη λήψη δανείου , ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ ,για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών  μέχρι τις 31/12/2011, προς  προμηθευτές , εργολάβους κ.α .

Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασε διαφωνίες και ενστάσεις , καυτηριάζοντας ιδιαίτερα την προχειρότητα από πλευράς Δημοτικής Αρχής Στεργίου.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Γραφάκος, δεν έχει ληφθεί  σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τόνισε επίσης ότι οι ληξιπρόθεσμες ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Δήμου δεν είναι 6,3 αλλά 5,9 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο επικεφαλής της «Ανθρώπινης Πολιτείας» Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι από την στιγμή που το 2011 ο Δήμος μπόρεσε να αποπληρώσει 1,5 περίπου εκατ. ευρώ οφειλών, ι μέσα στα επόμενα 4 χρόνια θα μπορούσε να είχε ξοφλήσει τα 6 εκατ. ευρώ. Επίσης ότι τα τοκοχρεολύσια του Δήμου  θα φτάσουν, μαζί με τα δάνεια που ήδη έχει, στο 1,1 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα 27 χρόνια.

                          Στεργίου

 

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου τόνισε κατά την εισήγηση του, ότι ο Δήμος πρόκειται να αποπληρώσει με το δάνειο τις οφειλές των τριών πρώην Δήμων μέχρι τις 31/12/2010, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 6,3 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ υπογράμμισε ότι η διοίκηση κατάφερε να συμπεριληφθεί στο δάνειο και το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ περίπου που ο Δήμος έχει ήδη ικανοποιήσει, λόγω διαταγών πληρωμών και άλλων δικαστικών αποφάσεων.

«Κατόπιν τούτου, σας εισηγούμαι την ψήφιση του δανείου των 8 εκατ. ευρώ όπως αυτό έχει ακριβώς εγκριθεί και παράλληλα την κατάσταση των 72 σελίδων προμηθευτών και εργολάβων στους οποίους χρωστάμε, ώστε να καλυφθούν και τα χρήματα που έχουμε πληρώσει» ανέφερε.

 

Γραφάκος

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Γραφάκος, όπως προαναφέραμεν  , κατήγγειλε ότι δεν έχει ληφθεί  σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επομένως η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν είναι σωστή, επισήμανε αλλά σημείωσε ότι  δεν θέτει διαδικαστικό θέμα.

Τόνισε επίσης ότι οι ληξιπρόθεσμες ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Δήμου δεν είναι 6,3 αλλά 5,9 εκατ. ευρώ. «Αυτές δηλώσατε και στην ΕΕΤΑΑ και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αυτές προκύπτουν και από την κατάσταση που στείλατε» υπογράμμισε και παρατήρησε ότι μέσα στο ποσό των 5,9 εκατ. ευρώ εμφανίζονται και υποχρεώσεις σε επιχειρήσεις που έχουν πληρωθεί από το πρόγραμμα «Θησέας».

Όσον αφορά τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, ο κ. Γραφάκος ανέφερε ότι δεν υπήρχε κατάσταση με τις οφειλές τους και επομένως όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση τους και εισπράξουν ό,τι τους οφείλεται, θα πρέπει να γίνει μια νέα κατάσταση για τις κοινωφελείς.

«Άρα λοιπόν το νούμερο το οποίο καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει, δεν μπορεί να το αποφασίσει σήμερα» υποστήριξε και τόνισε ότι το θέμα θα πρέπει να έρθει και πάλι στο Σώμα, για να επιλέξει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να εγκρίνει τους όρους σύμβασης.

 

  Καρβουνάκης

 

Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος κ. Καρβουνάκης ενημέρωσε πως η ελεγκτική επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών ενέκρινε ομόφωνα το δάνειο των 8 εκατ. ευρώ για οφειλές μέχρι 31/12/2011 και συμπλήρωσε ότι αμέσως μετά έγινε προκήρυξη από το Δήμο στην οποία όμως δεν απάντησε καμία τράπεζα, πέρα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ακολούθησε, όπως είπε, η απόφαση από την οικονομική επιτροπή και αίτημα προς το Παρακαταθηκών. «Ουσιαστικά έχει παρθεί η απόφαση και εδώ θα έρθουν μόνο οι όροι του δανείου» εξήγησε.

Περνώντας τέλος στο θέμα των προμηθευτών, ο κ. Καρβουνάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσει ο Δήμος κάποιον προμηθευτή που έχει ήδη εξοφληθεί, αφού αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό και συνεπάγεται κυρώσεις και πρόσθεσε ότι η εκταμίευση του δανείου θα γίνεται ανάλογα με την πληρωμή των συγκεκριμένων προμηθευτών.

 

                      Στεργίου

 

Στο ίδιο κλίμα και ο Δήμαρχος, Δημήτρης Στεργίου, υπογράμμισε ότι δεν είναι παράλογη η άποψη του κ. Γραφάκου ότι θα μπορούσε να υπάρχει επικαιροποιημένος πίνακας, αυτή τη στιγμή όμως όπως υποστήριξε, είναι σίγουρο ότι δεν τον χρειάζεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

«Μην ανησυχείτε ότι υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί από εδώ δάνειο 8 εκατ. ευρώ και να πάρουμε εμείς και τα 8. Θα πάρουμε όσα χρωστάμε και μάλιστα με την προσωπική μου δέσμευση, όσα χρωστάγαμε μέχρι τις 31/12/10» τόνισε και πρόσθεσε:

«Μην ανησυχείτε ότι υπάρχει περίπτωση εμείς σαν διοίκηση να θέλουμε να πάρουμε περισσότερα λεφτά. Για ποιο λόγο; Εμείς θέλουμε να αποπληρώσουμε τα χρέη και μόνοι μας βάζουμε σαν διοίκηση τη δέσμευση μέχρι 31/12/10 για να μπορούμε να βλέπουμε τον καθρέπτη χωρίς σκιές».

 

Γιατί και του 2011;

 

Η παραπάνω τοποθέτηση του Δημάρχου προκάλεσε ερωτηματικά στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Γραφάκο, ο οποίος παίρνοντας και πάλι το λόγο αναρωτήθηκε γιατί στη λίστα περιλαμβάνονται και οφειλές του Δήμου που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2011, όταν σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου ο Δήμος θα πληρώσει οφειλές μόνο μέχρι 31/12/2010.

Δίνοντας απάντηση στο παραπάνω ερώτημα ο Δήμαρχος εξήγησε ότι η εφαρμογή της δανειοδότησης είναι σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και επομένως δεν μπορεί πάρα να αναγράφεται στην απόφαση για οφειλές μέχρι 31/12/2011. «Εγώ, έχοντας την ηθική μου δέσμευση, ήρθα εδώ και αυτό είναι πολιτική και όχι οικονομική τοποθέτηση, και σας είπα ότι εντάλματα του ’11 δεν θα πληρωθούν» ξεκαθάρισε.

 

             «Δεσμεύεις για πέντε τετραετίες, τους επόμενους Δημάρχους»

 

Μπερδεμένος από την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής δήλωσε ο επικεφαλής της «Ανθρώπινης Πολιτείας» Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου.

Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισήμανε ότι από τη στιγμή που μέσα στο 2011 ο Δήμος μπόρεσε να αποπληρώσει 1,5 περίπου εκατ. ευρώ οφειλών, αυτό σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα 4 χρόνια θα μπορούσε να είχε ξοφλήσει τα 6 εκατ. ευρώ.

Υπογράμμισε επίσης ότι αν ο Δήμος πάρει το δάνειο των 8 εκατ. ευρώ, τα τοκοχρεολύσια του θα φτάσουν, μαζί με τα δάνεια που ήδη έχει, στο 1,1 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα 27 χρόνια.

«Δεσμεύεις για πέντε τετραετίες, τους επόμενους Δημάρχους, να μην μπορούν να κάνουν τίποτα» ανέφερε και υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο για το Δήμο να υπάρχει τώρα μια σφιχτή πολιτική, παρά να δεσμευτεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, πρότεινε τη λήψη ενός μικρότερου δανείου του ύψους των 4 με 4,5 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με σφικτή οικονομική πολιτική.

 

Φειδοπιάστης

 

Στα τοκοχρεολύσια που θα πρέπει να πληρώνει ο Δήμος τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πεντέλη Εν Δράσει» Αντώνης Φειδοπιάστης.

Επισήμανε ότι η δημοτική κοινότητα της Νέας Πεντέλης έχει τα έσοδα για την αποπληρωμή των οφειλών της και επομένως δεν καταλαβαίνει γιατί θα πρέπει να μπει σε μια διαδικασία δανεισμού.

 

                              Όχι από Καρατζή

 

Αρνητικά στη λήψη δανείου τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάσος Καρατζής. «Δεν θα είμαστε ούτε συμμέτοχοι, ούτε συνυπεύθυνοι με την ψήφο μας, να υποθηκεύσουμε το μέλλον επί 27 χρόνια των δημοτών. Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση» επισήμανε μεταξύ άλλων.

                     Στεργίου

Κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος ο Δήμαρχος, Δημήτρης Στεργίου, τόνισε σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου ότι μπορεί ο Δήμος να αποπλήρωσε 1,5 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011, αλλά είναι απαραίτητο τα επόμενα χρόνια τα χρήματα αυτά να «πέσουν» στην ανάπτυξη. «Εμείς προσπαθώντας να μην έρθουν οι πλειστηριασμοί σε τούτο το κτίριο και οι κατασχέσεις, λειτουργήσαμε με προτεραιότητα αυτό» σημείωσε.

Όσον αφορά τις οφειλές του 2011, ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι μπαίνουν στην απόφαση μόνο επειδή το προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ και ζητήθηκε από την ελεγκτική επιτροπή, ενώ δεσμεύτηκε και πάλι ότι η εκταμίευση των ποσών θα γίνεται με βάση τη λίστα, καθώς και ότι δεν είναι ανάγκη να εκταμιευτούν και τα 8 εκατ. ευρώ.

«Ας πάρουμε την απόφαση γιατί θα βρούμε μπροστά μας και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις μετά από λίγο και θα τρέχουμε τότε για δεύτερη δανειοδότηση» τόνισε μεταξύ άλλων.

Προηγούμενο άρθροΘύματα και οι ίδιοι
Επόμενο άρθροΣτους Δήμους τα κονδύλια του « Πράσινου Ταμείου» απαιτεί η ΚΕΔΕ