Τελικά οι πιέσεις και το πολιτικό κόστος έκαμψαν το Δήμαρχο Αθηναίων , Γιώργο Καμίνη.
Παρά τους κινδύνους ασφαλείας που εγκυμονούνται από τη συνέχιση της λειτουργίας θεάτρων , που δεν πληρούν όσα ορίζει ο νόμος και οι αρμόδιες υπηρεσιακές αρχές είχαν αποφανθεί για το κλείσιμό τους , ο Δήμαρχος Αθηναίων δεν προχώρησε στην υλοποίηση της σχετικής απόφασής του , την οποία μάλιστα και είχε ανακοινώσει .
Οι πιέσεις που άσκησαν κόμματα και όλες οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης , οι οποίες ουσιαστικά ζήτησαν τη μη εφαρμογή του νόμου , έπιασαν …τόπο , με την παραπομπή στις γνωστές ελληνικές καλλένδες του θέματος .Αδιαφορώντας για το αν συμβεί κανένα τραγικό γεγονός.
Συγκεκριμένα , ο κ. Καμίνης , επισκέφθηκε τον αναπληρωτής υπουργό Παιδείας αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού , Κώστας Τζαβάρας , με τον οποίο συμφωνήθηκε « να προταθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει τη νομοθετική αρμοδιότητα, η σύσταση κοινής επιτροπής από τα υπουργεία Εσωτερικών, ΠΑΙΘΠΑ (Γενική Γραμματεία Πολιτισμού), το Δήμο Αθηναίων καθώς και από εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στη λειτουργία πολιτιστικών χώρων.
Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η άμεση καταγραφή των θεατρικών σκηνών και η διατύπωση σύγχρονης νομοθετικής πρότασης για τη λειτουργία τους, το αργότερο έως την έναρξη της θεατρικής περιόδου τον Σεπτέμβριο» , όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση .
Τι θα περιλαμβάνει όμως η νομοθετική αυτή ρύθμιση όμως και πότε μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει προλάβει να ψηφιστεί ; Θα κάνει « εκπτώσεις» σε σχέση μ΄όσα ορίζει σήμερα ο νόμος ;
ΣΥΡΙΖΑ
Σ΄ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, καταγγέλετο η …εμμονή και ζητείτο λόγω της οικονομικής κρίσης να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς άδεια λετουργίας «μέχρι να αναμορφωθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο».
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφερόταν:
«Το διαφαινόμενο «σφράγισμα» όσων χώρων πολιτισμού δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας, θα αποτελέσει άλλο ένα βαρύ πλήγμα για τον θεσμό του Θεάτρου, στα τόσα πλήγματα που έχει ήδη δεχθεί ο θεσμός, όπως η ανεργία, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης και η τρομοκρατία που ασκείται στους εργαζόμενους, όπως αποκαλύφθηκε στον ημερήσιο τύπο.
Δεν αντικρούει κανείς τη νομιμότητα περί λειτουργίας θεάτρων, όμως αυτή η « εμμονή», σε εποχή κρίσης, μπορεί να κλείσει πνεύμονες πολιτισμού και ελπίδας και να οδηγήσει στην ανεργία τους ηθοποιούς που εργάζονται σε αυτούς τους χώρους.
Για τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει αναστολή της εκτέλεσης για το κλείσιμο των θεατρικών σκηνών, μέχρι να αναμορφωθεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, που στηρίζεται στον νόμο από την εποχή του Μεταξά: ΑΝ 446/1937, σε συνδυασμό με τον Ν.3463/2006, ώστε να βρεθούμε σε μια κατάσταση, όπου όλα τα θέατρα, καθώς και οι χώροι που θα φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις θα πληρούν τους όρους μιας νέας νομοθεσίας, που θα λαμβάνει υπόψη της τις σύγχρονες ανάγκες παραγωγής καλλιτεχνικού αποτελέσματος.
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους συνδικαλιστικούς φορείς που αγωνίζονται για την επιβίωση του θεάτρου υπό το καθεστώς του νομικού πολιτισμού με επίκεντρο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».