dan2Ολοήμερη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος MAREMED που προωθεί τη συνεργασία 14 θαλάσσιων περιφερειών από 5 Μεσογειακές χώρες (Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία) φιλοξένησε  ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης στους χώρους του ευρωκοινοβουλίου. Στην ημερίδα έδωσαν  επίσης το παρόν ως ομιλητές ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Γιώργος Δεικτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Παύλος Δαμιανίδης.
Τη συνάντηση διοργάνωσε  η Διάσκεψη των Θαλάσσιων Περιφερειών (CPMR) με θέμα τη συνεργασία των περιφερειών της Μεσογείου μεταξύ άλλων σε θέματα διαχείρισης θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών, στην αλιεία, στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στη θαλάσσια έρευνα, αλλά και στη χρηματοδότηση των δράσεων αυτών. Στην  ομιλία του, ο Σπύρος Δανέλλης, ως εισηγητής του ευρωκοινοβουλίου για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη», αναφέρθηκε σε σημεία αναπτυξιακού ενδιαφέροντος για τη Μεσόγειο, αλλά και σε ειδικές προκλήσεις όπως αυτή της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Μεταξύ άλλων, ο έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε πως “στην παρούσα συγκυρία, το διακύβευμα της γαλάζιας ανάπτυξης είναι σημαντικότερο στη Μεσόγειο από οπουδήποτε αλλού. Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Αλλά έχουν επίσης μακρά παράδοση στη θάλασσα, ενώ στις ακτές και θάλασσές τους δραστηριοποιούνται ήδη ώριμες συγκεντρώσεις θαλάσσιων κλάδων. Οι κλάδοι αυτοί όμως θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να ενταχθούν σε ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που να ευνοεί τις επενδύσεις και να προστατεύει το περιβάλλον
Αναφορικά με την απασχόληση, συμπλήρωσε πως ” οι θαλάσσιοι κλάδοι αναμένεται να δημιουργήσουν 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. μέχρι το 2020. Η εκτίμηση των μελλοντικών αναγκών των θαλάσσιων κλάδων, αλλά και η ανάπτυξη κατάλληλων προγραμμάτων εκπαίδευσης αποτελούν προκλήσεις που μπορούν και πρέπει να αναλάβουν οι περιφέρειες. Πολλά προγράμματα μπορούν μάλιστα να γίνουν με χαμηλό κόστος, όπως π.χ. η προώθηση συνεργειών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με επιχειρήσεις”.
Για το περιβάλλον, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της κοινοτικής Οδηγίας για την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλασσών μέχρι το 2020 και πρόσθεσε πως: “η ταυτόχρονη δράση για τη βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η ενσωμάτωση νέων και αναπτυσσόμενων δραστηριοτήτων σε ένα πραγματικά αειφόρο πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση της γαλάζιας ανάπτυξης”.

Προηγούμενο άρθροΤεράστια η έλλειψη προσωπικού στο Κρατικό Νικαίας
Επόμενο άρθροΑντισυνταγματικό το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» καταγγέλλει η ΚΕΔΕ