xomateri-sgoyros-mpouraimis

Οικονομικά στοιχεία- σοκ  και συμπεριφορές που αποκαλύπτουν τις παθογένειες της χώρας μας που την οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση αλλά και τις τεράστιες ευθύνες και του υπολοίπου πολιτικού προσωπικού ( Δήμαρχοι κ.α), οι οποίοι ακόμη και σήμερα που δεν έχουν να πληρώσουν μισθούς ανέχονται και στηρίζουν τη συνέχισή τους , έφερε στο φως , ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ (διαδημοτικός φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων) , Γιάννης Σγουρός.

Με ανοιχτή επιστολή προς τους Δημάρχους της Αττικής , ο κ. Σγουρός , καταγγέλλει την ηγεσία του Δήμου της Φυλής και το Δήμαρχό της , Δημήτρη Μπουραίμη, για αφαίμαξη όλων των Δήμων του Λεκανοπεδίου και των 5 εκατομμυρίων κατοίκων του, μέσω των αντισταθμιστικών που λαμβάνει για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Συγκεκριμένα ότι , μόνο τα 4 τελευταία χρόνια ο Δήμος της Φυλής έχει λάβει ως « αντισταθμιστικά» από τον ΕΔΣΝΑ, 151 εκατομμύρια ευρώ ,  πέραν από εκείνες τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει από το υπουργείο Εσωτερικών και το ΥΠΕΚΑ.

Παρά την καταχρηστική αυτή οικονομική σχέση του Δήμου Φυλής,  σε βάρος των υπολοίπων Δήμων της Αττικής , την οποία απέκτησε και κατέχει με «όπλο» το « ανοιγόκλειμα» του ΧΥΤΑ, η Δημοτική Αρχή Μπουραίμη αντιδρά στην εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού σύγχρονης Διαχείρισης των Απορριμμάτων, που θα καταργήσει τη σημερινή τρικτοκοσμική χωματερή .

Ο κ. Σγουρός κάνει λόγο για ένα « πραγματικό θέατρο του παραλόγου εκ μέρους της δημοτικής αρχής του Δήμου Φυλής» . Και την καταγγέλλει ότι επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στον ΕΣΔΝΑ το ότι δεν έχει να καταβάλλει μισθούς στους εργαζομένους της , την ώρα που έχει λάβει ολόκληρο πακτωλό χρημάτων .

«Τα «παιχνίδια» με τη μισθοδοσία αποτελούν όμως μόνο την κορυφή του παγόβουνου μιας συνολικής συμπεριφοράς που διέπεται από πλήρη ανακολουθία έργων και λόγων, εσκεμμένης παραποίησης της πραγματικότητας, παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης στη Δυτική Αττική, διανθισμένης με συκοφαντίες και ύβρεις στο πρόσωπο του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής ακόμη και σε δημόσιες συνεδριάσεις όπως η πρόσφατη στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, που υπονομεύουν τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης», καταγγέλλει ο κ. Σγουρός  και υπογραμμίζει ότι « τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους :

 • Ο Δήμος Φυλής που αντιτίθεται στην κατασκευή των μονάδων και εμφανίζεται να αρνείται την παραχώρηση χώρων για την κατασκευή τους, έχει υπογράψει την από 11-5-2010 σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ, με την οποία έχει παραχωρήσει χώρο έκτασης 1.000 στρ. (τον υφιστάμενο χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων) έως το 2024 για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Εάν δεν ήθελαν τον ΧΥΤΑ στην περιοχή γιατί υπέγραψαν μακροχρόνιες συμβάσεις;
 • Είναι αδιανόητο η δημοτική αρχή του Δήμου Φυλής να ισχυρίζεται σήμερα, 10 χρόνια μετά την ψήφιση του ΠΕΣΔΑ Αττικής ότι δεν ήξεραν, δεν άκουσαν, δεν γνώριζαν τίποτε για τον ΠΕΣΔΑ και τις προβλέψεις του. Η αλήθεια δυστυχώς γι’ αυτούς είναι διαφορετική και αποδεικνύεται από πλείστα όσα έγγραφά τους. Πρόσφατη είναι άλλωστε η από 30-3-2011 επιστολή του Δημάρχου Φυλής προς τον  τότε Πρωθυπουργό της χώρας που τον καλούσε επί λέξει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ. Υποκρισία τότε ή τώρα;
 • Ο Δήμος Φυλής που αναφέρει ότι δεν προβλέπονται στις προκηρύξεις των εργοστασίων, συνοδά έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, αναπτυξιακού χαρακτήρα και κοινωνικής αλληλεγγύης λαμβάνει από τον ΕΔΣΝΑ, δηλαδή από όλους τους Δήμους της Αττικής, δηλαδή από όλους τους πολίτες μέσω των ανταποδοτικών τελών, ετησίως 40,3 εκ. € ως αντισταθμιστικά οφέλη. Ο Δήμος Φυλής και μόνο τα 4 τελευταία «μνημονιακά» χρόνια που όλοι οι δήμοι υφίστανται τεράστιες περικοπές έχει λάβει από τον ΕΔΣΝΑ  151 εκ. €., 10 εκ.  έχουν μεταφερθεί στο 2013, και 12 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι όμοροι Δήμοι,  χωρίς να συνυπολογιστούν σε αυτά οι έκτακτες επιχορηγήσεις από το ΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών που έλαβε τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά, ο Δήμαρχος απροκάλυπτα ομολογεί πως, τα χρήματα που τόσα χρόνια εισπράττει από τον ΕΔΣΝΑ για περιβαλλοντική αναβάθμιση, τα χρησιμοποιεί σε διαφορετικούς σκοπούς, όπως είναι η κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
  • Ο Δήμος Φυλής παρά τα προαναφερόμενα τεράστια ποσά που έχει λάβει, όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης, όπως μαρτυρά και η εικόνα του εκτός του ΧΥΤΑ Φυλής χώρου, αλλά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών είναι από τους πιο χρεωμένους Δήμους της χώρας και έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Ο Δήμος Φυλής αν και αναγνωρίζει την επιβάρυνση που υφίσταται η περιοχή από το σημερινό παρωχημένο μοντέλο της υγειονομικής ταφής του συνόλου των απορριμμάτων, εμφανίζεται παραδόξως να αντιδρά στη λύση της κατασκευής των νέων μονάδων που θα επιφέρει μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση αφού θα θάβεται πλέον μόνο το υπόλειμμα της επεξεργασίας. Επιπλέον παραπλανά σκόπιμα τους πολίτες ότι τα νέα εργοστάσια θα ακολουθήσουν συγκεκριμένη μέθοδο επεξεργασίας που θα επιβαρύνει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία ενώ είναι γνωστό ότι η τεχνολογία που θα επιλεγεί θα προκύψει μετά τον Ανταγωνιστικό Διάλογο και θα έχει δοκιμασμένη εφαρμογή εντός της Ε.Ε. Δεν θα επιτραπούν για ένα τόσο δύσκολο και οξύ πρόβλημα, πειραματικές και μη δοκιμασμένες λύσεις.
  • Ο Δήμος Φυλής προτείνει ως μόνη ρεαλιστική λύση κάθε δήμος της Αττικής ή ομάδες δήμων να αναλάβουν από μόνοι τους τη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Μέχρι αυτό να γίνει πράξη, αποδέχεται να αναλάβει τη διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου. Δηλαδή το πρόβλημα για τον Δήμο Φυλής δεν είναι η μονομερής επιβάρυνση της Δυτικής Αττικής, αλλά το ποιος θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Με την πρότασή αυτή ο Δήμος Φυλής εμπαίζει την αυτοδιοίκηση α’ βαθμού, αφού, ουσιαστικά, ζητά να γίνει ιδιοκτήτης μιας περιουσίας για την οποία έχουν πληρώσει όλοι οι πολίτες της Αττικής από όλους τους Δήμους».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής , τονίζει ότι « όσοι θέλουν να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της Αττικής έχουν χρέος να συμμετέχουν. Όσοι δεν θέλουν να λυθεί το πρόβλημα και επιθυμούν τη συνέχιση της τριτοκοσμικής κατάστασης, μπορούν να συνεχίσουν να εμποδίζουν το διάλογο, να καταθέτουν προσφυγές και να απειλούν. Εδώ κρίνονται οι προθέσεις όλων. Μπορούν να συμμετέχουν, είτε στην επίλυση του προβλήματος, είτε στην παρεμπόδιση της επίλυσης. Ο καθένας ας κάνει τις επιλογές του», υπογραμμίζει και προθέτει:

« Η υποκρισία έχει και όρια. Ο εμπαιγμός των εργαζομένων και των πολιτών της Δυτικής Αττικής, προκειμένου να απαλειφθούν οι δικές τους ευθύνες, δεν μπορεί να μένει αναπάντητος».

Όπως αναφέρει , μ΄έμφαση ο κ. Σγουρός , « δεν είναι δυνατόν, με πρόσχημα τους εργαζομένους και το περιβάλλον, κάποιοι να εκβιάζουν και να κρατάνε ομήρους τους πολίτες της Αττικής, διεκδικώντας το ρόλο του αποκλειστικού ρυθμιστή μιας κατάστασης που σκοπίμως επιθυμούν να παραμείνει  ηθελημένα τριτοκοσμική.

Δεν μπορεί να σταθεί σε σοβαρή κριτική το επιχείρημα που προβάλλουν ότι τα εργοστάσια επεξεργασίας θα υποβαθμίσουν το περιβάλλον. Μήπως οι χωματερές που έχουμε  εδώ και 30 χρόνια,  αναβαθμίζουν το περιβάλλον; Δεν είναι άραγε, απορίας άξιον, γιατί αντιδρούν οι πρώτοι που θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για το κλείσιμο της χωματερής και την  επεξεργασία, με σύγχρονα μέσα, των σκουπιδιών, αντί να θάβονται, όπως γίνεται σήμερα;».

Και σημειώνει με νόημα: «  Δεν πρέπει να μας προβληματίσει όλους, το γεγονός ότι  με τόση ευκολία αιρετοί αυτοδιοικητικοί άρχοντες της περιοχής, στρέφονται με μηνύσεις και απειλές εναντίων υπαλλήλων του ΕΔΣΝΑ και συναδέρφων  αιρετών;».

Προηγούμενο άρθροΕκδηλώσεις κάθε μέρα σε Αργυρούπολη -Ελληνικό
Επόμενο άρθρο730.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για το δίκτυο φωτισμού Φανερωμένης- Σαλαμίνας