Παρανόμως καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες με πεντάμηνες συμβάσεις και θα έπρεπε να είναι αορίστου χρόνου, όπως ορίζει πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), τόνισε , ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του για τις απολύσεις 14 εργαζόμενων στο δήμο Περιστερίου.
Το θέμα , έθεσε, στη Βουλή μετά την αιφνίδια μη ανανέωση 5μηνης σύμβασης εργασίας μέσω ΕΣΠΑ 14 εργαζομένων στο Δήμο Περιστερίου προκειμένου να αντικατασταθούν από φθηνότερους ανέργους εργαζόμενους με επιδότηση του ΟΑΕΔ
Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ, επισήμανε ο κ. Αρσένης ,όταν μια θέση απασχόλησης καλύπτεται με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θεωρείται ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει οι εργαζόμενοι να εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Στα μέσα Μαρτίου βγήκε προκήρυξη από το δήμο Περιστερίου για συμπλήρωση θέσεων εργασίας, μέσω ΑΣΕΠ, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και προσλήφθηκαν 20 άνθρωποι «με την υπόσχεση ότι οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους, πάγια πρακτική άλλωστε των Δήμων για όσους και όσες προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ» τόνισε ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 κατά τη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης του .
Ξαφνικά, καταγγέλλει , τον Αύγουστο τους ενημέρωσαν ότι δεν θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους και ότι στη θέση τους θα προσλάβουν 20 άτομα από τον ΟΑΕΔ, μέσω επιδότησης. « Ουσιαστικά μιλάμε για διαμοιρασμό της φτώχειας. Πήραν για πέντε μήνες ανθρώπους με 720 ευρώ και όταν έληξαν οι συμβάσεις τους, τους αντικατέστησαν με άνεργους των 540 ευρώ. Αυτή η ομηρία των εργαζομένων είναι παράνομη, διότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες», δήλωσε ο κ. Αρσένης.
Και επισήμανε ότι αντίθετα , “Έχουμε εργαζόμενους, για παράδειγμα στην καθαριότητα του δήμου Βύρωνα, των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονται διαδοχικά εδώ και 10 χρόνια. Τον περασμένο Μάρτιο εκδόθηκε απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ορίζει ότι όταν μια θέση απασχόλησης καλύπτεται με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θεωρείται ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου”.

Βρούτσης
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του βουλευτή , ο υπουργός Εργασίας,Γιάννης Βρούτσης , ναι μεν απάντησε ότι «η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου είναι αντισυνταγματική», απέφυγε όμως να τοποθετηθεί για την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.