Στον ανανεωμένο χώρο της Παλιάς Σταφιδαποθήκης- Μπάρι (Γραφεία ΔΗΠΕΘΕ) πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας (focusgroup) φορέων και ενεργών ομάδων της πόλης κοινωνικού – πολιτισμικού χαρακτήρα με θέμα: «Προτάσεις ανάπτυξης, ανάδειξης, αναβάθμισης και διαχείρισης του αστικού χώρου με έμφαση στην αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων και του επιχειρείν».
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Διασυνοριακού Ευρωπαϊκού Έργου «JEWEL» (Joint Easily Wafted East Laboratory Model) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «SOUTH EAST EUROPE», που διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών ΑΔΕΠ Α.Ε. Μέρος του έργου JEWEL είναι η δημιουργία του Κέντρου Αστικής Ανάπτυξης (UrbanDevelopmentCentre) το οποίο θα φιλοξενεί πρωτοβουλίες, συζητήσεις και ομάδες εργασίας με θέμα την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πόλης των Πατρών.
Στην συνάντηση, δόθηκε έμφαση στην ανταλλαγή ιδεών και την συγκέντρωση προτάσεων για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου των Πατρών, μέσω του πολιτισμού και της ενθάρρυνσης της σχετικής επιχειρηματικότητας.
Στο focusgroup παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των ακόλουθων φορέων: ΣΤ’ ΕΠΚΑ, ΑΣΤΟ-Επικοινωνούμε, ΜΕΤRON, ArtinProgress, Λιθογραφείο, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ανέλιξη Συμβ. Επιχειρήσεων, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν., Αχαϊας, ΤΕΕ/ΤΔΕ, ΦΛΠ Ηδύφως.
Οι υπεύθυνοι της ΑΔΕΠ Α.Ε., ανέλαβαν την συγκέντρωση των ιδεών και σύντομα θα ακολουθήσει τόσο ηλεκτρονική διαβούλευση για την υλοποίησή τους, όσο και μία σειρά διοργάνωση επόμενων μικρών ομάδων διαλόγου και συλλογής ιδεών. Η συνάντηση αποτελεί την τρίτη από μία σειρά συναντήσεων.
Τα αντίστοιχα 1ο & 2o focusgroup, πραγματοποιήθηκαν στις 18/06/2014 & 09/07/2014, με τη συμμετοχή των ακόλουθων φορέων: ΑΔΕΠ ΑΕ, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Επιμελητήριο Αχαΐας, Οικολογική Κίνηση Πάτρας, Art-in-Progress, Imaginethecity, Πλήρωμα 94, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας, Partinistas, Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Αχαΐας, Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας, Πολύεδρο, Επίκεντρο+, ΥΠΟ/ΥΝΕΜΤΕΔΕ, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Β’ βάθμιας Αχαΐας, SuperFastFerries, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων, ΣΤ’ ΕΠΚΑ, ΑΣΤΟ –Επικοινωνούμε, Εκδόσεις «Το Δόντι», Διεύθυνση Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης. Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Μπάρι το επόμενο εξάμηνο με στόχο την καταγραφή και προβολή ιδεών για την αστική αναζωογόνηση μέσω δράσεων πολιτισμού.





