Δημοπρατήθηκε το έργο «Δίκτυο Αποχέτευσης Ομβρίων στις περιοχές Αγίας Άννας – Γεροβουνού Δήμου Αχαρνών».

Ο συνολικός προϋπολογισμός της συγχρηματοδοτούμενης πράξης ήταν 9.000.000 ευρώ και η έκπτωση που δόθηκε 33,35%.

Εκτός απροόπτου και αποφυγής ενστάσεων, η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει τις επόμενες ημέρες ώστε ο εργολάβος να εγκατασταθεί και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Η ολοκλήρωση του έργου θα αλλάξει κυριολεκτικά τη ζωή των κατοίκων της οδού Σάμου και γενικότερα της περιοχής της Αγίας Αννας.

Εντάχθηκε και αυτό το έργο στο ΕΣΠΑ όπως ακόμα πολλά μεγάλα έργα υποδομής κυρίως αποχετεύσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Τι περιλαμβάνει το έργο:

Με την ολοκλήρωση του έργου θα παραδοθεί δίκτυο ομβρίων 3 χλμ. καθώς και δεξαμενή ανάσχεσης ωφέλιμου όγκου 8.000 κυβικών με αντλιοστάσιο για την εκκένωσή της.Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει τα παρακάτω:

• Κεντρικός συλλεκτήρας αγωγός κατά μήκος της οδού Σάμου και στη συνέχεια επί της οδού Κηπουπόλεως, συνολικού μήκους 1100 m

• Κεντρικός συλλεκτήρας αγωγός κατά μήκος της Λ. Δημοκρατίας μέχρι δεξαμενή ανάσχεσης, συνολικού μήκους 1280m

• Δεξαμενή ανάσχεσης συνολικού ωφέλιμου όγκου 8000m3, με αντλιοστάσιο για την εκκένωσή της.

• Αγωγός εκβολής από τη δεξαμενή ανάσχεσης, κατά μήκος της Λ. Δημοκρατίας και στη συνέχεια επί της Κ. Παλαμά μέχρι την εκβολή στο ρέμα Αχαρνών, συνολικού μήκους 620m

Με την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων στις παραπάνω περιοχές, θα αποτραπεί ο κίνδυνος εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων έπειτα και από γεγονότα συνήθων βροχοπτώσεων.

Οι περιοχές της Αγίας Άννας και Γερόβουνου μαστίζονται από τις πλημμύρες, αφού δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων και τα όμβρια ύδατα που συγκεντρώνονται στις οδούς Σάμου, Κηπουπόλεως και Λ. Δημοκρατίας, πλημμυρίζουν τις τοπικές οδούς και διαμέσου της Λ. Δημοκρατίας, επιφανειακά από τους δρόμους, εκβάλλουν στον Κηφισό ποταμό.

Η σημερινή κατάσταση αναμενόταν να γίνει πιο δυσμενής στο μέλλον, αν δεν ξεκινούσε η εκτέλεση έργων με σκοπό την κατασκευή ενός συστήματος έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και ασφαλούς αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων στην περιοχή, ώστε να επιτευχθεί:

1. Η ασφαλής παροχέτευση των ομβρίων της περιοχής χωρίς να επιβαρύνεται ο Κηφισός Ποταμός, λόγω της ανάσχεσης των υδάτων στη δεξαμενή.

2. Η αποθήκευση ομβρίων υδάτων και η χρησιμοποίησή τους για αρδευτικούς σκοπούς στο Δήμο Αχαρνών, με παράλληλή εξοικονόμηση πολύτιμων υδάτινων πόρων.

3. Οι καλύτερες (από πλευράς ασφάλειας) συνθήκες αντιπλημμυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή.

4. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ρύπανσης στις περιοχές των έργων.

5. Η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, καθώς και της διασφάλισης της ζωής και της περιουσίας τους.

Προηγούμενο άρθροΕγκρίθηκε η προμελέτη οδοποιίας για το ρέμα της Σαπφούς στο Μαρούσι
Επόμενο άρθρο5,5 εκατ. ευρώ αντισταθμιστικά σε Δήμους κατέβαλε ο ΕΣΔΝΑ, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει