Με περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής την  τουριστική προβολή της  Αττικής σε διεθνές επίπεδο ( και εντός της χώρας) για την προσέλκυση επισκεπτών και την ανάδειξή της  ως ενός αναγνωρίσιμου, εξαιρετικού τουριστικού brand καθώς και των τουριστικών προορισμών που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας , όπως η Αθήνα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ο Πειραιάς, κτλ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το  πρόγραμμα , ενώ με πρόταση του Περιφερειάρχη , Γιάννη Σγουρού, συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή για την παρακολούθηση του έργου καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησής του 2012-2015, καθώς και η συνέχιση της διαφημιστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής και μετά το 2015.
 Για να αναστραφεί το τουριστικό κλίμα
Το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής κλήθηκε να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση με την διαφημιστική εταιρία που  έχει αναλάβει την τουριστική προβολή της περιοχής για την περίοδο μέχρι το 2015. Οι σχετικές διαδικασίες είχαν πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί από την κρατική Περιφέρεια , στην οποία υπαγόταν μέχρι πρότινος η σχετική αρμοδιότητα . Στη σύμβαση αυτή προβλέπονται – και παρουσιάστηκαν εκτενώς – οι τρόποι με τους οποίους θα επιχειρηθεί να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα για την Αττική, κατ’ επέκταση και τη χώρα, τόσο μέσα από μια καμπάνια που θα αναδείξει τα αξιοσημείωτα της Αττικής (διαφήμιση, προώθηση οδοιπορικών ντοκιμαντέρ, συνεργασία με μεγάλους ταξιδιωτικούς φορείς) όσο και με την ίδρυση και λειτουργία μέσων που θα κάνουν την πρόσβαση των τουριστών στο Νομό ευκολότερη (ιστοσελίδες πληροφοριών και εικονικών περιηγήσεων, οδηγοί κτλ).
Με καθυστέρηση…
Το εν λόγω πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ ενώ θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα, εάν σκεφτεί κανείς ότι οι πρώτες διαδικασίες ενεργοποίησης έγιναν το 2009… Η κρατική τότε, Περιφέρεια Αττικής είναι η πρώτη που έκανε τον διαγωνισμό για να βρεθεί η ανάδοχος εταιρία προβολής που θα αναλάβει την καμπάνια. Χρειάστηκαν δε δύο χρόνια και δύο διαγωνισμοί για να βρεθεί μειοδότης, η συμφωνία με τον οποίο κληροδοτήθηκε στην αιρετή πλέον Περιφέρεια και το νέο περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό. Στο διάστημα αυτό, η ανάδοχος εταιρία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ολοκλήρωσε μια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό και αυτοδιοίκηση φορείς, προκειμένου, όπως είπαν οι άνθρωποί της, να ενταχθούν στην καμπάνια όσο το δυνατό περισσότερες ιδέες και απόψεις για την τουριστική προβολή της Αττικής. Το πρόγραμμα

Σγουρός: Απαραίτητο
Στην ανάγκη να στηριχθεί επικοινωνιακά ο τουρισμός της Αττικής αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο κ. Σγουρός, τονίζοντας  πως εάν δεν αναστραφεί το κλίμα, σύντομα θα υπάρξουν περισσότερα λουκέτα στις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού. « Υλοποιώντας τις προτεινόμενες δράσεις,  ενισχύουμε τη θέση της Αθήνας στο παγκόσμιο δίκτυο «τουρισμού πόλης» και την αναδεικνύουμε ως city – break προορισμό. Ένας προορισμός που μπορεί να προσφέρει ποικίλες εναλλακτικές στους επισκέπτες, ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» , είπε .
« Ο τουρισμός , κινητήρια δύναμη ανάπτυξης»
Προλαμβάνοντας τις αιτιάσεις μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ύψος της δαπάνης , είπε συγκεκριμένα : « Πιθανόν, κάποιοι από εσάς να αναρωτηθείτε σχετικά με το ύψος του κονδυλιού που διατίθεται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι δυνατόν στην εποχή οικονομικής στενότητας που διανύουμε, να διαθέτουμε ένα τόσο μεγάλο κονδύλι για ένα τέτοιο έργο;» και απάντησε λέγοντας : « Αν αναλογιστείτε ότι ο τουρισμός και η ενδυνάμωση της εικόνας της Περιφέρειας Αττικής, ως τουριστικού προορισμού, μπορούν να αποτελέσουν σημαντική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τότε έχετε την απάντηση στο ερώτημα. Ιδιαίτερα σήμερα, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που βιώνει η χώρα και του ισχυρού πλήγματος που δέχεται ο τουρισμός, και ειδικότερα η Αθήνα που βάλλεται αρνητικά από τα ξένα ΜΜΕ, η στοχευμένη και αποτελεσματική προβολή της αποτελεί μονόδρομο για την αντιστροφή  του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί και την ανάδειξη της Αττικής ως ενός εξαιρετικά ελκυστικού τουριστικού προορισμού».
Τα χρήματα ήταν μόνο γι αυτό τον σκοπό
Επίσης σημείωσε «  ότι το κονδύλι αυτό διατίθεται μέσω ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο σκοπό και δεν μπορεί να διατεθεί για την υλοποίηση άλλων αναγκών της Περιφέρειας» και υπογράμμισε ότι « αν δεν προχωρήσουμε άμεσα με την αξιοποίησή του, τα χρήματα αυτά θα χαθούν για πάντα» . Ο κ.Σγουρός τόνισε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκεκριμένες στοχεύσεις και δράσεις ώστε να  αξιοποιούνται αυτά τα κονδύλια στο μέγιστο  βαθμό . « Επενδύουμε, είπε ,  έξυπνα, με έμφαση στο διαδίκτυο στην πλέον προωθημένη του μορφή, ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την τόνωση της τουριστικής κίνησης της Περιφέρειας Αττικής. Και χρησιμοποιούμε με αυστηρά κριτήρια επιλογής αλλά και με ευελιξία όλα εκείνα τα εξειδικευμένα διεθνή μέσα, ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα. Και φυσικά είμαστε συντονισμένοι με τον ΕΟΤ και το Δήμο της Αθήνας, ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις στη διαφημιστική προβολή, αλλά αντίθετα αποτελεσματικές συνδυαστικές κινήσεις».
Αντιδράσεις
Ωστόσο ,αρκετές ήταν οι  ενστάσεις επικεντρώθηκαν, κυρίως, στο ύψος της χρηματοδότησης – σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς, όπως ειπώθηκε – αλλά και οι κατευθύνσεις που θα διατεθούν αυτά τα χρήματα από την διαφημιστική εταιρία που ανέλαβε το έργο.  Αρκετοί είναι οι περιφερειακοί σύμβουλοι, κυρίως από την αντιπολίτευση αλλά και την πλειοψηφία, που έκαναν λόγω για υπερβολική δαπάνη σε εποχές που τα οικονομικά του Δημοσίου πρέπει να είναι μαζεμένα.
Κικίλιας
Ο επικεφαλής της μείζονος της αντιπολίτευσης ( και βουλευτής της ΝΔ)  , Βασίλης Κικίλιας, ζήτησε την απόσυρση του θέματος, προκειμένου να συζητηθεί και να αναλυθεί σε επόμενη συνεδρίαση, αφού πρώτα προηγηθεί επανεκτίμηση των ποσών και συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ε.Ο.Τ., ώστε να μην υπάρξουν δράσεις που αλληλοεπικαλύπτονται.
 Αθανασίου
Η συζήτηση συνεχίστηκε με την παρέμβαση του Νάσου Αθανασίου, εκπροσώπου της παράταξης ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ – ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ο οποίος, αφού διευκρίνισε ότι η παράταξή του θα δώσει αρνητική ψήφο στο ΟΠΕΕΣ, υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο παραβιάζει την επιχειρηματικότητα και ότι «το έργο είναι δοτό, ο διαγωνισμός πρέπει να επαναληφθεί και να υπάρξει συνεργασία με την Υπουργό Τουρισμού». Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος διευκρίνισε ότι το Σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο έχει σύμφωνα με το Νόμο τον τελικό έλεγχο.
Πλεύρης

Ο επικεφαλής της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, Αθανάσιος Πλεύρης, συμφώνησε καταρχήν με τη θέση του κ. Β. Κικίλια για απόσυρση του θέματος και συζήτησή του εκ νέου, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην απορρόφηση του κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να γίνονται παράλληλες δράσεις τουριστικής προβολής τόσο από τον ΕΟΤ, όσο και από τους Δήμους και έθεσε το ερώτημα αν έχει γίνει ειδική στόχευση, η οποία να λαμβάνει υπ’ όψιν τις επιπτώσεις από τα γεγονότα που έχει βιώσει η Αθήνα (δηλαδή αίσθηση ανασφάλειας, επανειλημμένα επεισόδια στο κέντρο της πόλης κλπ).

 Βαρεμένος – Καπάταης

Ο Γιώργος Βαρεμένος ,  από την παράταξη ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ,( και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) ,  τόνισε ότι «ακόμη κι αν αυτή η τουριστική καμπάνια είναι η ιδανική, να μην εκπλαγεί κανείς αν δεν υπάρξουν πρακτικά αποτελέσματα», θέτοντας παράλληλα το θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού, ενώ για τα θέματα των δαπανών διευκρίνισε ότι δεν μπορεί κανείς να τις ελέγξει.    Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Καπάταης, κατέθεσε στα πρακτικά της Συνεδρίασης τα ΦΕΚ, στα οποία έχουν δημοσιευθεί οι ισολογισμοί της εταιρείας McCann Erickson, διατυπώνοντας ερώτημα για το εάν η εταιρεία πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών, ώστε να μπορέσει να αναλάβει το έργο.
  Βαρελάς- Διάκος

Ο Δημήτρης Βαρελάς από την παράταξη ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, ώστε να αποφευχθούν δράσεις αλληλοεπικάλυψης από άλλους φορείς που εμπλέκονται στον τομέα του Τουρισμού και να προβλεφθεί η ενεργή συμμετοχή ανθρώπων της Περιφέρειας Αττικής στο συγκεκριμένο έργο. Ο επικεφαλής της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, Κωνσταντίνος Διάκος, επεσήμανε ότι ο φυσικός πλούτος της Αττικής αποτελεί κύριο εργαλείο, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την τουριστική προβολή, ενώ τόνισε και την ανάγκη ανάδειξης του ακτιβιστικού τουρισμού.

 Κοκκινόπουλος

Από την παράταξη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, ο Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος, τόνισε ότι στις παρούσες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα οι περισσότεροι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν διακοπές, αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και τις μισθολογικές απολαβές τους, ενώ κλείνοντας αναρωτήθηκε «για ποιά ανάπτυξη μιλάμε».

 

Ροκοφύλλου – Σπυρίδων
Η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Τουρισμού, Άννα Ροκοφύλλου δήλωσε την παραίτησή της, διαμαρτυρόμενη όπως τόνισε «γιατί αν και αρμόδια σε θέματα Τουρισμού δεν υπήρξε συνεργασία με την εταιρεία». Επίσης, την παραίτησή του από την Επιτροπή Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Αθλητισμού, Τουρισμού και Πολιτισμού δήλωσε και ο Σπυρίδων Σπυρίδων από την παράταξη ΑΤΤΙΚΗ – ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, διαμαρτυρόμενος για τη μη συμμετοχή της Επιτροπής στη διαδικασία του ΟΠΕΕΣ. Τελικά το πρόγραμμα  εγκρίθηκε  κατά πλειοψηφία. Κατά  ψήφισαν οι παρατάξεις ΑΤΤΙΚΗ – ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ – ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Καπάταης, ενώ Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ,  ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Νικόλαος Γαλανός.