ERGOSTASIO DEH STO kERATSINIΤην έντονη διαμαρτυρία τους για την αθέτηση από την Πολιτεία της δέσμευσης για οριστική απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ Κερατσινίου εξέφρασε ομόφωνα με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Περάματος στην πρόσφατη συνεδρίασή του, έπειτα από σχετική εισήγηση της δημοτικής αρχής του Παντελή Ζουμπούλη.
Σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Δήμου Κερατσινίου, μετά την λειτουργία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Λαυρίου και μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Κερατσίνι θα απομακρύνονταν οριστικά, θα διέκοπτε τη λειτουργία του το εργοστάσιο και ο χώρος θα δινόταν στους Κερατσινιώτες.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Περάματος, λοιπόν, με το ψήφισμα τους δηλώνουν τη πλήρη συμπαράσταση στους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και ζητούν  από την πολιτεία να φανεί αξιόπιστη, τιμώντας τις παλαιότερες υπογραφές της! Αναφέρει συγκεκριμένα το ψήφισμα, όπως το ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Βασάλος τα ακόλουθα:
«Το Δ.Σ. του Δήμου Περάματος κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 25/2/2013 ομόφωνα εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του στην επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Απαιτεί από την Πολιτεία να σεβαστεί την υπογραφή και δέσμευσή της για 7ετή λειτουργία από το 1995-2002, η οποία επεκτάθηκε μέχρι τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004 και πάλι μεθοδεύτηκε η λειτουργία μέχρι σήμερα, με την απαράδεκτη ερμηνεία της συμφωνίας ότι τα 7 έτη άρχιζαν από τον πλήρη εκσυγχρονισμό του εργοστασίου. Η συμφωνία προέβλεπε 7ετή λειτουργία με φυσικό αέριο ως καύσιμο και στη συνέχεια με την ολοκλήρωση της μονάδας παραγωγής του Λαυρίου την διακοπή λειτουργίας της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και την απόδοση των χώρων στο Δήμο Κερατσινίου. Οι κάτοικοι του Περάματος που ρυπαίνονται εξίσου με το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα ανάλογα με την πορεία των ανέμων δεν κάνουν διάκριση εάν θα ρυπαίνονται με οξείδιο του θείου (καύσιμο πετρέλαιο) ή με οξείδιο του αζώτου (καύσιμο φυσικό αέριο). Η προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο και η κοινωνική μας ευαισθησία εξαντλήθηκε. Ζητάει να σταματήσουν τα διαδικαστικά τερτίπια και να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο για να καθαριστεί ο αέρας που αναπνέουμε. Δηλώνουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στους αγώνες των κατοίκων των γειτονικών Δήμων Κερατσινίου-Δραπετσώνας και απαιτούμε η πολιτεία να φανεί επιτέλους αξιόπιστη. Η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο κάποιου ιδιώτη να εξαγοράσει τη μονάδα και να τη λειτουργήσει με πλήρη ισχύ και χωρίς καμία περιβαλλοντική ευαισθησία».

Απουσίαζαν

Αξίζει να σημειωθεί, ότι απόντες από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν τόσο ο δήμαρχος της πόλης Παντελής Ζουμπούλης, όσο και οι δύο πρώην δήμαρχοι και επικεφαλής της αντιπολίτευσης  Γιάννης Γλύκας και Γιάννης Λαγουδάκος.
Αντίθετα, το παρών έδωσε ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Πατσιλινάκος, ο οποίος στην τοποθέτησή του κατέστησε σαφή την αντίθεσή του στις προθέσεις της ΔΕΗ. «Τις παρατάσεις που πήρε μέχρι τώρα η ΔΕΗ τις πήρε με υποβοήθηση και του Δήμου Κερατσινίου, γιατί έχουν βάλει το δόλωμα των αντισταθμιστικών τελών. Τώρα, λοιπόν, βγήκε μια πρόταση από τη ΔΕΗ, η οποία για μένα έχει υποβληθεί υπογείως από το Δήμο Κερατσινίου για 200.000 ευρώ το χρόνο και μία πολύ μεγαλύτερη μονάδα, η οποία δεν θα ρυπαίνει. Αυτά είναι παραμύθια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσιλινάκος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μ’ αυτό τον τρόπο ενόψει και της ιδιωτικοποίησης προσπαθεί να επαναλειτουργήσουν της ΔΕΗ εις βάρος των κατοίκων του Περάματος και του Κερατσινίου. «Να τηρηθεί η συμφωνία και να μην τσιμπήσουμε στο δόλωμα των αντισταθμιστικών», κατέληξε ο Γιάννης Πατσιλινάκος.

Προηγούμενο άρθροΔενδροφύτευση την Κυριακή στο Σούνιο
Επόμενο άρθροΔραστηριοποιείται η Ένωση Πολιτών Χαϊδαρίου