Η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β. με επιστολή στις εφημερίδες επιχειρεί να απαντήσει στο δημοσίευμά μου με τίτλο «Και άλλη πρόσληψη Διευθυντή από τη ΔΗ.Κ.Α.Ε.Β. με αμοιβή πάνω από 15.000 ΕΥΡΩ. Προσλαμβάνεται ως ΕΚΤΑΚΤΟΣ με θητεία ΤΕΣΣΑΡΩΝ περίπου ετών!!!!». Θεμιτή και αναγκαία η απάντηση. Απαραίτητη όμως και η ανταπάντησή μου στους ισχυρισμούς και τους χαρακτηρισμούς της.
Καταρχήν προβαίνει σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα. Χρησιμοποιεί την ίδια τακτική που χρησιμοποιούν και άλλα μέλη της παράταξης στην οποία ανήκει . Προσπαθεί να ενοχοποιήσει και να στιγματίσει κάθε πολίτη ή έντυπο που διατυπώνει διαφορετική άποψη από αυτή που έχει η Δημοτική αρχή.
ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ.
Μιλάει για «χρήση αθέμιτων μέσων» από μέρους μου. Αναρωτιέμαι:
Ποια είναι αυτά; Τι αμφισβητεί; Την πρόσληψη; Την παραδέχεται. Το ποσό αμοιβής; Το παραδέχεται. Και τονίζω, αυτό είναι το ελάχιστο κόστος.
Αφορά άτομο με ελάχιστα προσόντα και αναφέρεται μόνο στο 2020. Τα υπόλοιπα χρόνια, μέχρι το 2023 θα κοστίσει πάνω από 50.000 ευρώ. Αμφισβητεί ότι προσλαμβάνεται Διευθυντής ως έκτακτος με θητεία τεσσάρων περίπου ετών; ΌΧΙ. Το προβλέπει η προκήρυξη. Ποιό είναι λοιπόν το «αθέμιτο μέσο και η συκοφαντία»;
Υπενθυμίζω στην κ. Φέγγη ότι την άνοιξη του 2018 κατασκεύασε, με τους συνεργάτες της, ολόκληρο σενάριο και με παρουσίασε, με δημοσίευμά της, να παρευρίσκομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Μαρτίου, να τοποθετούμε και να ψηφίζω για το θέμα του «ΠΑΝΘΕΟΝ», ενώ την ημέρα εκείνη βρισκόμουν σε επαγγελματική αποστολή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Ύδρας.
Πως χαρακτηρίζει η ίδια αυτή την πράξη; Με τα δικά της λόγια, ποιόν ακριβώς χαρακτηρισμό θα επέλεγε; του ΨΕΥΤΗ; Του ΣΥΚΟΦΑΝΤΗ; του χρήστη ΑΘΕΜΙΤΩΝ πρακτικών;
Της πολιτικού, που αφού κατέφυγε στο έσχατο μέσο παρηγοριάς των διαψευσμένων προσδοκιών και της οριστικής ματαίωσης των φιλοδοξιών της, περιφέρεται από συνδυασμό σε συνδυασμό και τελικώς εγκαταλείπει τα μεγαλεπήβολα όνειρά της, συμβιβάζεται και προσκολλάται «μια από δω και μια από κει» μήπως κι αποκτήσει δύναμη; Ή όλα τα παραπάνω; Ας διαλέξει. Δική της η απόφαση. Εγώ απέχω από χαρακτηρισμούς.
Στην ουσία του θέματος τώρα.
Αναρωτιέται η κ. Πρόεδρος «τι πρέπει να κάνει»; να μην προσλάβει Διευθυντή; Αφού «η επιχείρηση έχει αποψιλωθεί όχι μόνο οικονομικά αλλά και από προσωπικό»; Να πληρώσει πρόστιμο γιατί κάποιοι διαφωνούν με το Ελεγκτικό Συνέδριο;
Πρώτον να μη λέει ανακρίβειες. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αρμοδιότητα να ελέγχει κατασταλτικά τις πράξεις των φορέων που ελέγχει για οικονομικά θέματα (ή προληπτικά όταν το ζητήσει ο φορές) και καταλογίζει τα τυχόν ελλείμματα για δόλο ή βαριά αμέλεια των υπολόγων κατά τη διαχείριση των χρημάτων.
Δεν «απειλεί» προκαταβολικά ΠΟΤΕ με επιβολή προστίμου οποιονδήποτε φορέα ή όργανο επειδή π.χ. θα προβλέψει ή δεν θα προβλέψει, ή δεν θα πάρει μέτρα για την πρόσληψη προσωπικού και πολύ περισσότερο αν δεν προσλάβει αξιωματικά στελέχη στην α΄ ή β΄ επιχείρηση.
Οι ισχυρισμοί της κ. Φέγγη είναι παραπλανητικοί, δημαγωγικοί, ανακριβείς και έωλοι. Αποσκοπούν στη δικαιολόγηση των αδικαιολόγητων. Ίσως δεν γνωρίζει από διοικητικές διαδικασίες. Επισημαίνω όμως ότι πρέπει να προσέχει περισσότερο γιατί αυτά που λέει είναι σαν να υποτιμά το κοινό νου.
Δεύτερον. Θα ήταν ευχής έργο να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της έχει στα χέρια της από τον Αύγουστο του 2019, και την οποία δεν μας την έχει γνωστοποιήσει, για να γνωρίζουν οι δημότες και εμείς, που έχουμε αποκλειστεί από τη Δημοτική Επιχείρηση, την πραγματική κατάσταση της ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β. Θα το κάνει;
Τρίτον. Στο ερώτημα «τι πρέπει να κάνω» θα της έλεγα: Αν συμμετείχαμε στο διοικητικό συμβούλιο, από το οποίο αποκλειστήκαμε ακριβώς για να μην ενημερωνόμαστε, θα μπορούσαμε να τους συμβουλέψουμε τι να κάνουν. Επίσης, αν διοργάνωναν μια συζήτηση ή ρωτούσαν τη γνώμη μας, πάλι θα τους συμβουλεύαμε και θα είχαν οπωσδήποτε καλλίτερες επιλογές. Όμως δεν το θέλουν αυτό κι έτσι δείχνουν ότι άλλοι είναι οι σχεδιασμοί τους.
Θυμίζω ότι η Δημοτική Επιχείρηση άλλαξε μορφή και από Αναπτυξιακή που ήταν πριν το 2010, έγινε Κοινωφελής. Από Δ.Ε.Α.Δ.Α.Β. έγινε ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β.
Όλο το διοικητικό προσωπικό μεταφέρθηκε την εποχή εκείνη στο Δήμο.
Η κ. Φέγγη ήταν τότε η πιο στενή συνεργάτης του κ. Καπλάνη, ίσως και Αντιδήμαρχος, δεν θυμάμαι καλά. Εκείνη δεν θυμάται; Πως γίνεται έτσι ξαφνικά να χάνει τη μνήμη της;
Στη ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β. παρέμειναν μόνο οι κοινωφελείς δραστηριότητες και δομές (Βοήθεια στο σπίτι, Βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΗΦΗ κλπ.) και τα πολιτιστικά τμήματα.
Ήδη και οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές αλλά και οι ίδιες οι δομές, άλλες μεταφέρθηκαν και οι υπόλοιπες μπορούν να μεταφερθούν στο Δήμο.
Γεννάται λοιπόν το ερώτημα; Σε ποια διοικητική ιεραρχία θα προΐσταται ο Διευθυντής; Θα είναι Διευθυντής χωρίς διοικητικό προσωπικό; Θα προΐσταται του εαυτού του; Αυτό σε τι θα εξυπηρετούσε ή σε τι θα ωφελούσε την επιχείρηση;
Τα καλλιτεχνικά τμήματα έχουν διευθυντές από μόνα τους και δίνουν λόγο στην πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο. Και τέλος πάντων όλες οι δράσεις μπορούν πλέον να ασκηθούν από τον ίδιο τον Δήμο.
Τέλος, επικαλούνται συνεχώς την οικονομική αδυναμία της ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β. Δεν θα διαφωνήσω. Γιατί λοιπόν προβαίνουν τροποποιούν τον οργανισμό και θεσμοθετούν νέες θέσεις απασχόλησης στη ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β.; Γιατί προβαίνουν σε τέτοιες άσκοπες δαπάνες;
Αντί λοιπόν να απευθύνεται σε μένα με ανακρίβειες, ας πει δημόσια η κα Πρόεδρος πόσα επί πλέον άτομα μισθοδοτούνται από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της σε σχέση με αυτά που μισθοδοτούνταν την προηγούμενη χρονιά και πόσοι και ποιοί λαμβάνουν έξτρα αμοιβές; Η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης δικαιολογεί αυτές τις δαπάνες; Ποιος φοβάται τη δημοσιότητα και τη διαφάνεια στη διαχείριση κ. Φέγγη; Ιδού η Ρόδος. Γιατί καθένας κατάλαβε ότι με αυτά που λέτε ετοιμάζεστε για την αυριανή δικαιολόγηση των αδικαιολόγητων.

*Μιχάλης Γιάγκας, Δημοτικός Σύμβουλος-Επικεφαλής παράταξης «ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»