Σαν τα « μανιτάρια» ξεφυτρώνουν παράνομες  χωματερές  και με βιομηχανικά απόβλητα στα Μέγαρα , συνιστώντας πραγματικές ανεξέλεγκτες  «βόμβες» τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον .

Το ομολογεί ο ίδιος , αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης , παραδεχόμενος παράλληλα την …παντελή αδυναμία των αρμοδίων Αρχών – Δασαρχείο , Αστυνομία κ.α- να αντιμετωπίσουν δραστικά την επικίνδυνη αυτή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλη Οικονόμου , ο οποίος είναι εκείνος που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή και απάντησε ο κ. Καλαφάτης , «στο Δήμο Μεγαρέων παρατηρείται συστηματική δημιουργία παράνομων χωματερών στη θέση όσων εντοπίζονται και κλείνουν».

Είναι  δε « προφανές, τονίζει , ρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται πολλοί επιτήδειοι οι οποίοι και απειλούν ευθέως την δημόσια υγεία, το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον καθώς «οι δουλειές» φαίνεται να είναι αρκετά «επικερδείς».

Όπως επίσης « είναι προφανές, καταγγέλλει ,  ότι υπάρχει «συστηματική ανοχή» από συγκεκριμένους φορείς των οποίων την ευθύνη πρέπει να ερευνήσει άμεσα η δικαιοσύνη».

Ειδικότερα , απαντώντας , στη σχετική ερώτηση, ο κ. Καλαφάτης , ανέφερε ότι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ)  του ΥΠΕΚΑ -με αφορμή την ερώτηση του Βουλευτή και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Δέσκου,-  o Γενικός Επιθεωρητής της ΕΥΕΠ, κ. Μέρκος, παρουσία και με την  συνδρομή Αστυνομικών του τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, επισκέφτηκαν το Δασαρχείο Μεγάρων και πραγματοποίησαν από κοινού επίσκεψη στην περιοχή.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι πράγματι στην περιοχή έχουν αποτεθεί και επιχωματωθεί αστικά και βιομηχανικά απόβλητα άγνωστης προέλευσης και σύστασης σε άγνωστη έκταση και άγνωστο όγκο.

Ωστόσο,  δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν και να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω οι εμπλεκόμενοι οδηγοί- ιδιοκτήτες των οχημάτων και ο διαχειριστής του χώρου.

Παρά ταύτα όμως το Δασαρχείο Μεγάρων έχει εντοπίσει σε προγενέστερες αυτοψίες εμπλεκόμενους χωματουργούς, τα στοιχεία των οποίων έχουν συμπεριληφθεί σε σχηματισθείσα δικογραφία.

Σύμφωνα πάντα με τον Γενικό Επιθεωρητή της ΕΥΕΠ,  κατόπιν μακροχρόνιου ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου της παράνομης χωματερής του Δήμου Μεγαρέων στη θέση «Καμπία», βεβαιώθηκαν σειρά από παραβάσεις, μεταξύ αυτών και η διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων. Υπήρξε σχετική εισήγηση για επιβολή προστίμου ύψους 394.000 € και ο σχετικός φάκελος διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων.

Μετά  δε την ολοκλήρωση των Ελέγχων και τη δημοσιοποίηση της Πράξης Βεβαίωσης Παράβασης η ΕΥΕΠ δέχτηκε ανώνυμες αναφορές περί συστηματικής διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων επικίνδυνων και μη σε άλλη πλέον άγνωστη θέση στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα απαιτώντας να καταρτιστεί κατεπειγόντως συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου της συστηματικής δημιουργίας παράνομων χωματερών στον Δήμο Μεγαρέων αλλά και σε όσους Δήμους της Αττικής παρατηρείται αυτή η πρακτική, τον εντοπισμό και την τιμωρία όλων των υπευθύνων και συμμετεχόντων καθώς και την αποκατάσταση κάθε περιβαλλοντικής ζημιάς που συντελέστηκε.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΚαταλυτική η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στη μείωση των ελλειμμάτων . Μόνο αυτή μείωσε κατά 124 εκατ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της .
Επόμενο άρθροΜε ανεξαρτητοποιήσεις οι Δημαιρεσίες στο δήμο Βόλβης