mitsotakis

Η έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ , εξανάγκασε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, να ανακρούσει πρύμνα για τη Διαύγεια .
Το ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές στο Μαξίμου , ότι η μεθόδευση του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη , να ακυρώσει μια από τις μεγαλύτερες  δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας  την οποία τώρα αντιγράφουν και άλλες χώρες της Ευρώπης , θα τους βρει σκληρά αντιμέτωπους .
Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ,  υπογράμμισαν τη χρονική και πολιτική συγκυρία , που ο κ. Μητσοτάκης ,το επιχειρεί αυτό , επισημαίνοντας ότι τέτοιες δόλιες μεθοδεύσεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές.
Κατόπιν αυτού , ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Μητσοτάκης , όχι μόνο διέψευσε τα σχετικά  δημοσιεύματα που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο  αλλά επιχείρησε να πείσει και για τις « ειλικρινείς» προθέσεις , που είχε εξαρχής , δηλώνοντας ότι:
–       Τόσο η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4)  «θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας”.
–       Επιπρόσθετα, για την ενίσχυση του προγράμματος «Διαύγεια» στο σχέδιο νόμου εισάγονται οι εξής νέες ρυθμίσεις:
Οι αναρτημένες πράξεις έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου.
Ο πολίτης αρκεί να επικαλεστεί τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων από τους φορείς.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε , με καθυστέρηση ωρών , ο κ. Μητσοτάκης , δηλώνει ότι  « διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα με τίτλο «Καταργούν τη “Διαύγεια” με διαβούλευση 24 ωρών» της ηλεκτρονικής εφημερίδας tovima.gr και το συντάκτη αυτού κ. Αχιλλέα Χεκίμογλου».
Διαβεβαιώνει ότι « με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, όχι μόνον δε ν καταργείται το πρόγραμμα «Διαύγεια», που αποτελεί μοναδικό εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας της διοικητικής δράσης, αλλά αντιθέτως ενισχύεται.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ισχύος των αναρτημένων πράξεων, η ρύθμιση στο σχέδιο νόμου δεν επηρεάζει την υποχρέωση των φορέων να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο πρόγραμμα «Διαύγεια», αλλά αποσαφηνίζει το χρόνο έναρξης ισχύος τους. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα «Διαύγεια» από διαφορετικές νομικές ερμηνείες που είχαν κατά καιρούς προκύψει».
Παρ΄όλα αυτά τονίζει , « προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4) που προκάλεσε τόση συζήτηση θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας».
Επίσης υπογραμμίζει ότι « αναφορικά με το θέμα της ανάρτησης των δαπανών στο πρόγραμμα «Διαύγεια», με το προωθούμενο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται πλέον ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτάται και η πράξη που οριστικοποιεί  την πληρωμή και περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα «Διαύγεια» ως προς την ασάφεια των πραγματικών δαπανών των φορέων,  κάτι που δεν ήταν σαφές μέχρι σήμερα.     Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η παράγραφος 6 του άρθρου 20 του σχεδίου νόμου δεν αλλάζει επί της ουσίας την ισχύουσα ρύθμιση όπως αυτή προβλέπεται στον  ιδρυτικό νόμο της «Διαύγειας» (Ν.3861/2010).
Επιπρόσθετα, για την ενίσχυση του προγράμματος «Διαύγεια» στο σχέδιο νόμου εισάγονται οι εξής νέες ρυθμίσεις:
1.Οι αναρτημένες πράξεις έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου.
2. Ο πολίτης αρκεί να επικαλεστεί τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων από τους φορείς.
Με εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και αφού διαπιστώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον επί του σχεδίου νόμου, παρατείνεται η δημόσια διαβούλευση έως και την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013».

Προηγούμενο άρθροΚοστίζει 4,8 εκατ ευρώ και έχει έσοδα …150.000 ευρώ ο ρ/σ «9,84»
Επόμενο άρθροΜέτρα κατά του παραεμπορίου ζητούν Χρήστου και έμποροι στον Πειραιά