Ένα …τριαξονικό φορτηγό κλεμμένο και πέντε δίκυκλα του Δήμου της Αθήνας , είναι μεταξύ των όσων  βρέθηκαν ( και δεν αποτεφρώθηκαν πλήρως)  στον καταυλισμό των πρώην ΡΟΜΑ στο Βοτανικό , μετά την εκκένωσή του , από την πυρκαγιά που προκλήθηκε εξαιτίας των βίαιων αντιπαραθέσεων μεταξύ των « φατριών» που λυμαίνονταν τον χώρο .

Ο καταυλισμός   μες στην « καρδιά» του Λεκανοπεδίου , αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια , κέντρο ανομίας , στο οποίο δεν αποτολμούσε ούτε και η ΕΛΑΣ να παρέμβη λόγω των εγκληματικών στοιχείων που έβρισκαν « άσυλο» εκεί αλλά και της γενικότερης υπάρχουσας κατάστασης .

Στο κενό έπεφταν επί χρόνια διαμαρτυρίες και εκκλήσεις των Δήμων Αθηναίων , Ταύρου αλλά και των κατοίκων και των επιχειρήσεων της περιοχής οι οποίοι  αργοπέθαιναν από τα τοξικά αέρια που έπνιγαν την περιοχή από την καύση όλο το 24ωρο καλωδίων για να πάρουν τον χαλκό αλλά και το πλιάτσικο που έκαναν στις περιουσίες τους .

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανδρέας Βαρελάς, επί … έξι ημέρες η διεύθυνση καθαριότητας παρέδιδε κλεμμένα που βρέθηκαν μετά από την επέμβαση της αστυνομίας.

Την παρέμβαση αυτή ωστόσο …κατήγγειλαν σε υψηλούς τόνους ,συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , η επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ , « Ανοιχτή Πόλη» , Ελένη Πορτάλιου κα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου .

   Καμίνης

Μιλώντας για το θέμα ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο για ένα πρόβλημα που υπήρχε στην περιοχή εδώ και χρόνια, εξηγώντας ότι ο καταυλισμός των τσιγγάνων στα όρια με το Δήμο Ταύρου αποτελούσε εστία μόλυνσης, αλλά και ορμητήριο για τη διεξαγωγή παράνομων και εγκληματικών πράξεων σ’ ένα μεγάλο τμήμα του νομού Αττικής.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί ήταν εγκληματίες» ξεκαθάρισε. Ακόμη σημείωσε ότι επρόκειτο για μια ιδιωτική έκταση η οποία είχε καταπατηθεί και στην οποία έκαιγαν καλώδια, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στις γύρω περιοχές.

Λίγο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, η αστυνομία αποφάσισε να μπει στον καταυλισμό, επειδή η κατάσταση είχε γίνει πλέον αφόρητη και ζήτησε τη βοήθεια του Δήμου, προκειμένου να υπάρξουν επιχειρήσεις καθαριότητας.

«Θέλω να ενημερώσω το Σώμα ότι η επιχείρηση καθαριότητας έχει στοιχίσει πανάκριβα. Αποτελούσε μια εστία μόλυνσης σε πάρα πολλά σημεία. Μόλυνσης πραγματικά επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία» συνέχισε και ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που διέμεναν πλέον εκεί ήταν παράνομοι μετανάστες από την Αλβανία, οι οποίοι και απελάθηκαν.

«Αυτό το ζήτημα έπρεπε να εκλείψει και κατά τη γνώμη μου αυτό το οποίο συνέβη είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μπορεί ο χώρος να μην ήταν δημόσιος, να ήταν ιδιωτικός όπως είπα, ωστόσο οι επιπτώσεις, οι δυσμενείς συνέπειες από τη λειτουργία αυτού του καταυλισμού, έτσι όπως λειτουργούσε, ήταν επιζήμιες για το σύνολο του νομού Αττικής» κατέληξε.

Βαρελάς : Λεηλατούσαν εμπορεύματα

Χαρακτηριστικό στοιχείο όλων των επεμβάσεων που έκανε η ελληνική αστυνομία στον καταυλισμό των Ρομά για θέματα ελέγχου και καθαριότητας, ήταν η ύπαρξη εκατοντάδων κλεμμένων αντικειμένων, σχάρες φρεατίων , οχήματα , δίκυκλα κ.α , τόνισε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανδρέας Βαρελάς.

«Υπήρχαν βιοτεχνίες, βιομηχανίες, καθώς και επίσης και αποθήκες στην περιοχή του Βοτανικού και του Ταύρου που ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα είχαν καταλεηλατηθεί» είπε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τον Ιούνιο βρήκε 80 κούτες με κλεμμένα παντελόνια από αντιπροσωπεία ενδυμάτων, ενώ στα τέλη Ιουλίου η μεγαλύτερη μεταφορική εταιρεία της περιοχής δέχτηκε λεηλασία των πραγμάτων που ήταν έτοιμα να φύγουν, με αποτέλεσμα επί έξι ημέρες η διεύθυνση καθαριότητας να παραδίδει τα κλεμμένα που βρέθηκαν μετά από την επέμβαση της αστυνομίας.

  Συγκρούσεις μεταξύ τους

Ο κ. Βαρελάς Αναφέρθηκε τέλος στο πρόβλημα της ρύπανσης της περιοχής από την καθημερινή καύση καλωδίων, παρατήρησε ότι οι περισσότεροι που διέμεναν στον καταυλισμό ήταν παράνομοι και υπογράμμισε ότι η φωτιά προκλήθηκε από την αντιδικία και την πολεμική αντιπαράθεση που υπήρχε από δύο «φάρες» εντός του καταυλισμού.

Για ανακούφιση των κατοίκων της περιοχής του Βοτανικού έκαναν λόγο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας Κυριακή Μπιλιάνη και Νικόλαος Κόκκινος. «Επιτέλους καθάρισε η γειτονιά, γιατί έκαιγαν οτιδήποτε, η ρύπανση ήταν φοβερή και ό,τι κλεμμένο υπήρχε από μηχανάκι, από φορτηγό… Μέχρι και τριαξονικό βρέθηκε μέσα στον καταυλισμό, κλεμμένο» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκινος.

  « Του σηκώθηκε η τρίχα»

Εντυπωσιασμένος από την άνεση με την οποία ο «Συνήγορος του Πολίτη», εννοώντας το Δήμαρχο κ. Καμίνη , υπό την προηγούμενη ιδιότητά του ,  μίλησε για εκκαθάριση καταυλισμού Ρομά, δήλωσε ο επικεφαλής της «Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου. «Δηλώνω ότι μου σηκώθηκε η τρίχα» είπε και πρόσθεσε:

«Είναι μια πρακτική που αυτή τη στιγμή την κάνουνε στην Ευρώπη. Την κάνουνε στη Γαλλία και έχει προκαλέσει αποτροπιασμό. Οι Ρομά είναι Ρομά κύριε Καμίνη και δεν έχουν άλλη εθνικότητα. Και άρα εάν εσείς μπαίνετε σε τέτοιου τύπου «χωράφια», ανοίγοντας τέτοια ζητήματα αυτού του επιπέδου, όχι μόνο μας θλίβει, αλλά μας προκαλεί οργή».

Σοφιανός :Αποκαλύφθηκε το πλιάτσικο

Να συγκρατηθούν κάλεσε τους συναδέλφους του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός, επισημαίνοντας ότι η αφορμή για την παρέμβαση ήταν η εκδήλωση της πυρκαγιάς.

«Το αποτέλεσμα της φωτιάς ήταν να κατακάψει πάνω από το 80% του καταυλισμού, αποκαΐδια δηλαδή, να φανεί το πλιάτσικο, να φανούν όλες οι πλευρές» ανέφερε και πρόσθεσε ότι μπορεί οι Ρομά να έφυγαν τώρα από το Βοτανικό και τον Ταύρο, αλλά αύριο θα πάνε κάπου αλλού.

    Πορτάλιου: Να υιοθετηθεί η πρόταση του ΥΠΕΚΑ

Στην πρόταση που είχε κατατεθεί από την Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος κ. Καραβασίλη, για τη δημιουργία ενός πράσινου σημείου στην περιοχή αναφέρθηκε η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ελένη Πορτάλιου, κάνοντας λόγο για μια πρόταση οικολογική που ρύθμιζε και το θέμα των Ρομά, χωρίς καταστολή.

Η πρόταση αυτή, όπως τόνισε η κ. Πορτάλιου έγινε δεκτή από το Δήμο Ταύρου, αλλά ο Δήμος της Αθήνας δεν παρευρέθηκε ποτέ στις συναντήσεις τις οποίες ζητούσε ο Δήμος Ταύρου για κοινή γραμμή πλεύσης των δύο Δήμων. «Εμείς υποστηρίζουμε την πρόταση του ΥΠΕΚΑ. Είναι μια πρόταση οικολογική, είναι μια πρόταση μη καταστολής» ανέφερε και πρόσθεσε:

« Γιατί δεν έγιναν δεκτές οι θέσεις του Δήμου Ταύρου;»

«Ο κ. Δήμαρχος δεν απάντησε ποτέ στην κ. Καραβασίλη γιατί απέρριψε την πρόταση της και έλυσε το θέμα με τον τρόπο που συνηθίζει να λύνει τα θέματα τα οποία αφορούν το Δημοτικό Συμβούλιο, αναλαμβάνοντας τα ως προσωπικό του ζήτημα. Είναι δηλαδή ιδιοκτήτης βασικών θεμάτων της πόλης».

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με την κ. Πορτάλιου το πρόβλημα οξύνθηκε, οδηγώντας σε λύσεις καταστολής και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να απαντήσει γιατί δεν έγιναν δεκτές οι θέσεις του Δήμου Ταύρου, του ΥΠΕΚΑ και της «Ανοιχτής Πόλης» για τους Ρομά.

Δημόπουλος: Ναι στα δικαιώματα των ΡΟΜΑ αλλά…    

     Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Δημόπουλος τόνισε ότι από το 2007 η συγκεκριμένη περιοχή ήταν ο « επίσημος σκουπιδότοπος» όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Αττικής. Ενώ  η συνεχής ύπαρξη στο χώρο εγκληματικών στοιχείων είχε δημιουργήσει μια κατάσταση εξαιρετικά προβληματική για την περιοχή, με την καύση των καλωδίων και με την ευρύτερη μόλυνση του περιβάλλοντος.

«Ταυτόχρονα υπήρχε μια τρομακτική κατασπατάληση πόρων οικονομικών και ανθρώπινων του Δήμου της Αθήνας όλα αυτά τα χρόνια, να πηγαίνει τουλάχιστον μια φορά το μήνα να καθαρίζει εκεί και όλη αυτή η προσπάθεια να πέφτει στο κενό» υπογράμμισε και υποστήριξε ότι η «αχίλλειος πτέρνα» του όλου ζητήματος ήταν τα δικαιώματα των Ρομά, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν αναξιοπαθούντες.

«Οι διεθνείς συνθήκες λοιπόν για την προστασία των Ρομά όριζαν και ορίζουν ότι η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για την εύρεση καταυλισμού με κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες και μάλιστα και την ύπαρξη νερού. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό έχει διασφαλιστεί» ανέφερε, τονίζοντας όμως ότι «αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίβαρο για να υποβαθμίζονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που ζούνε στην Αθήνα».

              Βαρελάς : Δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί Πορτάλιου

           Απαντώντας στις παραπάνω τοποθετήσεις ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς , διέψευσε τους ισχυρισμούς της επικεφαλής της παράταξης « Ανοιχτή Πόλη». Όπως είπε ο κ. Βαρελάς , υπάρχει όλη η αλληλογραφία με την κ. Καραβασίλη για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ο ίδιος προσωπικά πήρε μέρος σε τρεις σχετικές συναντήσεις. Κάλεσε δε τους συναδέλφους του να είναι πιο προσεχτικοί όταν μιλάνε για « Πράσινα Σημεία».

Επίσης ανέφερε « αυτό το οποίο ονοματίζει η κ. Καραβασίλη ως «Πράσινο Σημείο», με ό,τι θεωρείται πανευρωπαϊκά ως πράσινο σημείο, είναι δύο διαφορετικά πράγματα» σημείωσε. Τα «Πράσινα Σημεία» σ’ όλη την Ευρώπη, είπε , είναι τα σημεία εκείνα στα οποία οι δημότες μπορούν να παραδώσουν και όχι να πουλήσουν, υλικά τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συγκεκριμένα συστήματα διαχείρισης.

«Γι αυτό διαφωνήσαμε»

«Η λειτουργία του «Πράσινου Σημείου» όπου ο κακομοίρης Ρομά θα πηγαίνει να πουλά κλεμμένα προϊόντα είτε από δημόσιους οργανισμούς, είτε από τον αστικό ιστό της πόλης, δεν έχει καμία τέτοια ύπαρξη σε κανένα μέρος του κόσμου» συνέχισε Ο κ. Βαρελάς υπογράμμισε ότι η λογική της λειτουργίας του πράσινου σημείου, ήταν με λεφτά της βιομηχανίας, χωρίς να διευκρινίζεται ποια θα είναι αυτή, να αγοράζονται υλικά τα οποία θα πήγαιναν να παραδίνουν στο συγκεκριμένο χώρο οι Ρομά και κυρίως καλώδια τα οποία θα τα παρέδιδαν στο συγκεκριμένο χώρο, αντί να τα καίνε.

«Αυτή ήταν η λογική και φυσικά σ’ αυτή τη λογική ο Δήμος της Αθήνας από την αρχή διαχώρισε τη θέση του. Εμείς το « Πράσινο Σημείο» δεν το έχουμε φανταστεί έτσι» ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε ότι οι διεθνείς συνθήκες προστατεύουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά καμία διεθνής συνθήκη σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν προστατεύει πουθενά την παραβατικότητα, απ’ όπου και αν προέρχεται.

Στο σημείο αυτό η τοποθέτηση του κ. Βαρελά διακόπηκε από τις έντονες διαμαρτυρίες της κ. Πορτάλιου, ενώ αμέσως μετά ο Αντιδήμαρχος ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του λέγοντας:

«Εκεί λοιπόν το τελευταίο διάστημα, πιθανώς και λόγω εσωτερικών τους αντιθέσεων, το κομμάτι του καταυλισμού των Ρομά ήταν το μεγαλύτερο κέντρο ανομίας που υπήρχε στην Αττική. Είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει. Αυτό είναι η πραγματικότητα».

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροKλείνει το Νοσοκομείο Παπαδημητρίου
Επόμενο άρθροΣημαντικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής για τη στήριξη των γυναικών στην εργασία