ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ-ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Σε μια περίοδο που οι τοπικές κοινωνίες  έχουν  ανάγκη όσο ποτέ τις δομές αλληλεγγύης  των Δήμων, ιδιαίτερα ο όλο και αυξανόμενος αριθμός των  ευπαθών κοινωνικών ομάδων –θυμάτων  της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση δια του «καραμανλικού»

αλλά «νεοφιλελεύθερου» στις πράξεις, υπουργού Εργασίας, Ι. Βρούτση   μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά του « Βοήθεια στο Σπίτι».

Με την ολιγωρία- αδιαφορία που έχει μέχρι σήμερα επιδείξει , παρά τις κραυγές αγωνίας και παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ , αφήνει να παρέλθει η 31η Μαρτίου , ημερομηνία λήξης της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί στο « Βοήθεια στο Σπίτι» , προκειμένου να επιβάλλει  τη «μετεξέλιξή» του  σ΄ένα νέο πρόγραμμα , το  επονομαζόμενο «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», που όπως καταγγέλλει η ΚΕΔΕ , «θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα διοίκησης του προγράμματος, υψηλό λειτουργικό κόστος και χρονοβόρες διαδικασίες».

Επίσης σοβαρές ενστάσεις έχει διατυπώσει η ΚΕΔΕ , για τους όρους και τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα των εξυπηρετουμένων .

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ , με τα κριτήρια του νέου προγράμματος αποκλείεται ένας μεγάλος αριθμός ωφελουμένων, που μέχρι σήμερα εξυπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ξεκίνησε πιλοτικά το 1996 σε 102 δήμους της χώρας με εθνική χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν 879 Δομές , με  3.673 εργαζόμενοι σ΄αυτό και  76.000 ωφελούμενοι από τις υπηρεσίες τους.

Κατά την ΚΕΔΕ , σοβαρό πρόβλημα παραμένει και  η διασφάλιση της συνέχισης εργασίας του προσωπικού του προγράμματος, καθόσον η πρότασή της για συγχρηματοδότηση του προγράμματος από πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει γίνε αποδεκτή από τα συναρμόδια υπουργεία.