Τα «πυρά» μερίδας της αντιπολίτευσης δέχτηκε η Δημοτική Αρχή Αθηναίων σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, για την απόφαση της να… ανακτήσει τον έλεγχο της υπό κατάληψη επί χρόνια « Δημοτικής Αγοράς» της Κυψέλης.

Την υποχρέωση του Δήμου να προασπίζεται τη δημοτική περιουσία και να την αξιοποιεί προς όφελος όλων των πολιτών διασφαλίζοντας το δικαίωμα πρόσβασης στον καθένα  , υπογράμμισε στην τοποθέτησή του , ο   Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης , έκανε λόγο για ένα θέμα που χρόνιζε και επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή είχε ήδη προϊδεάσει το Σώμα για την πρόθεση της να ανακτήσει τον έλεγχο μιας περιουσίας του Δήμου, ενός χώρου ο οποίος ανήκει στους δημότες και έπρεπε να αποδοθεί σ’ αυτούς.

«Ήδη ο χώρος αυτός αποδόθηκε χωρίς να ανοίξει «ρουθούνι» επισήμανε και πρόσθεσε ότι ο χώρος της δημοτικής αγοράς, ο οποίος όπως είναι γνωστό έχει ανακηρυχθεί σε μνημείο, βρίσκεται σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση και για την επισκευή του απαιτείται άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και αρκετές άλλες διαδικασίες».

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, ο Δήμος  « τμηματικά τον χώρο αυτόν αμέσως θα τον ζωντανεύσει. Προσωρινά θα εγκατασταθούν κάποιες δημοτικές υπηρεσίες». Σημείωσε όμως ότι « η πρωτοβουλία  και ο πρώτος λόγος ανήκει στους ανθρώπους του δημοτικού διαμερίσματος, οι οποίοι με κάθε τρόπο είχαν εκδηλώσει όλα αυτά τα χρόνια την πρόθεση τους να ανακτηθεί ο χώρος, να παραδοθεί στους δημότες».

Ο Δήμαρχος , υπενθύμισε ότι είχε « δεσμευτεί, οι δράσεις οι οποίες γίνονταν εκεί,  εφόσον είναι δράσεις νόμιμες ,  θα τις συνεχίσουμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο ούτε δανειστική βιβλιοθήκη να μην λειτουργήσει, ούτε μαθήματα της ελληνικής που γινόντουσαν σε παιδιά μεταναστών να μην γίνονται. Αλλά θα γίνονται υπό την ευθύνη του Δήμου, με πιστοποίηση και έλεγχο».

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στην αγορά βιολογικών προϊόντων που λειτουργούσε στη δημοτική αγορά, επισημαίνοντας ότι λειτουργούσε χωρίς καμία πιστοποίηση, χωρίς να εκδίδονται αποδείξεις και σε καθεστώς πλήρους αναρχίας και τόνισε ότι η διοίκηση δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τη λειτουργία της, η οποία θα πρέπει όμως να γίνεται με κανόνες.

«Στη Δημοκρατία,  η πλειοψηφία αποφασίζει και η μειοψηφία ελέγχει. Θα είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί στο τι θα μας πει η μειοψηφία, στο τι θα εισηγηθεί. Δεν έχουμε κανένα λόγο να απορρίψουμε λογικές προτάσεις και να μην συνεχιστούν δράσεις οι οποίες γίνονταν. Αλλά θα γίνουν όπως πρέπει να γίνουν, οι δράσεις αυτές» σημείωσε μεταξύ άλλων κλείνοντας.

Έντονη ήταν η αντίδραση της επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ελένης Πορτάλιου, η οποία ζήτησε το θέμα της δημοτικής αγοράς της Κυψέλης να αποτελέσει αυτοτελές θέμα συζήτησης από το Δημοτικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο εκκρεμεί απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό.

«Εμείς έχουμε λόγο για τη δημοτική αγορά. Σας θυμίζω ότι η τότε δημοτική πλειοψηφία, η σημερινή κυβερνώσα παράταξη, είχε αποφασίσει την κατεδάφιση της αγοράς. Δεν μας συγκινεί καθόλου το όψιμο ενδιαφέρον σας για τις λειτουργίες της αγοράς. Ζητάμε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να εκτεθούν τα πραγματικά περιστατικά».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός, σημείωσε ότι ο χώρος ανήκει ξεκάθαρα στο Δήμο, κάτι που σημαίνει ότι ανήκει και στους δημότες του. «Και απ’ αυτό το ανήκει εμείς δεν εξαιρούμε τις συλλογικότητες που μέχρι τώρα λειτουργούσαν εκεί» ανέφερε και κατηγόρησε τη διοίκηση ότι λειτούργησε παραπλανώντας, κωλυσιεργώντας και δημιουργώντας όρους μιας άλλης λογικής στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκτελώντας όμως τελικά αυτό που είχε στο μυαλό της.

Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της «Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι τότε είχε γίνει ρητή αναφορά ότι δεν θα επιχειρηθεί τίποτα στη δημοτική αγορά, χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του Σώματος.

«Δεν μπορείτε να έχετε και τα δύο. Και θα κάνουμε διαβούλευση και θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και τα ΜΑΤ θα τα βάλουμε, όποτε μπορούμε να τα βάλουμε, στις 18 του Αυγούστου. Και μάλιστα να επαίρεστε ότι αυτή τη στιγμή εξασφαλίσατε ότι δεν υπάρχουν χώροι άβατοι. Χώροι άβατοι προφανώς υπάρχουν. Ονομάζεται πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, όπου υπάρχει μια παιδική χαρά που την έχει ο Δήμος της Αθήνας και το τελευταίο πράγμα που έχετε διανοηθεί είναι να δώσετε την παιδική χαρά στα παιδιά της περιοχής».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης συμφώνησε με την οργανωμένη συζήτηση του θέματος και δήλωσε για μία ακόμα φορά ανοιχτός στις προτάσεις της αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «ο Δήμος δεν προτίθεται να ζητήσει την άδεια κανενός για να μπει στην περιουσία του και να προασπιστεί έναν χώρο των δημοτών».

«Ο κόσμος – συνέχισε ο Δήμαρχος- έχει ψηφίσει μια Δημοτική Αρχή, είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει, και της έχει δώσει την εντολή να παίρνει αποφάσεις. Μεταξύ των οποίων και να ανακτήσει το χώρο των δημοτών. Αυτόκλητοι εκπρόσωποι, σωτήρες κλπ, ας περάσουν από την ψήφο του λαού και ας έρθουν εδώ να τα συζητήσουμε».

Σημείωσε επίσης ότι αυτό που συνέβη ήταν ότι απλώς η δημοτική αγορά επανήλθε στο φυσικό ιδιοκτήτη της και επισήμανε ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί για το γεγονός ότι ο Δήμος ανέκτησε ένα περιουσιακό του στοιχείο, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες της επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ελένης Πορτάλιου.

Προηγούμενο άρθροΜεθενίτης κατά Φιλίππου
Επόμενο άρθρο«Πρωταθλήτρια» η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας στην πάταξη του παραεμπορίου